Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 червня 2019 р.

Програма реконструкції та капітального ремонту тротуарів, скверів та зон відпочинку міста Чернігова на 2016-2020 роки

Програма реконструкції  та капітального ремонту тротуарів, скверів та зон відпочинку міста Чернігова на 2016-2020 роки

Визначення проблеми та шляхи її розв’язання

Обмежене фінансування об’єктів благоустрою міста Чернігова на протязі тривалого часу спричинило виникнення ряду проблем для вирішення яких необхідний програмно-системний підхід.

Одним із завдань, які на даний час потребують невідкладного вирішення  є розробка системи заходів щодо підвищення рівня благоустрою та створення безпечних і комфортних умов для мешканців та гостей міста. Вирішення питань благоустрою міста - пріоритетний напрямок роботи Чернігівської міської ради. У проведені зазначеної роботи вагоме значення має досвід провідних країн Європейського Союзу щодо застосування ними новітніх науково обґрунтованих технологій та будівельних матеріалів, які повинні стати альтернативними у вирішенні питань благоустрою об’єктів  вулично-дорожньої мережі міста.

На сьогоднішній день техніко-експлуатаційні показники тротуарів міста не в повній мірі відповідають вимогам норм та стандартів, що негативно впливає  на рівень безпеки об’єктів благоустрою та пішоходів.

Протяжність тротуарів міста Чернігова становить 209,0 км. Загальна площа тротуарів складає 717,1 тис. кв. м, із них 686,3 тис. кв. м мають асфальтобетонне покриття, а 30,8 тис. кв. м – бетонне. При цьому близько 400 тис. кв. м тротуарів потребують капітального ремонту. Така ситуація викликана тим, що основна частина тротуарів міста збудована 30-50 років тому назад, в комплексі з проїзною частиною вулиць, і за відсутності вчасно проведених ремонтів верхній шар покриття цих тротуарів став непридатним для подальшої експлуатації. Деякі ділянки тротуарів взагалі мають велику площу пошкоджень покриття і потребують повної заміни. 

 Як показала практика,на технічний стантротуарів в значній мірі впливає термін і якість проведених ремонтів. Капітальний ремонт асфальтобетонного покриття повинен проводитися через кожні 10-12 років.На даний час терміни проведення цих ремонтів значно перевищують діючі нормативи. В останні роки у зв’язку з недостатнім фінансуванням ремонт тротуарів проводився в незначних обсягах.

«Асфальтобетонна сірість» давно вже стала характерною рисою для великих і малих міст України, яка не добавляє їм комфортності та колоритності.  А тому все частіше у влаштуванні пішохідних зон та місць відпочинку міст використовуються дрібнорозмірні фігурні елементи мощення (надалі ФЕМи) з декоративного бетону.

Тротуарна плитка – технологічний будівельний матеріал, який застосовується в укладанні доріжок і майданчиків будь-яких розмірів та конфігурацій. Різноманітні конфігурації і багатоколірна гамма роблять тротуарну плитку практичним будівельним матеріалом, а її висока морозостійкість і зносостійкість забезпечують багаторічний термін служби.

Укладання плитки порівняно з суцільним асфальтобетонним покриттям надає покриттю наступних переваг:

- на поверхні покриття не затримуються дощові та ливневі потоки, оскільки вода вільно йде через зазори між плитками, що є перевагою в порівнянні з  безшовними асфальтобетонними покриттями;

 - плиткове покриття не порушує природну потребу зелених насаджень у водо- і газообміні, що сприятливо позначається на екології навколишнього середовища;

- при необхідності проведення ремонтних робіт таких як прокладка підземних комунікацій тротуарну плитку можна легко зняти, провести необхідні роботи і укласти знову, тобто ФЕМ мають високу ремонтоздатність;

- в літній час нагрівання покриття з плитки значно менше, ніж темного асфальтобетону і при цьому покриття не розм’якшується  та не виділяє летких продуктів;

- виготовляються ФЕМ із повністю природних, екологічно чистих компонентів, які при нагріванні не виділяють шкідливих речовин;

- висока зносостійкість і простота укладки ФЕМ дають значну економію коштів;

- гарантійний термін експлуатації ФЕМ становить до 25 років;

-  тротуарна плитка має високі показники міцності та довговічності, що дозволяє їй витримувати значні механічні навантаження та довго зберігати естетичний зовнішній вигляд;

- ФЕМи витримують також і значні перепади температур та не затримують вологу, не взаємодіють з активними речовинами. Це дає можливість зберегти естетичність і функціональність на весь гарантійний термін її експлуатації.

За останні роки в місті Чернігові проведено заміну покриття тротуарів вуличної мережі та доріжок зон відпочинку на площі близько 12,7 тис. кв. м.

 Сталий розвиток міста Чернігова на сучасному етапі неможливо забезпечити не вирішивши нагальні проблеми, що мають місце в міському господарстві вже на протязі багатьох років. Однією із таких проблем є забезпечення техніко-експлуатаційних показників об’єктів благоустрою міста на належному рівні та зменшення їх кількості, що не відповідають встановленим вимогам норм та правил. Питання щодо забезпечення належного стану об’єктів благоустрою Чернігова потребує невідкладного розв’язання з огляду й на те, що місто має цілий ряд визначних історико-культурних та архітектурних пам’яток і включене до міжнародних туристичних маршрутів з перспективою розвитку їх мережі на території області (м. Новгород-Сіверський, смт. Батурин, садиба Качанівка, смт. Крути, та інші). Характерною ознакою для Чернігова останнього часу стало те, що на території міста в рамках виконання Програми розвитку туристичної галузі й міжнародних відносин міста Чернігова та сприяння залученню інвестицій на 2015-2016 роки проводяться туристичні заходи, в т. ч і міжнародного рівня, які відвідують все більше і більше іноземних туристів. Все частіше в Чернігові проходять міжнародні спортивні та концертні заходи. Тому візитною карткою міста Чернігова повинні стати не тільки його архітектурно-історичні пам’ятки, а й бездоганний стан міських об’єктів благоустрою, невід’ємною частиною яких є тротуари. 

Зважаючи на зазначене та з метою підвищення рівня благоустрою міста, створення безпечних і комфортних умов для пішоходів необхідно запровадити Програму реконструкції та капітального ремонту тротуарів, скверів та зон відпочинку м. Чернігова на 2016 - 2020 роки  (в подальшому Програма), яка б заспроваджувала для проведення ремонту тротуарів, скверів та зон відпочинку технології мощення ФЕМ, що широко застосовується в європейських країнах.

 

Мета Програми 

Програма здійснюється з метою:

- підвищення рівня благоустрою міста;

- охорони навколишнього природного середовища;

- створення безпечних і комфортних умов для всіх категорій учасників дорожнього руху в пішохідній зоні вулиць міста ;

- забезпечення технічного стану та підвищення експлуатаційних показників тротуарів;

- збереження самобутності місць історичного минулого міста та об’єктів  культурної та духовної спадщини.                          

 

Завдання та напрями виконання Програми

Основними завданнями Програми є проведення реконструкції та капітального ремонту тротуарів міста  шляхом заміни асфальтобетонного покриття на мощення з використанням ФЕМ, що забезпечить доступність вуличної мережі для безперешкодного та зручного пересування маломобільних груп населення.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!