Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 березня 2017 р.

Сьогодні Чернігів відзначає 100-річчя Української революції

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

 

   “Перше, що я вважаю пережитим і віджитим, се наша орієнтація на Московщину, на Росію, накидувана нам довго й уперто силоміць і кінець кінцем присвоєна собі значною частиною українського громадянства. Вона була підірвана російською революцією, що ослабила той московський примус... Ну а війна більшовиків з Україною рішуче поставила хрест над сею ідеологією, розв’язала всякі моральні вузли, яких-небудь очах ще могли зв’язувати Українця з московським громадянством... Я вважаю таке визволення від “песького обов’язку” супроти Московщини надзвичайно важним і цінним”.

                                                   Михайло Грушевський “Кінець московської орієнтації”

 

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності Президентом України 22 січня 2016 року підписано Указ № 17 “Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років”, яким 2017-й проголошено Роком Української революції.

Це один із найважливіших і найскладніших періодів в історії нашого народу. Революційні події того часу залишили в українській історії незабутній слід. За цей невеликий за тривалістю період після багатьох століть української бездержавності була сформована ідея державної незалежності.

В українській історії це вершина національно-визвольної боротьби та відродження української нації. Провідні діячі революції - М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра, П. Скоропадський залишились в історичній пам’яті української держави.

У ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив незалежну національну державу, яка у формі різних утворень мала всі ознаки незалежної держави: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель: злука УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року.

Саме під час Української революції було проголошено незалежність України, продемонстровано можливість цивілізованого демократичного об’єднання територій в єдину суверенну державу. Це був вагомий досвід державницько-правової розбудови України.

Українська революція 1917 року стала переломним моментом вітчизняної історії та започаткувала процес формування української політичної нації, відродила традицію української державності.

Питання єдності української нації вже ніколи не ставилося під сумнівпопри те, що до середини 1920-х років усі землі сучасної України  опинилися під владою чотирьох держав (Східна Україна під владою Росії, Буковина у складі Румунії (1918), Закарпаття - Чехо-Словаччини (1919), Східна Галичина – Польщі (1923). 

Сьогоднішня Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

Ідея державної незалежності, сформована у ті часи, втілена Актом проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Синьо-жовтий прапор та герб — головні державні атрибути — сучасна українська держава перебрала в Української Народної Республіки, що підкреслює спадковість сучасної української державності з УНР.

Досвід і розуміння здобутків революції тих часів та усвідомлення причин її поразки має стати важливим уроком для сучасної розбудови незалежної України.  

Адже сьогодні, як і 100 років тому, Україна змушена збройно захищати власний цивілізаційний вибір і державний суверенітет від російського агресора. Важливо не допустити повторення помилок революції 20-го століття і пам’ятати, що національна єдність – це обов’язкова умова збереження державності та незалежності.  

 

План урочистостей 17 березня 

 

Сьогодні Чернігів відзначає 100-річчя Української революції (ФОТОРЕПОРТАЖ)

 

     
Прес-служба Чернігівської міської ради

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!