Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 червня 2019 р.

Програма комп'ютеризації закладів та установ освіти міста Чернігова на 2016-2020 роки

Програма комп'ютеризації закладів та установ освіти міста Чернігова на 2016-2020 роки

ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

Сучасний зміст освіти вимагає використання найновіших технологій. Перш за все – інформаційно-комунікаційних.У значній мірі вирішувати проблему застарілого оснащення навчальних закладів та забезпечення належного рівня викладання предметів дозволяють електронні засоби навчання. Педагог повинен використовувати інформаційні ресурси для того, щоб зробити урок насиченим, сучасним, зацікавити дітей.

Станом на 01 січня 2016 року у загальноосвітніх навчальних закладах міста функціонує 57 комп’ютерних класів.

Загалом, у школах міста встановлено 1074 комп’ютери: 649 у комп’ютерних класах та 425 комп’ютерів, які встановлені у предметних кабінетах та використовуються адміністрацією навчальних закладів.Проте із 649 комп’ютерів 191 – застарілі (2005р. та раніше), а 68 з них взагалі не підлягають ремонту.

Кількість учнів на один персональний комп’ютер складає від 77 (ЗНЗ № 29) до 13 (ліцей № 16 та ЗНЗ № 17). Середній показник становить 34, він обрахований включаючи застарілу техніку в комп’ютерних класах.

Мультимедійні комплекси (мультимедійна дошка, проектор та ноутбук) встановлено в 12 (35%) із 34 загальноосвітніх навчальних закладів: колегіумі №11 (3 комплекси), ЗСШФМП №12 (2), ліцеї №15 (6), ліцей №16 (1), ЗНЗ №19 (4), ЗНЗ№20 (3), ліцеї №22 (2), ЗНЗ №24 (2), ЗНЗ №30 (1), гімназії №31 (1), ліцеї №32 (5), ЗНЗ №34 (1). Крім того,  в закладах освіти встановлено 135 проекторів, що не входять до складу мультимедійних комплексів.

В інформаційну еру поняття зв’язку отримує більш широкий сенс, ніж просте забезпечення контакту між людьми. Інтернет створює новий простір обміну інформації і співпраці. Нові медіа вимагають від педагогів вироблення цілком нових якостей: високого рівня абстрактного мислення, швидкості реакції, готовності до підвищення рівня освіти впродовж всього життя. Це означає, що сьогодні з’являється нова культура організації, культура управління й праці, нові узвичаєні норми сприйняття й використання інформації. Саме тому комп’ютер без Інтернету на декілька рівнів поступається персональному комп’ютеру, який підключено до мережі, і який обслуговує вчитель, обізнаний у корисних освітніх Інтернет-ресурсах.

З метою інтернет-представництва управління освіти міської ради та науково-методичного центру функціонують відповідні сайти http://osvita.ch.ua/ та http://chernigiv-nmc.org.ua/

Станом на 01 січня 2016 року усі загальноосвітні навчальні заклади міста мають офіційні електронні адреси, а 19 навчальних закладів – власні сайти. Однак, наявна мережа Інтернету має застаріле оснащення, як наслідок швидкість передачі інформаційних даних є занизькою через те, що  використовуються лінії телефонного зв’язку. Це створює додаткові труднощі при користуванні мережею Інтернет під час навчального процесу, а сучасні ІТ-технології потребують високошвидкісного обміну інформації між закладами освіти міста, а також іншими користувачами.

Реалізація Програми «Комп’ютеризація закладів та установ освіти міста Чернігова на 2016-2020 рр.» має сприяти створенню комп’ютерної бази закладів освіти, обладнанню сучасних кабінетів інформатики, покращенню володіння комп’ютерною технікою учасниками навчально-виховного процесу, зростанню інформаційної культури вчителів.

  

МЕТА ПРОГРАМИ 

Головною метою Програми є підвищення якості освітніх послуг шляхом впровадження в навчальний процес загальноосвітніх навчальних закладів міста сучасних інформаційних та комунікаційних технологій. Це забезпечить подальше вдосконалення навчально-виховного процесу, доступність та ефективність освіти, підготовку молодого покоління до життєдіяльності в інформаційному суспільстві, використання сучасних інформаційних технологій в управлінській діяльності та навчально-виховному процесі.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!