Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 травня 2017 р.

Найцікавіші моменти інтерв’ю Чернігівського міського голови у програмі «Ваш хід»


Фото № 1

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко взяв участь у програмі «Ваш хід» на телеканалі «Новий Чернігів». Найцікавіші моменти цього інтерв’ю:

Повернення постаменту Богдана Хмельницького

- У мене абсолютно позитивна та спокійна оцінка щодо повернення пам’ятника. Моя позиція полягає в тому, що в центрі міста всі пам’ятки повинні дивитися в сторону центральної площі, або в сторону П’ятницької церкви.

У публікаціях був такий надпис: що повернення пам’ятника Богдану Хмельницького коштувало 700 тис грн, а потім йшло посилання на Prozzoro, де були надані роз’яснення, що 700 тис грн - це загальна вартість реконструкції постаменту: самого пам’ятника, його основи, будівництва сходів і таке інше. Повну інформацію ніхто не читав, а посилалися саме на назву цієї статті. Дуже прикро, що ця неправдива інформація прозвучала на центральних телеканалах, особливо на 112 каналі, який претендує на об’єктивність подачі інформації на NewsOne.

Моя суб’єктивна думка, що ведучі спровокували гостей студії своїми запитаннями на такі різкі відповіді. Гості студії, які в свій час були державними службовцями першої категорії, і які це коментували, розуміють, що моє прізвище і Чернігів має певні паралелі. Я зараз звертаюсь до кожного з них. Ви - чиновники першого рангу, прекрасно розумієте, що якби я навіть хотів би за 700 тис грн розвернути цей пам’ятник, то цього мені не вдалося б зробити, навіть при великому моєму бажанні, оскільки є проекти та їх експертиза.

Повинна бути якась відповідальність. Подивіться по кошторисній документації, яку ми вже надіслали на телеканал «112.Україна». Ми вимагаємо від цього каналу в прайм-таймі спростувати цю інформацію, посилаючись на першоджерела, на бухгалтерські та проектні документи, які ми надіслали. Саме в цих документах чітко видно, що сама процедура підняття, яка досить не проста, коштувала міському бюджету 14,5 тис грн і це все підтверджено відповідними розрахунками, нормами і там навряд чи є можливість десь зависити ці позиції.

Вся реконструкція постаменту, починаючи від основи до земляних робіт - оце все згідно з проектною документацією коштує близько 700 тис грн. Дешево чи дорого це? Але ж не Атрошенко називає цю ціну. Для цього є проектна організація та експертиза, яка перевіряє кожну копійку.

Я зараз звертаюся до цих каналів. Шановні, якщо буде 1, 2, 3, 10 заяв від засобів масової інформації, то є ризики нівелювання цього каналу. Це не мої ризики, це ваші ризики. Оцінюйте їх. Ваша першочергова задача - дати об’єктивну інформацію.

Реконструкція скверу Богдана Хмельницького - це буде певне надбання для чернігівської громади, де сотні людей зможуть відпочити, це і мами з дітьми, молодь і старше покоління. Ми надзвичайно уважно і обережно до цього питання підходили. Вчора я спілкувався з настоятелем П’ятницької церкви, ми узгодили там деякі позиції. Зокрема, вирішили розмістити лавочки для прихожан, щоб можна було присісти біля церкви. От і вся хронологія і логіка подій.

Шановні чернігівці, я роблю це для того, щоб виправити певну прогалину. Є проектант, який закінчив свої роботи на кресленнях, є містобудівна рада, яка їх розглядає, є проектна організація, яка не в змозі передбачити все ідеально, і є підрядна організація, яка згідно з проектом виконує роботу. На сьогодні по суті не має якоїсь процедурної чи процесуальної посади, чи зацікавленої особи, яка б шліфувала всі дрібниці та доводила до максимального ідеалу в рамках кошторису та проекту. Це надзвичайно відповідально і я цю відповідальність ні на кого не хочу перекладати, це не забирає багато часу, але я підкреслюю, я це роблю, це мій характер, для мене дрібниці це надзвичайно важливо і це не для того, щоб мене оператор прийшов та зняв.

Я все життя прожив за принципом «делай, что должен, и будь, что будет». Я просто працюю, як я повинен працювати і так, як звик - не більше не менше.

 

Реконструкція бульвару від Красної площі до проспекту Перемоги (розмова записувалась 19 травня – ред.)

- На містобудівній раді ми будемо розглядати і заслуховувати доповіді проектантів. Тетяна Геннадіївна Мазур («Портал-М») обіцяє на наступному тижні здати на експертизу свій проект.

Проспект Перемоги набагато нижче, ніж рівень Красної площі. При цьому є нерівна лінія цієї алеї, це природний пагорб. Архітектор Віктор Федорович Міненко у своєму проекті вирівнює все це, пояснюючи тим, що він створює більш затишну ауру, де будуть стояти лавочки для відпочинку людей.

Моє завдання, як керівника, почути максимум думок фахівців, створити якусь змагальність та дискусію серед фахівців, послухати зі сторони цю дискусію і в рамках цієї дискусії обов’язково вийти на якесь певне рішення. У тих випадках, коли ми не приймаємо рішення, ми це питання відкладаємо і думаємо над ним далі. Це мій життєвий принцип.

 Комплексна робота з реконструкції Чернігова

- У 2017 – 2018 році ми завершимо реконструкцію Алеї Героїв, перехід та алею від площі на проспекту Перемоги. Я сподіваюся і все зроблю для того, щоб будівництво пам’ятника Захисникам України відбулося. Далі ми дійдемо до реконструкції площі - це надзвичайно важливо і відповідально. На сьогодні стан площі є непридатним для експлуатації.

При реконструкції Алеї Героїв буде абсолютно інший підхід, буде інша концепція алеї. Ми будемо намагатися відтворити зону комфорту, таку зону, де люди будуть відпочивати.

 Ремонт доріг у нашому місті

- Сьогодні я роблю все можливе, щоб у нас роботи починалися з квітня. Були певні процедурні складнощі. Ми почали з 10 травня серйозніші роботи по капітальним ремонтам доріг загального значення, починаючи з перехрестя пр. Миру та вул. Козацької. Це надзвичайно відповідальні локації і перетин транспортних потоків. Ця дорога робилася дуже давно.

Сьогодні техніка може важити до 40 тонн. Якщо вона пригальмовує при температурі + 30, то що робиться з асфальтом? Він зсувається як пластилін. Якщо там немає спеціальної основи дороги, зробленої за технологією, це взагалі викинуті гроші. Зараз виконуються ті роботи, які для міста є дуже надзвичайно відповідальними. Там великий обсяг робіт. Є певні незручності. У мене велике прохання до чернігівців – з розумінням віднесіться до цього.

Якщо ми закладаємо основу дороги, а її потрібно закладати, то є нормативи: щебінь з цементом повинен пролежати 10 днів. Якщо цього не робити, дорога знову розсиплеться. Знову будуть викинуті гроші. Давайте, ми всі спільно витримаємо і будемо намагатися підійти до технологічних норм, які закладені. І тоді воно буде працювати років на 5 більше.

Ми встигаємо до кінця вересня зробити: пр. Миру (хоча є технологічні проектні складнощі, але ми маємо амбіції побудувати вздовж пр. Миру володоріжку); вул. І. Мазепи; ділянку від площі до вул. Інтернаціоналістів; вул. Преображенська – Пушкіна; від вул. Шевченка до Полуботка.

Будівництво дороги по вул. Береговій, що веде до міського пляжу

- Вулиця на Кордівці – це не вулиця. Моє зобов’язання як міського голови – вирішити питання суспільного замовлення величезної кількості людей – десятків тисяч людей, які хочуть комфорту, оскільки вони не мають 3 тисяч доларів, щоб комфортно відпочити закордоном. Людина, яка не має свого автомобіля, теж хоче комфортно доїхати до пляжу «Золотий берег», відпочити і отримати практично ті самі послуги та релакс, який вона може отримати від поїздки, на яку витрачаються сили та великі кошти.

У цьому питанні є дискусія – дискусія між тими людьми, які кажуть, що дорогу не треба робити, бо знищиться рекреаційний потенціал та Кордівка, та з тими людьми, які кажуть, що дорогу будувати треба, бо вони не хочуть дихати пилом, який здіймається в повітря, коли сухо і немає дощу.

Далі – інше питання: чи широко, чи вузько. Це не до мене питання. Я не учасник цієї дискусії. Проектанти кажуть, на всій цій ділянці немає там відстані, щоб запустити мікроавтобус, тобто ми не можемо в одну сторону запустити автобус від школи мистецтв з тим, щоб висадити біля дамби тих, хто їде на пляж, і далі виїхати біля історичного музею. Якщо це каже проектант – це не моя дискусія. Я готовий до такого рішення, але треба транзитом пропустити цей автобус. Якщо проектна група каже, що ми не можемо пропустити транзитом, то це повинна бути двостороння дорога, а двостороння дорога - це 3 метри в одну сторону та 3 метри в другу, плюс два бордюри – по 30 см, то це 6 м 60 см. Це проектні норми, я готовий бути в дискусії: чи треба, чи не треба. Я абсолютно відповідально кажу, що тут мінімум 10:1, завжди буде один з десяти хто «не хоче» чи «проти» чогось, а десять «за». Я вважаю, що потрібні ще й велодоріжки.

Я кажу публічно, що дорога робиться не для того, щоб потім тут щось будувати. Я готовий на сесії проголосувати «за» мораторій на будівельні роботи на цій території, окрім тих проектів, які вже існують. Це безпосередньо стосується проекту «УкрСіверБуд» по вул. Савчука, 7 –б, який вже потрібно добудувати. Я готовий до цього Меморандуму.

Ремонт переходу на пр. Перемоги

- Була заключена інвестиційна угода з інвестором по ремонту пішохідного переходу біля «України», який довго чекав від англійського фонду кошти. Юридично ми не могли виконувати ці роботи. Зараз йде дуже ретельна та зважена робота щодо того, яким зробити накриття цього підземного переходу, щоб не закривати простір та обзорність - алею по пр. Миру та майбутній пам’ятник Захисникам України. Практично ремонтні роботи та процедури там тривають.

Відкриття пляжного сезону

- За планом пляжний сезон відкриється 1 червня о 12 годині. Запрошую всіх чернігівців на пляж «Золотий берег».

На пляжі ми будемо намагатися надати людям затишок. До 1 червня будуть встановлені об’єкти з певними зручностями. Крім того, на пляжі буде дитячий майданчик, сцена, будиночки, в яких батькам на певний час можна буде залишити своїх дітей, і в яких з дітьми будуть займатися майбутні викладачі.

Далі спортивна частина – ми хочемо скомбінувати, тобто закласти на футбольних полях волейбольні, на 40 см заглибивши закладні для волейбольних сіток, щоб в результаті отримати 4 поля на піску –це є вимога для того, щоб проводити всеукраїнські змагання. Ці змагання – це ще одна моя мета. Я хочу створювати будь-які речі, або так звані движения, для того, щоб люди їхали до нашого міста, платили гроші, жили в готелях, їли, пили, відпочивали та інформацію про наше місто передавали своїм друзям та знайомим. Все це сприятиме надходженню до бюджету. Це новий поштовх та нові можливості для нашого бюджету. Потрібно ставити нові амбіції та нові завдання і рухати місто вперед. У нашого міста, враховуючи нашу історію, не гірший потенціал, ніж у Львова. Нам лише з кордонами, портами та металургією не повезло. Але те, що ми маємо сьогодні, ми по-максимуму повинні використати для того, щоб збільшити надходження до бюджету та перетворити наше місто у перлину з найбільшою кількістю привабливостей серед усіх обласних центрів. Саме цим ми і займаємося зараз.

Я і ті люди, які зі мною і допомагають мені змінювати Чернігів, надзвичайно вдячні за всі добрі слова, які ми чуємо на нашу адресу. Дуже добре, коли є позитивна оцінка моєї, як міського голови, роботи. Серйозний енергетичний стимул для нас, коли ми чуємо це добре слово. Це добре слово я відразу адресую до всіх працівників комунальних підприємств. Нещодавно я був на КП «Зеленбуд», мав нагоду подякувати та поспілкуватися з працівниками. Люди, коли чують гарне слово, вони абсолютно по-іншому, відповідально та активно працюють.

Там, де можна сказати добре слово, особливо працівникам, які працюють за 4 тисячі та від сходу до заходу сонця роблять красивим наше місто, дякуйте їм. Зараз ми не ставимо мету недосяжну. Наше місто може і повинно стати самим чистим. Ми до цього рухаємось. Ми можемо розвернути туриста вихідного дня з Києва до Чернігова. Треба ставити мету, робити все, щоб її досягти і вірити в те, що ми повинні робити щастя. Ніхто нам його не зробить. Як ми його самі не зробимо – то будемо жити як жили. Якщо об’єднаємося, будуть зрушення, буде інший Чернігів й інша Україна.

 

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко


Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!