Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 липня 2018 р.

Чернігівський міський голова доручив розробити міську Програму, яка дозволить оновити зношений житловий фонд


Фото № 1

(Тисніть на заголовок новини, щоб прочитати її повністю)            

У Чернігові розроблять міську Програму, яка надаватиме стимул інвесторам будувати житлові будинки на місцях, де зараз розташоване зношене житло. А також надавати в цих будинках квартири для відселених мешканців. Таке доручення дав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сьогодні, 19 липня, на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради.

Юридичний відділ міської ради спільно з секретарем міської ради Максимом Черненком проводитимуть обговорення фізичних нюансів цього питання з забудовниками, які здають в експлуатацію значні обсяги житла на рік. Це необхідно для того, щоб зібрати й від них необхідну інформацію для розроблення заохочувальних заходів для інвесторів та юридично досконало виписати цю нову міську Програму.

Відповідно до доручення, термін на підготовку Програми - три місяці, а в жовтні вона має пропонуватися депутатам до розгляду на пленарному засіданні Чернігівської міської ради.

Обсяги зношеного житла в Чернігові за приблизними підрахунками такі.

Владислав Атрошенко:

- У Чернігові загалом близько 5 млн кв м житла, включаючи й те, що на балансі комунальних ЖЕКів та ОЖБК. Це близько 2 250 житлових будинків, з них близько 200 будинків несуть загрозу мешканцям, тобто є зношеними. Якщо співставити ці цифри, вийде, що середня площа кожного будинку міста умовно складає 2222 кв м, тоді середня площа ветхого жила теж умовно може складати близько 1000 кв м.

Якщо ж кількість ветхого житла (200 будинків) помножити на середню площу кожного (1000 кв м), то виходить, що загальна площа житла наших громадян, які не мають можливості його поміняти й не розуміють, що далі буде відбуватися – 200 тис кв м.

Міський голова також додав, що до нього неодноразово зверталися мешканці зношених будинків. Вони думають тими критеріями, що хтось повинен їм дати житло. З одного боку – часи змінилися і так уже не буде, але з іншого – і самостійно більшість цих людей вирішити таку проблему не в змозі. Тож міська влада все-таки повинна розуміти свою відповідальність перед цими мешканцями. Час проходить і ці аварійні будинки потребують знесення. Тому для міста важливо розробити Програму, відповідно до якої щорічно у бюджет закладатимуться кошти (орієнтовно - в межах 15 млн грн), які надаватимуться забудовнику, котрий погодиться зводити будинки в таких місцях, як, наприклад, по вул. Текстильників, 23. Поруч розташовані ще два подібних будинки. На думку міського голови, там можна було би збудувати 9-ти поверховий житловий будинок на 5-6 під’їздів. Мережі дозволяють це зробити. Крім того, там є школи та дитсадки, що теж підвищує привабливість місця.

Місто може встановити нульовий пайовий внесок. Але при цьому ще треба визначитися, чи це застосовуватиметься для загальної площі, чи буде враховуватися тільки обмінний фонд. Крім того, можна передбачити доплату в сумі, наприклад, 1 тис. грн за 1 кв м площі наданих квартир, - пояснив міський голова та підкреслив, що все потрібно ретельно вивчити та прийняти справедливе об’єктивне рішення. – Треба, щоб люди бачили, що в перспективі теоретично за доброї волі забудовників можна дочекатися шансу заміни житла. Для міста це був би колосальний плюс, оскільки житловий фонд міста матиме можливість оновитися.

За словами Владислава Атрошенка, фінансування міської Програми відповідно до ситуації може й збільшуватися.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!