Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 червня 2019 р.

Внесення змін до міської цільової Програми розвитку освіти м. Чернігова «Освіта в житті нашого міста» на 2017-2021 роки

Внесення змін до міської  цільової Програми розвитку освіти м. Чернігова «Освіта в житті нашого  міста» на 2017-2021 роки


Підпрограма «Шкільне харчування» 

Харчування населення є глобальною соціально-економічною проблемою. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, стан здоров'я людини великою мірою залежить від способу життя, у тому числі і від харчуван­ня.

Раціональне харчування, що відповідає фізіологічним потребам організму, який росте, забезпечує гармонійний розвиток дитини, підвищує її імунітет, стійкість до різних несприятливих факторів зовнішнього середовища. Сьогодні питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу ще й тому, що навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Діти, відвідуючи додаткові заняття, гуртки, секції, групи продовженого дня, нерідко проводять у школі по 6-7 годин.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про охорону дитинства», держава гарантує дитині право на охорону здоров'я, сприяє створенню безпечних умов для життя і здорового розвитку дитини, раціонального харчування, формування навичок здорового способу життя.

Згідно зі ст. 25 Закону України «Про освіту», у всіх навчальних закладах повинно бути організоване харчування. Відповідальність за організацію і здійснення харчування в загальноосвітніх навчальних закладах покладається на місцеві органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Управління освіти Чернігівської міської ради забезпечує постійну координацію процесу організації харчування, систематичний контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить до їдалень, тримає на контролі організацію безоплатного харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, які отримують допомогу відповідно до ст.5 Закону України «Про охорону дитинства».

Вартість харчування та процес його організації визначений рішенням  виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 28.01.2015 року № 16 «Про організацію харчування дітей в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах міста» зі змінами.

Усі загальноосвітні навчальні заклади комунальної форми власності мають приміщення їдалень, харчоблоки з необхідним обладнанням, в яких створені всі необхідні умови для організації гарячого харчування школярів та забезпечення учнів буфетною продукцією власного виробництва.

Організація харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів – це процес, який пов'язаний з виробництвом, приготуванням, видачею їжі, накриттям та прибиранням столів, підтриманням у чистоті приміщень їдалень та контролем за якістю харчових продуктів.

Єдина система організації харчування – це визначений уніфікований підхід до процесу організації харчування у всіх загальноосвітніх навчальних закладах міста Чернігова, що полягає у впровадженні єдиного циклічного меню, управлінні системою організації харчування та здійсненні дієвого контролю за якістю та безпекою, дотриманням термінів, умов зберігання та реалізації харчових продуктів.

Створення єдиної системи організації харчування передбачає наявність єдиного організатора харчування в усіх загальноосвітніх навчальних закладах комунальної форми власності. У місті Чернігові даним організатором харчування визначається комунальне підприємство «Шкільне» Чернігівської міської ради, яке створене з метою надання послуг з організації  харчування учнів в загальноосвітніх навчальних закладах, коледжах, ліцеях, дитячих дошкільних закладах, підконтрольного і підзвітного Чернігівській міській раді.

Фінансування харчування пільгових категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах відбувається за рахунок міського бюджету, процес організації харчування здійснюється комунальним підприємством «Шкільне» Чернігівської міської ради, яке діє на некомерційних засадах, інші учні навчальних закладів харчуються за рахунок коштів батьків.

З 10 квітня 2017 року комунальне підприємство «Шкільне» Чернігівської міської ради є одержувачем бюджетних коштів за видатками головного розпорядника бюджетних коштів – управління освіти Чернігівської міської ради на організацію та забезпечення харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Чернігова.

 

Завдання:

1. Удосконалення управління системою організації харчування з метою оптимізації витрат на її функціонування та збільшення кількості учнів загальноосвітніх навчальних закладів, охоплених харчуванням.

2. Підвищення якості та створення умов для повноцінного гарячого харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Чернігова.

3. Забезпечення безкоштовним харчуванням учнів загальноосвітніх навчальних закладів на пільгових умовах, відповідно до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 28.01.2015 року № 16 «Про організацію харчування дітей в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах міста» зі змінами.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!