Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 червня 2019 р.

Програма створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у місті Чернігові на 2016-2020 роки

Програма створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у місті Чернігові  на 2016-2020 роки

Загальна частина

У сучасному суспільстві значне місце займають проблеми захисту населення від впливу різноманітних факторів. Ріст темпів господарської діяльності, кількості комерційних великих промислових підприємств (об'єктів) ускладнених технологічних процесів, застосування нових, не завжди безпечних, виробництв значно впливає на кількість виробничих та техногенних катастроф, що призводить до травматизму і людських жертв. Особливу небезпеку на сьогодні являє також і тероризм, який може виражатися у найбільш непередбачуваних формах впливу на населення. Стаття 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека в Україні є найвищою соціальною цінністю. Тому один із пріоритетних напрямків діяльності усіх органів виконавчої влади є попередження загибелі людей та надання допомоги постраждалим під час надзвичайних ситуацій

Державна політика у сфері захисту населення і територій віднадзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру здійснюється на принципах пріоритетності завдань, спрямованих на рятування життя та збереження здоров'я людей і довкілля, та безумовного надання переваги раціональній і превентивній безпеці.

На території міста розміщено 104 потенційно небезпечних для населення та території об'єкта. Місто Чернігів є зоною можливого ризику виникнення аварій техногенного походження. Враховуючи, що рівень зносу обладнання більшості промислових підприємств наближається до критичного, кількість випадків виникнення аварій може збільшуватися. Матеріально-технічна база підприємств міста застаріла.

Згідно з геоморфологічними та геологічними умовами міста на його території мають розвиток зсувні процеси. Загальна площа таких земель сягає близько 1,3 км2. Зсуви мають розвиток на крутих берегах і крутих схилах долини річки Десна, а також на її притоках, ярах і балках, що відкриваються в ці річкові системи.

На території міста розташовано 4 хімічно небезпечних підприємства, де зберігаються та використовуються понад 134 тонни небезпечних хімічних речовин. У зонах можливого хімічного ураження навколо цих об'єктів мешкає

близько 6,4 тисяч осіб ( біля 2,2 % населення міста).

Територією міста проходить 618,522 км газопроводів, їхню роботу забезпечують 2 газорозподільчих станції (ГРС), 297 газорегуляторних пунктів (ГРП). Аналіз технічного стану обладнання та газопроводів показує, що значна їх частина знаходиться у задовільному стані.

Існує велика зношеність обладнання та зовнішніх мереж на об'єктах житлово-комунального господарства. Окремі мережі водопостачання та водовідведення повністю відпрацювали свій ресурс і підлягають терміновій заміні. Аналогічна ситуація спостерігається на об'єктах теплопостачання.

Аналіз надзвичайних ситуацій свідчить, що їхня загальна кількість за останні роки не зменшується. Наявність місцевого матеріального резерву дозволяє аварійно-відновлювальним силам своєчасно виконати заходи,  спрямовані на запобігання, ліквідацію надзвичайних ситуацій, надання термінової допомоги населенню, яке постраждало.

Зазначене вище дає змогу зробити висновок, що створення місцевого матеріального резерву є життєво необхідним, оскільки забезпечує матеріальну основу для оперативного проведення першочергових робіт із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, забезпечення зниження матеріальних збитків та зменшення кількості можливих втрат населення.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!