Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
31 березня 2017 р.

Про новації Бюджету участі-2017


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

З 15 квітня в Чернігові починається прийом проектів Бюджету участі (Громадського бюджету). Над тим, як, врахувавши набутий минулого року досвід, вдосконалити програму на цей рік, зараз працює спеціальна робоча група. У її складі – громадські активісти та працівники міської ради. Очолює робочу групу заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Сьогодні на її засіданні був підведений підсумок роботи міського активу над змінами, які пропонуються до Положення про громадський бюджет. Олександр Ломако перерахував ті новації, які внесені до проекту нового Положення.

По-перше, в цьому році голосувати за проекти Бюджету участі можна буде також за допомогою електронної системи голосування (on-line). Зараз над цим питанням працюють спеціалісти з ІТ-індустрії. Вони шукають програмне забезпечення, яке дасть змогу чітко ідентифікувати місце реєстрації особи, яка голосує, та унеможливить голосування однієї людини двічі (як паперовим бюлетенем, так і електронним). Очікується, що сервіс буде розроблений до липня. 

По-друге, проекти не будуть «прив’язуватися» до капітальних чи поточних видатків, а будуть поділятися просто на великі та малі. До великих проектів будуть відноситися ті, що вимагають витрат від 300 тис. грн до 1,5 млн грн, а до малих – дешевші за 300 тис грн.  Ця зміна суттєво полегшує написання проекту для його автора. На реалізацію великих проектів передбачається спрямувати 75% від коштів Бюджету участі, малих - 25%  (у минулі роки було 50 на 50).

Очікується, що при новому співвідношенні вдасться реалізувати більше великих проектів, ніж у минулі роки, а також, що конкуренція проектів у кожній із частин буде приблизно однаковою. Якщо в цифрах, то завдяки цьому вдасться профінансувати та втілити як мінімум 5 великих і 8 малих проектів-переможців загальноміського голосування.

Загалом же на всі проекти передбачена сума в 1% міського бюджету поточного року, тобто зараз це майже 9,6 млн грн.

По-третє, раніше авторам проектів на виправлення помилок та коригування надавалося 7 днів, а тепер буде 14.

Наступна зміна стосується бюлетенів для голосування. Раніше для прийняття участі в голосуванні можна було самостійно роздрукувати бюлетень і вже заповнений принести на дільницю. Тепер, аби не допускати маніпуляцій, бюлетень можна буде отримати тільки на дільниці голосування. 

Важливою зміною є також те, що в цьому році буде проведена досить широка рекламна кампанія. Планується залучення радіо, телебачення, газет, використання сіті-лайтів і біг-бордів. Інформація про старт проекту Бюджету участі буде також на платіжних квитанціях КП «Чернігівводоканал». Інформаційні матеріали з’являться в громадському транспорті, навчальних і медичних закладах, приміщеннях ЖЕКів тощо.

Наприкінці квітня планується провести велику зустріч у Чернігівській міській раді з активом міста, керівниками будинків, ОСББ, комунальних підприємств, вуличних комітетів на тему того, як чернігівцю реалізувати свою ідею через Громадський бюджет.

- Нам важливо, щоб якомога більше цікавих, гарних проектів було подано в рамках Бюджету участі та просувати сам цей проект у місті, – сказав Олександр Ломако.

Робоча група була «за» ці зміни одноголосно.

Далі всі зміни будуть винесені на розгляд та затвердження виконкому Чернігівської міської ради, а потім - на чергове пленарне засідання її сесії. 



Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!