Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 серпня 2017 р.

14 серпня відбулися відкриті обговорення з перегляду тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

14 серпня 2017 року в Чернігові проведені відкриті обговорення з питань затвердження проектів інвестиційних програм з виробництва теплової енергії на 2017 рік, а також, перегляду тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Захід проходив у залі засідань Федерації профспілок за адресою: вул. Шевченка, 5. 

У обговоренні взяли участь заступник Чернігівського міського голови Андрій Черненко, керівники ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» КЕП «Чернігівська ТЕЦ», ПАТ ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО, представники громадськості та засобів масової інформації.

30 червня 2017 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг затверджено Порядок проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідно до зазначеного Порядку, до винесення питання щодо встановлення тарифів, змін до них, схвалення/затвердження інвестиційних програм, ліцензіати мають провести відкриті обговорення (відкриті слухання) з цих питань із залученням органів місцевого самоврядування.

ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» та ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» є ліцензіатами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  України (НКРЕКП) з виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії, постачання теплової енергії.

Отже, у зв’язку з тим, що у Чернігові надання комунальних послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання для об’єктів усіх форм власності здійснюють два виконавця – ПАТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» та ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» КЕП «Чернігівська ТЕЦ», відкриті обговорення проводились спільно.

Для обговорення винесені питання:

1- Затвердження інвестиційної програми з транспортування та постачання теплової енергії.

2- Перегляд та встановлення тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Діючі тарифи ТОВ ФІРМИ «ТЕХНОВА» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, а також тарифи на послугу з централізованого опалення та гарячого водопостачання були встановлені на базі витрат 2012 рокута коригувалися лише у 2015 році на тарифи електроенергії та через зміну паливної складової, внаслідок чого сьогодні вони є збитковими. При цьомутарифи для населення станом на 01.07.2017 є одними з найнижчих у ранжированому ряді відповідних тарифів по Україні.

Діючі тарифи ПАТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, а також тарифи на послугу з централізованого опалення та гарячого водопостачання були встановлені на базі витрат 2013 року та коригувалися, але залишаються на сьогодні збитковими. При цьому тарифи для населення станом на 01.07.2017 є майже найнижчими по Україні.

За результатами роботи ПАТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» у 2016 році загальні збитки від виробництва, транспортування та постачання теплової енергії склали 54 889 млн. грн. У цих умовах виникає реальна загроза у стабільності та безпечності подальшої експлуатації обладнання, та неможливості створення відповідного резерву палива для гарантованого проходження наступного опалювального сезону.

Основними факторами впливу на зміну тарифів у динаміці останніх п’яти років є наступні:

 встановлення 100% приладів обліку і відповідно зменшення приєднаного теплового навантаження (в першу чергу для категорії споживачів «населення»);

 зростання цін на умовно-постійні витрати, в т. ч. покупна вода, електроенергія, паливо-мастильні матеріали, орендна плата, податки та збори і т. д.;

 зростання мінімального прожиткового мінімуму з 01.05.2017 – 1684 грн, а з 01.12.2017 – 1762 грн, який лежить в основі розрахунку фонду заробітної плати, що включається до тарифів на теплову енергію.

Тарифи формуються окремо для кожного виду діяльності з урахуванням наступних категорій споживачів: населення, бюджетні установи, інші споживачі, релігійні установи.

Необхідність зміни діючих тарифів на теплову енергію та послугу з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води з 01 жовтня поточного року забезпечить надійність та безперебійність проходження опалювального сезону 2017-2018 років.

ТОВ ФІРМИ «ТЕХНОВА» КЕП «Чернігівська ТЕЦ» підготувала Інвестиційну програму на транспортування та постачання теплової енергії на 2017 рік для перекладки теплової магістралі по вул. 1-ї Гвардійської Армії у розмірі 1663,98 тис грн. буз ПДВ у межах амортизаційних відрахувань діючих тарифів на транспортування та постачання теплової енергії.

Програми передбачає заміну 182 м труби для забезпечення безперебійної та безаварійної подачі теплової енергії споживачам – 7400 чоловік по вул. 1-ї Гвардійської Армії і найближчого мікрорайону. Загальна вартість перекладки складає 1663,98 тис. грн без ПДВ.  Ефективність впровадження надасть можливість безперебійного безаварійного постачання теплової енергії для 67400 жителів міста у період опалювального сезону, дозволить зменшити теплові втрати в магістральному трубопроводі та покращить якість поставки тепла споживачам.

Публічне акціонерне товариство «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» орендує і має у своїй власності 95 котельні (38 з них розташовані у м. Чернігові та 57 у районах області) загальною потужністю 601,05 Гкал/год, 47 центральних теплових пунктів, 7 індивідуальних теплових пункти та 224,558 км (в двох трубному обчисленні) теплових мереж, з яких 60,417 км знаходиться в ветхому, а 0,302 км в аварійному стані, 45,777 км мереж експлуатуються понад 20 років. Вид палива – природний газ та пеллети. Резервне паливо не передбачене проектами котелень, окрім котелень, що працюють на пеллетах, там резервний вид палива – природний газ.

Основними цілями інвестиційної програми ПАТ «ОТКЕ» на 2017 рік є економія природного газу та електричної енергії за рахунок заміни застарілих котлів на нові сучасні котли з високим ККД; заміни груп мережевих та рециркуляційних насосів з встановленням частотного регулювання роботи приводів насосів; встановлення частотного регулювання теплоносія на виході з котельні, впровадження автоматичної системи контролю технологічним процесом.

Інвестиційна програма фінансуватиметься із власних коштів підприємства, а саме за рахунок амортизаційних відрахувань. Вартість заходів, запланованих до реалізації у 2017 році, становить 30 456 290,17 гривень без урахування податку на додану вартість, (у межах амортизаційних відрахувань).

У подальшому питання щодо схвалення інвестиційних програм та питання перегляду та встановлення тарифів на транспортування та постачання теплової енергії будуть винесені на відкрите обговорення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП). 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!