Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 квітня 2017 р.

У Чернігові на проспекті Миру встановлюють нові люки

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

У Чернігові 19 квітня на проспекті Миру, від вулиці Котляревського до вулиці Льотна, підрозділи КП «Чернігівводоканал» вже розпочали капітальний ремонт оглядових колодязів водопроводу. За вчорашній день змонтовано новий колодязь та замінено дві кришки люків. Цього року всі роботи виконуються за новими технологіями з використанням люків класу D400, які виготовлені чеським концерном KASI з високоміцного чавуну з кулястим графітом. Ці люки мають захист від вибивання кришки із корпусу під колесами автомобілів та витримують критичне навантаження від 52 до 55 тонн.

На магістральних вулицях Чернігова (пр. Миру та вул. Івана Мазепи), де вже другий рік поспіль проводяться дорожні роботи з ремонту асфальтобетонного покриття, виконується ремонт колодязів, будівництво камер та заміна люків.

Після огляду ділянки проспекту Миру (від вул. Котляревського до вул. Льотна) було встановлено, що під заміну підпадають 38 люків колодязів водопроводу безпосередньо на проїзній частині магістралі та 4 люки каналізації на прилеглих до проспекту дорогах. Окрім цього, необхідно ще провести капітальний ремонт колодязів, виконаних з червоної цегли та зробити їх у бетоні. Адже цегла – матеріал не надійний, який через рік-два під впливом вологи та навантажень перетворюється назад у глину. Здебільшого, саме через це і відбувається просідання або провали колодязів на дорогах міста. Також ближче до вулиці Льотна під полотном дороги буде побудовано водопровідну камеру – приміщення 3,5х3,5 метри для розміщення арматури магістрального водопроводу.

Нова технологія встановлення люків полягає в тому, що замість цегли для виготовлення горловини люку почали використовувати бетонні кільця та доволі вартісну монтажну суміш IZOLSAN HF. Використання швидко застигаючої суміші дозволяє використовувати бетонні опорні кільця для відновлення та будівництва колодязів – проникаюча в найменші щілини суміш перетворює кільця та сам люк на суцільну конструкцію, що, по суті було неможливим при використанні звичайного цементу. Той факт, що IZOLSAN  набуває своїх характеристик вже за 30 хвилин після використання, дозволяє відкривати рух транспорту на місці ремонтних робіт фактично через ті ж самі 30 хвилин після вимощення кришки люку асфальтом.

Важливо також те, що нова технологія дозволяє встановлювати кришки люків в рівень з покриттям дороги з точністю до міліметра. Так, за технічним завданням від дорожників, після встановлення на проспекті Миру кришки люків будуть підняті над рівнем асфальту на 4,7 см. Це перевищення зроблено для того, щоб при подальшому укладанні асфальтобетонного покриття на проїзній частині дороги кришка люка була урівень з дорогою.

Після закінчення робіт на проспекті Миру, ремонтні роботи буде розпочато на вул. Івана Мазепи, а також на інших вулицях міста, де запланований капремонт покриття.

КП «Чернігівводоканал» звертає увагу водіїв на те, що на ділянці проспекту Миру, від вул. Котляревського до вул. Льотна, кришки люків колодязів встановлюються на 4,7 см вище існуючого рівня асфальтобетонного покриття. Тому необхідно бути уважним, щоб уникнути наїздів на встановлені кришки. Перевищення висоти кришок люків над рівнем дороги буде усунене після укладання шару асфальту під час ремонту зазначеної ділянки проспекту Миру.

 

За повідомленням інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!