Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров’я України інформує про розвиток ситуації з поширення нового коронавірусу (nCoV).


Станом на 20 січня у м. Ухань у Китаї та за межами країни офіційно зареєстровано 205 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом (nCoV). Троє людей померли, 170 пацієнтів госпіталізовано. Із виявлених випадків серед осіб, які приїхали з м. Ухань, 2 було зареєстровано у Таїланді, 1 — у Японії та 1 — у Південній Кореї.
Усі симптоми в осіб, які захворіли, з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 18 січня 2020 року. Медичні служби виявили та обстежили 817 близьких контактів, серед них 727 осіб, спостереження за якими завершено, і ще 90 осіб залишаються під медичним наглядом; позитивних результатів на nCoV не виявлено. Період медичного спостереження за контактними особами становить 14 днів.
Оптовий базар морепродуктів м. Ухань було закрито з 1 січня 2020 року. За даними муніципальної комісії з охорони здоров’я, зразки взяті на базарі, дали позитивний результат на nCoV.
Центр громадського здоров’я МОЗ України як визначений національний координатор Міжнародних медико-санітарних правил офіційно повідомив Прикордонну службу України, керівників обласних та Київського міського лабораторних центрів МОЗ України та керівників структурних підрозділів охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій про ситуацію з коронавірусом у Китаї та про актуальні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).
Зважаючи на наявну на даний момент інформацію, Європейський центр по контролю та профілактиці захворювань вважає, що: потенційний рівень загрози від спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV є високим;подальше його розповсюдження по світу є дуже вірогідним;
Епідситуація в області на сьогоднішній день благополучна.
Коронавірусна інфекція - вірусне захворювання з групи гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), що характеризується ураженням верхніх відділів респіраторного тракту та незначно вираженою інтоксикацією із доброякісним прогнозом за виключенням особливих варіантів - тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS, ТГРС), близькосхідного коронавірусного респіраторного синдрому та нового уханського, що виник 2020 року і ще немає сталої номенклатурної назви.
Джерело інфекції - хворий або носій коронавірусів. Механізм передачі - повітряно-крапельний. Сприйнятливість до вірусу вкрай висока, 80 % дорослих мають антитіла до коронавірусів. Пік захворюваності припадає на зимні місяці.
Коронавіруси зумовлюють переважно ураження верхніх дихальних шляхів. Лише у дітей є випадки ураження бронхів і легень.
Інкубаційний період триває 2-5 днів. Клінічні ознаки неспецифічні. Характерні першіння або біль при ковтанні, чхання, помірний головний біль. Ведучим (а часто основним) симптомом є риніт. Температура тіла частіше нормальна або субфебрильна. Загальна тривалість захворювання 5-7 днів. Можуть уражатися, особливо у дітей, не тільки верхні, але і нижні відділи дихального тракту, що проявляється кашлем, болем у грудній клітці при диханні, свистячими хрипами, утрудненим диханням.
Лікування хвороби симптоматичне, специфічного лікування та вакцино профілактики на сьогодні не існує.


Основні заходи профілактики, яких необхідно дотримуватися під час відвідування країн, де було зареєстровано випадки nCoV:

  • уникайте близького контакту з людьми, що мають симптоми гострої респіраторної інфекції;
  • частіше мийте рук з милом, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
  • уникайте тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;
  • люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки під час кашлю та чхання (не підходити надто близько до співрозмовників, прикривати рота і носа одноразовими серветками, частіше мити руки, максимально обмежити контакти з іншими людьми).



 

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!