Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 листопада 2018 р.

Про організацію харчування дітей у закладах освіти міста Чернігова комунальної форми власності


Про організацію харчування дітей
у закладах освіти міста Чернігова
комунальної форми власності

 

З метою організації раціонального харчування дітей у закладах загальної середньої і дошкільної освіти міста, на виконання законів України «Про охорону дитинства», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», постанов Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 року № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах» (зі змінами), від 26 серпня 2002 року № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» (зі змінами), від 2 лютого 2011 року № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» (зі змінами), відповідно до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21 листопада 2002 року № 667 та керуючись підпунктом 1 пункту «а» статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив: 

1. Затвердити Порядок організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти, підпорядкованих управлінню освіти Чернігівської міської ради. 

2. З 02 січня 2019 року затвердити грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Чернігова:

2.1. У закладах дошкільної освіти:

- у групах раннього віку – до 23,00 грн на день;

- у групах передшкільного віку – до 28,00 грн на день;

- у групах цілодобового перебування – до 33,00 грн на день.

Для вихованців Чернігівського дошкільного навчального закладу №35 санаторного типу «Барвінок» Чернігівської міської ради Чернігівської області:

- у групах раннього віку –до 25,00 грн на день;

- у групах передшкільного віку – до 30,00 грн на день;

- у групах цілодобового перебування – 33,00 грн.

2.2. У закладах загальної середньої освіти:

- сніданок - до 18,50 грн;

- обід - до 18,50 грн (у тому числі для учнів, які відвідують групу продовженого дня);

2.2.1 У комунальному закладі «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №1» Чернігівської міської ради Чернігівської області та у комунальному закладі «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2» Чернігівської міської ради Чернігівської області:

у дошкільному відділенні – до 28,00 грн на день,

у дошкільному відділенні цілодобового перебування – до 35,00 грн на день;  

у шкільному відділенні – до 37 грн,

у шкільному відділенні цілодобового перебування – до 46 грн.

3. Вартість харчування у закладах дошкільної освіти, дошкільному та шкільному відділеннях комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №1» Чернігівської міської ради Чернігівської області, комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2» Чернігівської міської ради Чернігівської області збільшити на 10% порівняно з передбаченою в підпункті 2.1, 2.2.1 рішення на час оздоровчого періоду. 

4. Затвердити наступний порядок оплати за харчування.

4.1. У закладах дошкільної освіти:

За рахунок батьківської оплати у розмірі 75% від вартості харчування на день, яка встановлена в підпункті 2.1. цього рішення.

Розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для батьків, у сім'ях яких троє і більше дітей, складає 50% розміру плати визначеної абзацом 1 пункту 4.1 цього рішення.

4.2. У закладах загальної середньої освіти:

Харчування учнів 1-11 класів проводити за рахунок 100% батьківської плати (сніданок для учнів 1-4 класів – частково), крім категорій дітей, батьки або особи, які їх замінюють звільнені від плати за харчування, відповідно до п. 5,6 цього рішення.

Сніданок для учнів 1-4 класів – 8,00 грн за рахунок коштів місцевого бюджету. 

5. У закладах загальної середньої і дошкільної освіти міста звільнити від плати за харчування батьків або осіб, які їх замінюють, наступних категорій дітей:

5.1. За рахунок коштів міського бюджету:

- дітей-сиріт;

- дітей - інвалідів;

- дітей, позбавлених батьківського піклування;

- дітей із малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

- дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків відповідно до п.6 Указу Президента України від 17 березня 1998 року №197/98 «Про деякі заходи щодо державної підтримки сімей з неповнолітніми дітьми працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків»;

- дітей, батьки яких загинули під час участі в антитерористичній операції відповідно до Програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей – мешканців м. Чернігова на 2016 – 2020 роки, прийнятої 6 сесією Чернігівської міської ради 7 скликання 31 березня 2016 року;

- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів;

- дітей, які виховуються та навчаються у комунальному закладі «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №1» Чернігівської міської ради Чернігівської області, комунальному закладі «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2» Чернігівської міської ради Чернігівської області;

- дітей, які виховуються у санаторному закладі дошкільної освіти (групах) для дітей з малими й затухаючими формами туберкульозу (Чернігівський дошкільний навчальний заклад №35 санаторного типу “Барвінок” Чернігівської міської ради Чернігівської області);

- дітей, які виховуються у спеціальних дошкільних навчальних закладах (групах) для дітей, які потребують корекції фізичного або розумового розвитку, згідно з висновком інклюзивно-ресурсного центру.

5.2. За рахунок коштів державного бюджету при фінансуванні таких видатків від плати за харчування звільняються діти, категорії яких передбачені в ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

- діти, евакуйовані із зони відчуження;

- діти, які проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення;

- діти-інваліди, потерпілі від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою. 

6. За рахунок коштів міського бюджету з метою забезпечення соціального захисту від плати за харчування також можуть бути звільнені сім’ї, в яких виховуються діти, які не відносяться до зазначених в підпункті 5.1 рішення категорій, але виховуються у малозабезпечених сім’ях, багатодітних, неповних сім`ях, у сім’ях, де батьки з інших поважних причин не можуть виділяти кошти на харчування дітей у закладі дошкільної чи загальної середньої освіти.

Підставою для звільнення від плати за харчування цих дітей є акти комісійного обстеження матеріально-побутових умов проживання дитини.

Порядок складання цих актів визначається управлінням освіти міської ради. 

7. Управлінню освіти міської ради (Білогура В. О.):

7.1. Залучати підприємство, яке здійснює організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти міста Чернігова на комерційних засадах, відповідно до процедур, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі» від 25 грудня 2015 року № 922-VIII (зі змінами).

7.2. У разі визначення виконавчим комітетом міської ради підприємства, яке здійснює організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти міста Чернігова на некомерційних засадах, забезпечувати фінансування такого підприємства за відповідними видатками головного розпорядника бюджетних коштів.

7.3. Щорічно визначати та подавати підприємству, яке здійснює організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти міста Чернігова, до 20 вересня поточного року списки дітей, які мають пільги щодо безкоштовного харчування.

7.4. Систематично забезпечувати перевірку виконання підприємством, яке здійснює організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти міста Чернігова, вимог чинного законодавства у сфері організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти. 

8. Вважати такими, що втратило чинність рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 31.10.2017 року №484 «Про організацію харчування дітей у закладах освіти міста Чернігова комунальної форми власності». 

9. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Хоніч О.П.



Міський голова                                                                                        В. А. Атрошенко  

 

 

Секретар міської ради                                                                            М. П. Черненок 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!