Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 червня 2019 р.

Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016–2019 роки

Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016–2019 роки


ОПИС ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ'ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

Відповідно до результатів досліджень виконаних при розробці Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Чернігова на 2015-2023 роки майже  40 % спожитих містом енергоресурсів використовується на створення комфортних умов життя людини. Найбільш проблемною сферою щодо реалізації політики енергозбереження є житлові багатоквартирні будинки. Така ситуація є досить типовою для всієї країни і обумовлена наступними чинниками:

- більша частина  наявного житла збудована в радянський період масової забудови, коли необґрунтовано низькі ціни на енергоносії поєднувалися з вимогами прискорення будівельних робіт, зменшення вартості, скорочення матеріало і трудоємкості будівництва і тому більшість цих будівель не відповідають сучасним вимогам енергозбереження, комфорту та в цілому кліматичній ситуації;

- неналежна експлуатація будинків, а саме низька якість та несвоєчасність виконання капітальних і поточних ремонтів, призвела до погіршення стану багатоповерхівок та підвищення рівня енергозатрат, який майже у 5 разів перевищує європейські стандарти;

- низький рівень доходів населення та високі процентні ставки за кредитами є перепоною до широкого впровадження енергозберігаючих заходів у житловому секторі;

- низька активність населення до самоорганізації і створення ОСББ не дає змоги об'єднувати фінансові ресурси населення та спрямовувати їх на вирішення загальнобудинкових проблем у тому числі і на підвищення енергоефективності будівель;

- невизначеність щодо бюджетної підтримки енергозбереження в житловому секторі;

- відсутність механізмів залучення коштів на енергозберігаючі заходи в будинках.

Всі ці фактори разом призводять до необґрунтовано великих обсягів споживання енергоресурсів в багатоквартирних будинках.

В умовах постійно зростаючих цін на основні види енергоресурсів та значної зовнішньоекономічної залежності нашої країни від постачальників енергоносіїв, питання покращення показників енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів у житлових будинках набувають особливої актуальності.

Приведення тарифів на енергоносії до економічно обґрунтованого рівня призвело до їх стрімкого зростання, і як результат сімейний бюджет більшості мешканців міста не в змозі витримати  витрати на їх оплату.

В той же час низький рівень доходів населення не дає змоги  виконати необхідні роботи з утеплення та термомодернізації житла.

Чернігів – місто з характерною для пострадянського обласного центру структурою житлового фонду, у якій переважають п’яти – дев’ятиповерхові будинки. Житлова забезпеченість по місту складає 18,3 м2/особу проти 20,3 м2/осіб по Україні.

За останні 20 років побудовано близько 2,0 млн. м2. житлового фонду. Незначна частина житлового фонду збереглася із дореволюційних і довоєнних часів.

Ветхий житловий фонд представлений, в основному, одноповерховими дерев’яними будинками і зосереджений у центральній частині міста.

Найбільшими балансоутримувачами житлового фонду у місті є п’ять підприємств, чотири із яких комунальні, що утримують на правах господарського відання 93,5 % житлових будинків, та одне підприємство колективної форми власності – обслуговує будинки житлово-будівельних кооперативів.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!