Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
16 червня 2017 р.

Обладнання системи відеоспостереження «Мережа безпеки», встановлене в Чернігові – найбільш прогресивне

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

За основу системи відеоспостереження, яка охоплює всю Чернігівську область, взята система, встановлена в обласному центрі.Та, що з’явилася тут завдяки ініціативі міського голови та рішенню депутатів міської ради.  Потім виділяли кошти й закупали необхідне обладнання й інші населені пункти нашої області, а технічні спеціалісти Головного управління національної поліції області об’єднали це в одне ціле для потреб збереження правопорядку й боротьби зі злочинами.

Про це було сказано вчора, 15 червня, в ГУНП у Чернігівській області на презентації для журналістів новоствореної системи відеоспостереження на території регіону «Мережа безпеки».

У презентації взяли участь начальник обласного управління поліції Едуард Альохін, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Журналісти почули і побачили, що технічні можливості встановлених, зокрема, в Чернігові відеокамер та іншого обладнання й програмного забезпечення, які увійшли до цієї системи, дозволяють одержувати дуже чітке зображення, наближати чи віддаляти його, розпізнавати автомобільні номери в автоматичному режимі. Це обладнання «розумне», тобто не потребує постійного спостереження людини за екранами. Але при потраплянні в поле зору такої камери, наприклад, автомобіля у розшуку – спрацьовує система оповіщення. Звучить сигнал і одночасно на екран автоматично виводиться фото цього транспортного засобу, причина розшуку і дані, кого оповістити.  Також спеціальна програма дає можливість передивитися, де ця машина знаходилася в певний заданий проміжок часу і виглядала (щоби визначити, наприклад, коли на ній з’явилися пошкодження після зіткнення).

Камери спрацьовують цілодобово, відеозаписи з них зберігаються два місяці, а фотоархів – 2 роки.

За словами начальника профільного управління поліції Валентини Акуленко, у Чернігові встановлене на сьогодні найбільш прогресивне обладнання – зокрема, 4 відеокамери, встановлені в найбільш людних місцях, тут поворотні на 360˚. Вони надпотужні, дозволяють у всіх подробицях бачити дуже велику територію та наближати потрібні об’єкти. Управляють цими діями чергові прямо з приміщення служби «102» управління поліції.

Загалом же зараз у Чернігові встановлена й під’єднана до цієї системи 51 спеціальна відеокамера, а буквально сьогодні-завтра підключаються ще 14 камер з технічною можливістю розпізнавання автомобільних номерів, - повідомила Валентина Акуленко.

Місця їх розташування поліцією в інтересах протидії злочинності не розголошуються, але в цей перелік входять усі в’їзди-виїзди з міста та місця масового перебування людей на вулиці.

У подальшому систему будуть розвивати. Зокрема, ще не підключений, але вже зараз написаний програмний модуль на охоронювану зону. Як для Чернігова, так і для всіх інших міст зараз болючим є питання вандалізму. Отже, програма передбачає, що є охоронювана зона, і як тільки її буде пошкоджено – одразу буде спрацювання камер. У подальшому в Чернігові це буде перенесено на планшети патрульних. І та їх машина, яка буде їхати ближче, одразу он-лайн побачить зображення того, що відбувається, і відреагує.

Також невдовзі буде спрацювання цієї системи по пожежах – на дим і вогонь.

У подальшій перспективі – розпізнавання кольору, моделі та марки машин, спрацювання на порушення ПДР, а також – розпізнавання облич.

Систему дозволено використовувати тільки в чітко визначених службових цілях і випадках. Аби не було іншого, кожен випадок доступу в систему з будь-яких місць у поліції фіксується і оцінюється: його необхідність, яку інформацію отримано і яка доцільність використання такої інформації.

Підводячи підсумок презентації системи, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко сказав, що її поява – приклад ефективного використання коштів, зокрема, на міську програму «Безпечне місто», яка стала основою загальнообласної. У 2016 році на цю програму містом було витрачено 3 млн 430 тис грн, а на 2017 рік передбачається близько 5,8 млн грн.

-         Сьогодні ми продемонстрували реалізацію цієї програми і те, що вона працює базово ефективно – тобто інвестиції досягли своєї мети: підвищення рівня безпеки. Далі перспектива цієї системи може бути такою, яку ми сьогодні навіть не уявляємо. Це та сама перспектива, яка колись була від першої ЕВМ до телефонного гаджета. Колись це обладнання дасть можливість у разі скоєння злочину отримувати, при мінімумі супроводження, практично готові матеріали до суду. А кінцева мета – безпека наших вулиць, безпека громадян, - сказав він.

Міський голова додав, що для глобального вирішення за допомогою камер відеоспостереження питання безпеки в Чернігові – місті площею 7 тис га, - потрібно встановити, згідно з розрахунками, від 1000 камер. Плюс програмне забезпечення, яке дозволить ідентифікувати будь-що. Тобто шлях попереду ще надзвичайно великий. Але початок є і він перспективний.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

  

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!