Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 червня 2019 р.

Цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові

Цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки  у місті Чернігові


ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМ, НА РОЗВ′ЯЗАННЯ ЯКИХ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

Питання протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу є одним із пріоритетних напрямів регіональної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку. На сьогодні епідемічна ситуація характеризується високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед представників різних груп населення, насамперед осіб, які належать до групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного віку, нерівномірним поширенням та зміноюосновного шляхупередачі ВІЛ з парентерального на статевий. Епідемія ВІЛ-інфекції є чинником негативного впливу на працездатне населення та призводить до негативних соціально-економічних наслідків. У зв’язку з тим, що переважна більшість ВIЛ-інфікованих є особами працездатного та репродуктивного віку, епідемія негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.

Світовий досвід свідчить, що поширення ВIЛ-інфекції/СНIДу призводить до зменшення тривалості життя, зростання потреби в медичних послугах, загострення проблем бідності, соціальної нерівності та сирітства, подолання яких потребує постійного збільшення видатків.

Епідемічна ситуація із захворюванністю на ВІЛ/СНІД у місті Чернігові залишається складною.За всі роки спостереження виявлено 2577 ВІЛ-інфікованих осіб. На диспансерному обліку перебувають1356 ВІЛ-інфікованих осіб, показник поширеності -- 467,8 на 10 тис.населення (по області –302,6, Україна 2013 рік – 308,4 на 100 тис. населення). У 145 осіб хвороба досягла кінцевої стадії – СНІДу, поширеність 83,0 на 100 тис. населення (по області  - 61,4, Україна 2013 рік – 64,1). Із числа ВІЛ-інфікованих за всі роки  спостереження померло 559 осіб.

Водночас, у результаті виконання Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2009-2013 років спостерігається тенденція до стабілізації епідемічної ситуації, зокрема знизився показник темпів приросту нових випадків ВІЛ-інфекції (з 18% у 2006 році до 1% в 2014 році), зменшилася кількість випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію у віковій групі від 15 до 30 років з  28% у 2012 році до 23% у 2014 році, знизився показник частоти передачі ВІЛ від матері до дитини.

Незважаючи на позитивні зрушення, кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції щороку збільшується, при цьому рівень доступу до послуг з лікування, особливо серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, є низьким, а отже, рівень смертності від СНІДу залишається високим.


МЕТА ПРОГРАМИ

Метою Програми є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу, надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, медичної допомоги, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!