Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 липня 2017 р.

На ескізні пропозиції зображень барельєфів Меморіального комплексу Слави відтепер оголошуватиметься замовлений архітектурний конкурс


Фото № 1

На ескізні пропозиції зображень барельєфів Меморіального комплексу Слави на Болдиній горі відтепер буде оголошений замовлений архітектурний конкурс.  

Про це йшла мова 13 липня на засіданні комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища м. Чернігова під керівництвом заступника міського голови Ольги Хоніч.

Як повідомлялося раніше, відкритий архітектурний конкурс на кращу ескізну пропозицію зображень барельєфів замість демонтованих з двох стел у складі пам’ятки історії місцевого значення – Меморіального комплексу Слави воїнів, партизанів та підпільників та могили невідомого солдата (на Болдиній горі) вже вдруге визнано таким, що не відбувся. Адже для участі у конкурсі було подано лише 2 пропозиції. Втім, відповідно до Положення, конкурс вважається таким, що відбувся, якщо на нього подано не менше трьох ескізних пропозицій.

 Крім того, на думку членів комісії, очевидною є необхідність затвердження конкретної тематики історичних подій для відображення на цих барельєфах. За пропозицією науковців вирішено обрати події 2-х різних історичних епох боротьби українців за свою незалежність: бої під Конотопом та під Крутами. 

 Битва під Конотопом - 7 липня - 9 липня 1659 року -  один із ключових епізодів російсько-української війни (1658—1659) років, битва між військами гетьмана Івана Виговського та Кримського ханату з одного боку і московським військом з іншого біля міста Конотопа.

 Бій під Крутами - 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків (після проголошення ІV Універсалу про незалежність УНР).

 Комісія також розглянула пропозиції юридичних та фізичних осіб щодо перейменування або найменування вулиць міста Чернігова та інші.

 Так, комісією була схвалена пропозиція стосовно вшанування пам’яті байкаря Леоніда Глібова шляхом встановлення інформаційного стенду із фотографією будинку, де жив Леонід Глібов, і друкарні, якою він завідував до самої своєї смерті. Вирішено рекомендувати управлінню капітального будівництва вивчити це питання у контексті загальної реконструкції Алеї Героїв.    

 Проте, пропозиція щодо встановлення бюсту байкаря Леоніда Глібова, на постаменті, де стояв бюст Подвойського або Щорса (в цьому місці знаходилась садиба Глібова), була відхилена.

 Комісія також взяла до уваги звернення громадської організації «Правий сектор» в Чернігівській області щодо демонтажу погруддя Михайлу Кирпоносу, яке знаходиться на Алеї Героїв. І це питання розглядатиметься управлінням капітального будівництва міської ради відповідно у концепції реконструкції Алеї Героїв. 

 До комісії з проханням вирішити питання щодо демонтування стели на площі Героїв Сталінграду,1 звернувся настоятель духовно-просвітницького храму-центру «Усіх святих Чернігівських» Чернігівської Єпархії УПЦ. Це звернення комісія рекомендувала управлінню архітектури та містобудування міської ради направити до юридичного відділу міської ради для розгляду та вирішення цього питання у правовому полі.

Пропозиція про перейменування вулиці Мартина Небаби на вулицю Яблуневу або Гарну, Щастя, Вчительську, Затишну, Квіткову, Рідну членами комісії була відхилена як недоцільна.

Найменування однієї з вулиць м. Чернігова ім’ям Калити Є. Г. на прохання Чернігівського національного технологічного університету (ЧНТУ) комісією прийняте до уваги.

Втім, зазначено, що відповідно до Статуту територіальної громади м. Чернігова питання перейменування назв вулиць розглядаються на загальних зборах мешканців вулиці або на громадських слуханнях. Після цього, на підставі протоколів загальних зборів громадян або громадських слухань, комісія з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища м. Чернігова надає пропозиції на виконавчий комітет міської ради, і потім ці назви затверджує сесія міської ради.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!