Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 червня 2019 р.

Програма організації та проведення у 2016 році громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова

 Програма організації та проведення у 2016 році громадських робіт для незайнятого населення м.Чернігова 

МЕТА ПРОГРАМИ.  Залучення  максимально  широкого  кола  незайнятих  мешканців  м. Чернігова  до  участі  у  виконанні    громадських  робіт, що  дозволить шляхом матеріальної підтримки і адаптації до трудової діяльності безробітних знизити соціальну напругу і вирішувати проблеми міста у благоустрої, відбудові історико-архітектурних пам’яток, заповідників, меморіальних поховань та об’єктів соціальної сфери.

Складні явища в економіці країни, що відбуваються в останні роки, вплинули і на ринок праці міста: в міському центрі зайнятості впродовж 10 місяців 2015 року перебувало 10158 безробітних громадян. Для вирішення проблеми їхнього працевлаштування застосовувались активні заходи сприяння зайнятості, а саме: працевлаштовані 2362 особи, проходили професійне навчання 771, на громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру працювали 1225 безробітних мешканців міста. Однак активними формами сприяння зайнятості вдалося охопити лише 42,9 відсотки тих, хто перебував на обліку у поточному році.

Досить високим залишається рівень реєстрації громадян, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткового соціального захисту, тривалий час перебувають на обліку в міському центрі зайнятості і отримують невелику  за  розміром  допомогу по  безробіттю.

Таким  чином,  одним   із  важливих  заходів  підтримки  людей  у  період   вимушеного   безробіття   та  пошуку  роботи   є  залучення   їх   до  участі  в  громадських  роботах – загальнодоступному виді тимчасової  трудової  діяльності  громадян,  що  виконується  на  договірній основі.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, що затверджений   постановою   Кабінету  Міністрів  України  від  20 березня 2013 року №175, передбачено фінансування таких робіт за  рахунок  коштів  місцевого бюджету та/або Фонду  загальнообов’язкового  державного соціального  страхування України  на  випадок  безробіття (далі – Фонд), а також  окремими  підприємствами,  організаціями  і  установами.

Для виконання громадських  робіт у 2016 році планується  залучити 1380безробітних громадян і організувати їхню працю на підприємствах комунальної форми власності, державних підприємствах, установах, організаціях, що підпорядковані органам місцевої влади,  а також за договорами з іншими роботодавцями (у разі надходження відповідних звернень щодо виконання робіт тимчасового характеру).

Організація громадських робіт здійснюватиметься за напрямками:

-  благоустрій  та  озеленення  міста, зон  відпочинку  і  туризму;

-  виконання підсобних робіт на ремонті об’єктів соціальної сфери;

- соціальний захист населення шляхом інформування про порядок отримання житлових субсидій.

Реалізація Програми організації та проведення у 2016 році громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова (далі – Програма) дасть змогу населенню заробляти кошти на прожиття у скрутний для себе час і, разом з тим, внести певний вклад у вирішення соціально важливих проблем міста. Крім того, участь у таких роботах активізує інтерес до пошуку  підходящої роботи, прискорить вирішення проблеми працевлаштування  безробітних.

1. Перелік видів громадських робіт, що організовуються у м. Чернігові у 2016 році.

Відповідно до вимог чинних законодавчих та нормативних актів громадські роботи повинні відповідати таким основним критеріям:

а) мають тимчасовий характер і для їх організації не можуть бути використані постійні робочі місця і вакансії;

б) можуть виконуватися в умовах неповного робочого дня;

в) мають економічну, соціальну та екологічну користь для міста;

г) надають можливість тимчасового працевлаштування безробітних на роботи, що не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки.

До громадських робіт не відносяться роботи, що пов’язані з ризиком для життя, відповідно до Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26 січня 2005 року №15.

Програмою визначається наступний перелік видів робіт, що матимуть суспільно корисну спрямованість, відповідатимуть проблемам громади міста, нададуть додаткову соціальну підтримку і забезпечать тимчасову зайнятість осіб, які шукають роботу:

 1.1. Виконання робіт з прибирання місць поховання, недоглянутих могил та виконання інших робіт на кладовищах міста.

1.2. Благоустрій та озеленення територій населених пунктів, об'єктів соціальної сфери, зон відпочинку і туризму, ліквідація сміттєзвалищ та снігових заметів у місті.

1.3. Відновлення, ремонт та догляд пам'яток архітектури, історії та культури, заповідників.

1.4. Прибирання та утримання в належному стані придорожніх смуг, зупинок, опор міського громадського електротранспорту, вирубка чагарників уздовж доріг.

1.5. Відновлення та благоустрій природних водних джерел та водоймищ, русел річок.

1.6. Виконання підсобних робіт на будівництві або ремонті об'єктів соціальної сфери: шкіл, інтернатів, дитячих дошкільних закладів, спортивних майданчиків, закладів культури і охорони здоров’я, дитячих оздоровчих таборів, будинків-інтернатів (пансіонатів) для громадян похилого віку, притулків для неповнолітніх та інших об’єктів соціальної сфери.

1.7. Догляд за особами похилого віку та інвалідами, дітьми-сиротами, за хворими у закладах охорони здоров'я, а також за договорами з благодійними фондами та громадськими організаціями.

1.8. Ремонт приватних житлових будинків одиноких осіб, ветеранів війни, інвалідів, що проводяться за рішеннями органів місцевого самоврядування.

1.9. Сільськогосподарські та лісогосподарські роботи.

1.10. Заготівля лікарських рослин, продуктів харчування для навчальних закладів, закладів охорони здоров'я, дитячих будинків, інших закладів соціальної сфери. Перебирання та розфасування овочів.

1.11. Робота в музеях та відновлення бібліотечного фонду в бібліотеках.

1.12. Робота з документацією в архівах.

1.13. Участь у соціологічних опитуваннях, статистичних обстеженнях, тимчасових масових соціальних дослідженнях та анкетуваннях населення.

1.14. Упорядкування територій населених пунктів з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які визначені у встановленому порядку відповідно до діючого законодавства.

1.15 Інформування населення про порядок отримання житлових субсидій, роботи з документацією.

1.16. Інші загальнодоступні види трудової діяльності, які відповідають потребам громади, сприяють її соціальному розвитку та організовуються за зверненням виконавчого комітету міської ради та підприємств, установ, організацій.

 

2. Організація громадських робіт на підприємствах, в установах, організаціях м. Чернігова у 2016 році

2.1Перелік підприємств, організацій, установ державної і комунальної власності, на яких планується організувати громадські роботи для безробітних та осіб, що шукають роботу, наведені у таблиці:

 

№ п/п

Найменування підприємства, організації, установи

1

2

1

Чернігівська міська лікарня № 1 Чернігівської міської ради

2

Чернігівська міська лікарня № 3 Чернігівської міської ради

3

Чернігівська міська лікарня № 4 Чернігівської міської ради

4

Комунальне підприємство «Деснянське» Чернігівської міської ради

5

Комунальне підприємство «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Чернігівської міської ради

6

Комунальне підприємство «ЖЕК-10» Чернігівської міської ради

7

Комунальне підприємство «Автотранспортне підприємство 2528» Чернігівської міської ради

8

Комунальне підприємство «Новозаводське» Чернігівської міської ради

9

Комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради

10

 Управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради

11

Управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м. Чернігові ради

 

           2.2.У разі виникнення потреби в організації громадських робіт на інших підприємствах державної та комунальної власності такі роботи можуть бути організовані за зверненням виконавчого комітету міської ради.

 

3. Організаційне забезпечення виконання Програми. 

3.1. Підготувати пропозиції підприємствам, організаціям, установам міста щодо  проведення  громадських робіт  з благоустрою та озеленення  м. Чернігова,  зон  відпочинку  і  туризму,  з  відбудови  історико-архітектурних  пам’ятників, заповідників, виконання підсобних робіт на будівництві та ремонті  об’єктів соціальної сфери, надання допомоги громадянам похилого віку, інвалідам війни і праці, хворим особам та дітям-інвалідам тощо.

Виконавці: Чернігівський міський  центр  зайнятості.

Термін: січень 2016 року.  

3.2. З’ясувати необхідні обсяги громадських робіт, вирішити питання організаційного та матеріального їх забезпечення, надати відповідні пропозиції міському центру зайнятості.

Виконавці: управління житлово-комунального господарства міської ради,  управління охорони здоров’я міської ради, підприємства, організації та установи, які організовують громадські роботи

Термін: січень 2016 року.

3.3. Укласти договори з підприємствами, організаціями, установами міста щодо  проведення    громадських  робіт у 2016 році.

Виконавці: міський  центр  зайнятості.

Термін: протягом 2016 року.  

3.4. Забезпечувати оперативне вирішення першочергових організаційних проблем щодо  проведення  громадських  робіт,  залучаючи  до  їх  виконання,  перш  за  все, громадян,  які  тривалий  час  перебувають  на  обліку  в  міському  центрі зайнятості  і  не  отримують  допомогу  з  безробіття, а також безробітних, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці і потребують соціального захисту та інвалідів.

Виконавці: міський  центр  зайнятості.

Термін: протягом 2016 року.

3.5. Керівникам підприємств, організацій, установ, на базі яких будуть проводитися громадські роботи, призначити відповідальних осіб за організацію цих робіт для ведення необхідної документації та своєчасного обміну інформацією з міським центром зайнятості.

Виконавці: управління житлово-комунального

господарства міської ради, управління охорони здоров’я міської ради, підприємства, організації та установи, які організовують  громадські роботи

Термін: протягом 2016 року.

3.6. Вирішувати питання стосовно своєчасного забезпечення безробітних, направлених на громадські роботи, необхідними матеріалами, робочим інвентарем, спецодягом.

Виконавці: управління житлово-комунального   господарства міської ради, підприємства, організації та установи, які організовують громадські роботи

Термін: протягом 2016 року.  

3.7. Забезпечити своєчасність виплати заробітної плати учасникам громадських робіт, що залучаються до благоустрою  та  озеленення  міста, зон  відпочинку і туризму, відбудови історико-архітектурних пам’ятників, заповідників, підсобних  робіт  на  ремонті  об’єктів  соціальної  сфери.

Виконавці:  міський  центр  зайнятості,

фінансове управління міської ради,

підприємства, організації, установи, які організовують громадські роботи

Термін: протягом 2016 року. 

3.8. Надавати консультативно-методичну допомогу з організаційних і нормативно-правових питань працівникам,  відповідальним за організацію та проведення громадських робіт на підприємствах.

Виконавці: міський  центр  зайнятості.

Термін: протягом 2016 року.  

3.9. Постійно вдосконалювати роботу щодо роз’яснення соціальної значимості та користі для  міста  громадських   робіт  через місцеві засоби масової інформації, семінари, круглі столи, тощо.

Виконавці: міський центр зайнятості.

Термін: протягом 2016 року.

4. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення виконання

Програми

4.1. Програмою передбачається фінансування  громадських робіт за рахунок коштів місцевого бюджету та/або Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а також коштів підприємств, організацій та установ міста, які організовують у себе  роботи тимчасового характеру або виступають у якості спонсорів таких робіт.

4.2. Для проведення у місті громадських робіт виділяється:

– з місцевого бюджету (для оплати праці безробітних громадян, що зайняті на роботах у комунальній та соціальній сфері) в розрізі одержувачів коштів:    

 

№ п/п

 

Найменування підприємства, організації, установи

Обсяги фінансуваннязмісцевого бюджету, грн

1

Чернігівська міська лікарня № 1 Чернігівської міської ради

 

4000

2

Чернігівська міська лікарня № 3 Чернігівської міської ради

 

5000

3

Чернігівська міська лікарня № 4 Чернігівської міської ради

 

10000

4

Комунальне підприємство «Деснянське» Чернігівської міської ради

 

54000

5

Комунальне підприємство «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Чернігівської міської ради

 

 

90000

6

Комунальне підприємство «ЖЕК-10» Чернігівської міської ради

 

70000

7

Комунальне підприємство «Автотранспортне підприємство 2528» Чернігівської міської ради

 

72000

8

Комунальне підприємство «Новозаводське» Чернігівської міської ради

 

62000

9

Комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради

 

 

60000

10

 Управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради

 

53000

11

Управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної у м. Чернігові ради

 

20000

 

 

Всього

 

 

500000

 

– із Фонду (фінансує Чернігівський міський центр зайнятості) кошти виділяються протягом 2016 року в розмірах, що не менші обсягів фінансування з місцевого бюджету;

– із коштів підприємств, організацій та установ міста – відповідно до обсягів замовлених робіт чи спонсорської допомоги іншим підприємствам, організаціям та установам (за умови подання заявки до Чернігівського міського центру зайнятості).

 

4.3. Дозволити виконавчому комітету міської ради за потребою протягом року коригувати розміри фінансування громадських робіт окремих роботодавців за поданням  міського центру зайнятості та фінансового управління міської ради в межах загальних сум, що виділяються на ці цілі.

 

4.4. Згідно з Порядком кошти з Фонду та міського бюджету, передбачені на організацію та проведення громадських робіт, будуть використані для:

- оплати основної та додаткової  заробітної  плати;

- сплати  єдиного  внеску  на загальнообов'язкове  державне соціальне страхування;

- оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності безробітних осіб, зайнятих на громадських роботах.

 

4.5. Необхідні матеріально-технічні ресурси, витратні матеріали, що використовуються в ході проведення громадських робіт, забезпечують замовники робіт відповідно до визначених обсягів.

 

4.6. В окремих випадках  за  клопотанням  виконавчого комітету міської ради кошти  можуть бути використані для:

оплати послуг з перевезення безробітних осіб або їхнього проїзду до місць проведення робіт та у зворотному напрямку  на  підставі поданих центру зайнятості документів;

придбання інвентарю (вартістю до однієї тисячі гривень за одиницю),  його ремонт та обслуговування;

- придбання   господарських   матеріалів. 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!