Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 червня 2019 р.

Програма капітального ремонту ліфтів у житлових будинках міста Чернігова на 2016 – 2020 роки

Програма  капітального ремонту ліфтів у житлових будинках міста Чернігова  на 2016 – 2020 роки


Загальні положення 

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на місцеві органи влади покладаються обов’язки здійснювати від імені громади та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією та законами України.

Одним із важливих питань щодо створення умов для безпечної життєдіяльності населення є забезпечення надійної і безпечної експлуатації ліфтів у житловому фонді усіх форм власності. Протягом більш ніж півтораста років існування ліфтової галузі ліфтове обладнання стає все складнішим та технологічнішим. На сьогодні неможливо уявити функціонування багатоповерхової забудови без ліфтів, якість роботи яких оцінюється безпечною експлуатацією, високими технічними, естетичними характеристиками та оперативним прийняттям заходів організацією, що їх обслуговує, при будь-яких зупинках.

Програму капітального ремонту ліфтів у житлових будинках міста Чернігована 2016 – 2020 роки (далі – Програма)розроблено з врахуванням реальної ситуації стану ліфтового господарства міста, проведеного моніторингу роботи ліфтового обладнання житлових будинків, пропозицій підприємств, які обслуговують ліфтовий парк.

 

Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямовано Програму, та аналіз існуючого стану ліфтового господарства 

Забезпечення безперебійної роботи ліфтового господарства є надзвичайно важливою соціальною проблемою, оскільки зупинення роботи ліфтів спричиняє соціальну напругу серед громадян, які користуються ліфтами. Непрацюючі ліфти значно ускладнюють повсякденне життя людей з обмеженими фізичними можливостями, інвалідів, жінок з дітьми та людей похилого вiкy.

За останні роки робота ліфтового парку міста значно погіршилася. Незважаючи на зусилля, спрямовані підприємствами на підтримку належного технічного стану ліфтів та їх безпечну експлуатацію, ліфтовий парк на сьогодні має високий рівень фізичного і морального зносу конструкцій, електрообладнання та перебуває у критичному стані і потребує системного підходу до вирішення проблем.

Основну кількість існуючих ліфтів, які сьогодні перебувають в експлуатації, введено в експлуатацію у період масового будівництва житла в місті у 70-х та наприкінці 80-х років минулого століття.

У місті налічується декілька підприємств різних форм власності, котрі отримали дозвіл на проведення робіт з монтажу, ремонту та технічного обслуговування ліфтів.

Найбільшими з цих підприємств є спеціалізоване ліфтове управління № 5 приватного акціонерного товариства «ОТІС», приватне комерційно-виробниче підприємство «Полісся-ліфтсервіс» та приватне комерційно-виробниче підприємство «Ливадия», які забезпечені матеріальними базами, оснащені технічними засобами, а тому спроможні в сучасних умовах оперативно виконувати ремонтні роботи і в повному обсязі проводити регламентне обслуговування ліфтового обладнання.

У житловому фонді міста налічується 1 217 ліфтів, установлених у будинках різних форм власності. Технічний стан значної кількості ліфтів у зв’язку з відпрацюванням установленого терміну експлуатації не може забезпечити їх безпечність та надійність. Із 1 217 ліфтів, установлених у житлових будинках та гуртожитках, 701 ліфт (57,6 %) відпрацювали встановлений термін, морально застаріли і, згідно з національним стандартом України ДСТУ 7309:2013 «Установки ліфтові. Ліфти класів I, II, III, IV, V та VI», ці ліфти підлягають експертному обстеженню з метою визначення можливості та умов їх подальшої експлуатації.

Також , згідно з п. 9.8.1. Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів, кожен ліфт, встановлений у житлових будинках, має бути обладнаний двостороннім зв’язком з диспетчерським пунктом, або пунктом розміщення обслуговуючого персоналу. На сьогоднішній день кількість диспетчеризованих ліфтів у будинках різних форм власності становить 387 ліфтів, а решта 830 ліфтів є недиспетчеризованими.

 

На підставі акту перевірки комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради від 5 лютого 2016 року № 06/04-08 управлінням Держпраці у Чернігівській області заборонено експлуатацію 125 ліфтів у житлових будинках, які утримуються зазначеним підприємством, в яких не проведено експертне обстеження ліфтів після закінчення граничного строку експлуатації, що є порушенням Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів НПАОП 0.00-1.02-08. Начальнику комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради видано припис від 5 лютого     2016 року № 06/04-06 про усунення порушень, виявлених в ході перевірки.

З метою поліпшення технічного стану ліфтів, забезпечення мешканців багатоповерхових будинків надійною роботою ліфтів було розроблено Програму модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді міста Чернігована 2008-2015 роки, яка затверджена рішенням Чернігівської міської ради від 26 червня 2008 року      (29 сесія 5 скликання) зі змінами (30 сесія 6 скликання).

Програмою передбачалося протягом 2008-2015 років виконати наступні заходи:

- заміну 204 ліфтів з терміном експлуатації більше 25 років на суму 53 388, 0 тис. грн.;

- проведення модернізації 390 ліфтів з терміном експлуатації більше 25 років – 24 614, 0 тис. грн.;

- ремонт систем диспетчерського контролю – 1 065,0 тис. грн.

Загальна сума на виконання Програми передбачалась 79 067,0 тис. грн.

Джерела фінансування – кошти державного бюджету (75 відсотків) та співфінансування з міського бюджету у розмірі не менш як 25 відсотків суми коштів з державного бюджету, а також власні кошти підприємств, власників житлового фонду, добровільні внески населення.

У період з 2008 по 2015 роки фактично виконано обсяг робіт на загальну суму 9 108,0 тис. грн. лише за рахунок коштів міського бюджету.

За ці кошти профінансовано експертне обстеження ліфтів, виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення її державної експертизи, виконано ремонт (модернізацію) 125 ліфтів.

Незважаючи на виконаний обсяг робіт, на сьогоднішній день потребують капітального ремонту 717 ліфтів у житлових будинках, які перебувають на балансі комунальних підприємств Чернігівської міської ради: «Деснянське», «Новозаводське», «ЖЕК–10», «ЖЕК–13», для чого орієнтовно необхідно 71 млн. грн.

Таким чином, єдиним оптимальним варіантом розв’язання питання подальшої експлуатації ліфтів у житлових будинках є цільові кошти для проведення капітального ремонту ліфтів у найближчі п’ять років.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!