Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 травня 2018 р.

Співпраця освітян Чернігова та Меммінгена: 25 років успішного досвіду


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Співпраця Чернігова й області у галузі освіти з м. Меммінген спрямована на те, щоб оволодіти необхідними знаннями і досвідом та відкрити нові професії на ринку праці. Кожного року кількість навчальних закладів, залучених до обміну досвідом з німецькими колегами, зростає. 

Так, на сьогодні особливо тісна справпраця налагоджена за напрямками: комерційна діяльність, автослюсарна справа, сантехніка, деревообробка, електромонтаж.

Цінність співпраці для професійних навчальних закладів Чернігова полягає у тому, що майстри та викладачі професійно-технічних закладів, перебуваючи на навчанні у Німеччині, опановують нові технології, вчаться працювати на сучасному обладнанні.

За час співпраці німецькі колеги надали суттєву допомогу навчальним закладам - Чернігівському професійному училищу № 15 та Чернігівському професійному ліцею залізничного транспорту, будівельному, деревооброблювальному ліцеям та іншим.

Про тісну співпрацю у галузі професійної освіти зокрема згадувалося під час відвідування німецькою делегацією Чернігівського професійного училища № 15 у ході її нещодавнього візиту до Чернігова.

Цей навчальний заклад ще 25 років тому започаткував плідну українсько-німецьку співпрацю. За цей час завдяки сприянню німецької сторони в училищі відкриті нові спеціальності, а викладачі та майстри виробничого навчання набувають потрібного досвіду в професійних училищах та фірмах м.Меммінген.

 Офіційна німецька делегація на чолі з обербургомістром м. Меммінгена Манфредом Шилдером, ознайомилася з досвідом двосторонньої освітянської співпраці, побувала в навчально-тренувальній фірмі та навчально-практичному центрі сучасного автосервісу, що відкриті в училищі за допомоги німецьких колег.

Як зауважив пан Шилдер, технологічність сучасного виробництва вимагає модернізації підготовки робітничих кадрів, передусім їхньої професійної компетентності. А тому німецьким партнерам важливо було побачити саме практичну складову навчання майбутніх робітників.

У цій фірмі, в умовах, максимально наближених до діяльності реального підприємства, запроваджується підготовка спеціалістів з комерційної діяльності. Крім того, ще кілька років тому училищу переданий клас електронної обробки даних на 10 комп'ютерів, що дуже важливо було у ті роки, коли необхідні були спеціалісти, які вміють вільно працювати на компютері.

 Особливої уваги заслуговує спільний проект з підготовки фахівців автосервісу за сучасними технологіями. Він був реалізований за допомоги професійної школи імені Йохана Бірвірта. У 1999 році в Чернігівському училищі №15 відкрилася нова спеціальність "слюсар з ремонту автомобіля". 

 

Німецька сторона істотно допомогла з необхідними приладами, діагностичним обладнанням, наочністю, спеціальною літературою, методиками викладання предметів. А чернігівські викладачі та майстри вироб­ничого навчання мають змогу щороку підвищувати кваліфікацію у професійних училищах та фірмах Німеччини.

 Сьогодні Чернігівське професійне училище № 15 стало центром підвищення кваліфікації, де регулярно проходять семінари для майстрів і викладачів, а також фахівців підприємств регіону з автосервісу.

 

 

 У квітні цього року Чернігівське вище професійне училище відвідала німецька делегація на чолі з координатором двосторонньої співпраці Уве Мартеном. Під час візиту до Чернігова німецькі колеги презентували одну з найефективніших в світі систем підготовки робітничих кадрів - дуальну систему навчання, започатковану свого часу вперше в Німеччині, та обговорили питання впровадження дуальної форми освіти в професійних училищах Чернігівської області.

Викладач професійної школи імені Бірвіта міста Меммінген Міхаель Мьолер провів фаховий семінар для викладачів та майстрів виробничого навчання училищ Чернігівської області з професії «слюсар з ремонту автомобілів» та представників станцій технічного обслуговування від соціальних партнерів цього напрямку.


 


 

Фахівці Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту пройшли стажування у фірмі «Алоїз Мюллер» в сфері підготовки сантехніків. Весь накопичений досвід майстри мали змогу використовувати в навчанні учнів. З’явилися нові теми уроків в професійно-теоретичному та практичному навчанні. У процесі навчання використовується інструмент, наданий німецькими колегами фірми «Алоїз Мюллер».

 У 2007 році на базі ліцею відкрився регіональний навчально-практичний центр з професійної підготовки сантехніків. На сьогодні це найкраща база для навчання сантехніків в Україні. Німецькі колеги допомагають з необхідним новітнім обладнанням. У центрі здійснюється підготовка і перепідготовка слухачів працюючого та незайнятого населення Чернігівської області та м.Чернігова. Також проводяться конкурси фахової майстерності, майстер-класи всеукраїнського рівня.

 

 

З 2012 року почалася співпраця в сфері електротехніки. Німецька електромонтажна фірма Томаса Вайбеля та училище імені Бірвірдта проводять відповідне стажування чернігівських майстрів виробничого навчання.


 Німецькі волонтери подарували сучасний вимірювальний прилад «Profitest». У квітні цього року в рамках міжнародної співпраці викладачі німецьких професійних училищ із партнерського міста Меммінгена провели у ліцеї майстер-клас для педагогів та майстрів виробничого навчання електромонтажних професій Чернігівської області, а також представників профільних підприємств.

Як резулььтат успішного співробітництва, випускники чернігівських професійно-технічних училищ затребувані на ринку праці й успішно влаштовуються після закінчення навчання.

 Водночас налагоджена співпраця між закладами загальної середньої освіти Чернігова та Меммінгена.

 Восени минулого року делегація директорів чернігівських шкіл відвідала Меммінген з метою обміну досвідом, практичного вивчення системи баварської освіти, продовження дружніх і змістовних стосунків в професійному напрямку. Упродовж тижня наші вчителі відвідували уроки, аналізували, порівнювали, спілкувалися з колегами, самі проводили цікаві уроки (наприклад, англійської мови) для учнів школи Sebastioan Lotzer Realshule.



Варто відзначити на сьогодні позитивну динаміку збільшення кількості закладів освіти Чернігова, де вивчається німецька мова. Якщо 25 років тому, коли започатковувалися взаємини Чернігова з Меммінгеном, німецька мова викладалася у 4 чернігівських школах, то сьогодні – у 17 закладах загальної середньої освіти міста. 

Майже 5000 учнів шкіл міста вивчають німецьку мову як предмет та факультативно або в гуртках.

Двосторонні робочі візити вдало доповнюються неофіційними дружніми поїздками. 

        Зокрема, наприкінці квітня цього року Чернігів відвідало подружжя педагогів Хільдегад та Отфріда Ріхтерів. Пані Хільдегад, що працює вихователем дитячого садку в Меммінгені, ознайомилася з особливостями організації навчально-виховного процесу в закладі дошкільної освіти Чернігова. 

        У свою чергу німецький педагог поділилася ефективним досвідом облаштування навчально-ігрового простору у закладах дошкільної освіти Меммінгена.


Прес-служба Чернігівської міської ради 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!