Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 червня 2019 р.

Програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах м. Чернігова на 2017 – 2027 роки

Програма підвищення енергоефективності в бюджетних установах м. Чернігова на 2017 – 2027 роки


Характеристика будівель бюджетної сфери міста та стан впровадження енергоощадних заходів. 

У місті налічується 172 будівлі бюджетної сфери міста. Майже всі бюджетні заклади та установи міста, що включені до Програми користуються послугами централізованого теплопостачання. Головними постачальниками тепла є ПАТ "Облтеплокомуненерго" та КЕП "Чернігівська ТЕЦ" ТОВ фірми "ТехНова". Автономну систему опалення з використанням, в якості палива, природного газу мають 9 будівель бюджетної сфери, постачальником газу для яких є ПАТ «Чернігівгаз Збут».

Постачання електроенергії для усіх будівель здійснює ВАТ ЕК "Чернігівобленерго". Послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надає КП "Чернігівводоканал" Чернігівської міської ради.

Незадовільний технічний стан бюджетних будівель визначений значним середнім терміном їх експлуатації (складає близько 40 років) та відсутністю можливості проведення капітальних ремонтів на всіх об’єктах, що їх потребують (через обмеженість міського бюджету).

Як правило капітальні ремонти проводяться частково, що унеможливлює повне вирішення існуючих проблем у будівлях та не дозволяє якісно підготувати об’єкти до впровадження комплексних енергоощадних заходів. Відтак до проектів з термосанації, зазвичай поряд з енергоефективними заходами, доводиться включати роботи капітального характеру з відновлення будівлі, що призводить до збільшення проектної вартості, відповідно і терміну окупності таких проектів, а отже залучення інвестиції є достатньо складним.

Протягом останніх років в будівлях проводились часткові ремонти фасадів, покрівель, санвузлів, окремих ділянок внутрішніх трубопроводів систем тепло- та водозабезпечення, мереж електропостачання і освітлення або локальні ремонти аварійного характеру. Результатом недофінансування капітальних видатків на утримання бюджетних будівель є погіршення їх технічного стану:

- низький рівень теплоізоляції, що є основною причиною тепловтрат;

-  моральна та фізична зношеність огороджувальних конструкцій;

-  фізична зношеність систем тепло- водо- та електрозабезпечення, що зумовлює нераціональне використання енергоносіїв;

- високий відсоток використання ламп розжарювання, що суттєво впливає на рівень споживання електричної енергії.

Середня енергозатратність бюджетних будівель м. Чернігова становить 187,1 кВт*год/м2 при тому, щоєвропейські норми становлять 40-70 кВт*год/м2.

За рахунок коштів міського бюджетну на реалізацію міських програм з енергозбереження, виконання капітальних ремонтів, коштів державного бюджету та фінансово-технічної допомоги від міжнародних організацій було впроваджено ряд технічних заходів у бюджетних установах та закладах:

- облаштовано системами автоматичного регулювання споживання тепла з обладнанням вузлами обліку споживання енергоносіїв (ІТП) 43 заклади освіти.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!