Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 лютого 2017 р.

Звіт про реалізацію проектів Громадського бюджету Чернігова в 2016 році


Фото № 1

Згідно з рішенням Чернігівської міської ради в 2016 році на фінансування проектів “Бюджету участі” було виділено 1% власних надходжень міста - 6,4 млн грн. Чернігівці підготували та подали на розгляд робочої групи 75 проектів. Після їх розгляду до голосування було допущено 64 проекти. В голосуванні взяло участь понад 21 тисяча чернігівців.

За словами заступника міського голови Олександра Ломака, який очолював робочу групу в 2016 році, Бюджет участі - один із найважливіших проектів взаємодії влади та громаді в місті. “Найголовніше, що чернігівці самі мають змогу підготувати проект, захистити його на робочій групі та довести актуальність під час голосуванння. Якщо комусь не подобаються проекти-переможці - це лише результат недрстатньої активності представників громадськості під час роботи в минулому році. В цьоу проекті найактуальнішим є те, що це реальна участь громади в розподілі бюджетних коштів та можливість покращити умови життя чи дозвілля в певному закладі, мікрорайоні чи всьому місті. Позиція міського голови та міської ради дуже чітка - ми будемо продовжувати цей проект і в майбутньому та проводити заходи для активізації мешканців міста. В минулому році збільшилася і кількість проектів, і кількість учасників голосування. Я сподіваюся, ця тенденція буде продовжена”.


Пропонуємо для ознайомлення звіт про реалізацію проектів-переможців, які отримали підтримку чернігівців під час голосування в 2015 та були реалізовані в минулому році.  

Нагадуємо, що в 2015 році було подано 56 проектів на суму 4,8 млн грн.

У частині капітальних витрат було визнано 4 проекти-переможця, вартість яких склала 2,3 млн. грн.

Всі проекти були закріплені за розпорядниками бюджетних коштів міської ради:

- управлінням капітального будівництва;

- управління житлово-комунальних послуг;

- управління освіти;

- управлінням культури та туризму

- виконавчим комітетом, -

та закладені у бюджеті міста на втілення у життя у 2016 році.

По факту виконання робіт було витрачено 4,1 млн. грн. Залишок коштів склався у зв’язку з фактичним виконанням проектів та придбанням товарів через систему авторизованого електронного майданчика, що дало можливість зекономити 0,6 млн. грн. бюджетних коштів.


Детальний розгляд проектів переможців у частині капітальних витрат:

 

ПРОЕКТ № 1:

«З турботою про дитину», дитяча поліклініка № 1 міської ради.

В ході реалізації проекту було проведено ремонті роботи відділення профілактичних оглядів, що значно покращило умови медичного обслуговування закладу, дозволило знизити скупченість пацієнтів, відремонтувати нові кабінети, відкрити новий стоматологічний кабінет, відремонтувати інфекційний кабінет, закупити нові меблі для роботи з пацієнтами.  Покращення, які вдалося втілити в життя торкнулися близько 25 тисяч дітей, які обслуговуються у поліклініці. Обсяг використаних коштів склав 1 млн. грн.

 



ПРОЕКТ № 2:

«Індивідуальна гігієна - вимога сучасності», ЗОШ № 14.

У ЗОШ І-ІІІ ст. №14 щоденно навчається понад 520 учнів, працює 42 вчителі та 25 техпрацівників. Крім того на базі школи в позаурочний час проводиться робота гуртків та спортивних секцій. Зазвичай увесь перерахований контингент користується вбиральнями постійно, тому створення комфортних умов для учнів та працівників школи вкрай важливе.

За поданим проектом планувалося відремонтувати 5 вбиральнь, але по факту повністю привести до ладу вдалося 2, в зв’язку з подорожчанням матеріалів на загальну суму у 184 тис. грн.

 

ПРОЕКТ № 3:

«Розквітай садок дитячий», ДНЗ № 58

На суму у 832 тис. грн. для маленьких дітей району Нова Подусівка були проведені наступні роботи: капітальний ремонт по заміні віконних рам на металопластикові, капітальний ремонт покрівлі, ремонт чаші басейну та заміна плитки в чаші басейну, ремонт підлоги в басейному приміщенні, капітальний ремонт каналізації, системи опалення і водопостачання в підвальному приміщенні. Також було придбано: харчоблок, хліборізка, виробничий стіл для приготування їжі, шафа холодильна, машина картоплеочищувальна, котел харчоварочний електричний, плита електрична, мультимедійна система для музичної зали, професійна пральна машина, промислові праски та парогенератори.




ПРОЕКТ № 4:

«Лиш праця світ таким, як є створила, Лиш в праці варто і для праці жить», ЗОШ № 28

Завдяки реалізації проекту, майстерня з обробки тканин і текстильних матеріалів школи була облаштована новенькими  меблями, трухляві віконні рами були замінені на сучасні пластикові вікна, що дають набагато більше світла, завдяки чому в майстерні стало тепло й затишно, а ще й комфортно працювати. Також, було придбано мультимедійне обладнання (ноутбук та відеопроектор), що тепер на уроках трудового навчання в будь-який час дозволяє інтенсифікувати процес навчання, формує навички роботи з інформацією, розвиває в учнів дослідницькі вміння, сприяє активізації їх пізнавальної діяльності; робить уроки цікавими, наочними, інтенсивними й динамічними. Праця в навчальній майстерні стала більш усвідомленою, а значить, і творчою. Загальник кошторис проекту склав 82,6 тис. грн.





Детальний розгляд проектів-переможців у частині поточних витрат:


ПРОЕКТ № 1:

Інформаційно-культурний центр «Файнбук», мікрорайон Масани

В ході реалізації проекту були проведені такі заходи: культурно-мистецьке свято «Відпочивай активно»; соціологічне опитування «Інформаційно-культурний центр «Файнбук» очима користувачів»; зустріч в рамках Майстерні Життєтворчості «Поетичні читання», за участі тимчасово переміщених осіб зі сходу; тренінг «Казкотерапія» для інтегрованої групи дітей; сімейне свято «Острів дитинства» до Міжнародного дня захисту дітей. Також, вдалося створити безкоштовний  гурток англійської мови для дітей, в якості волонтера-викладача виступила переселенка з Криму Наталія Шапоренко, проведено серію майстер-класів з хенд мейду для дітей та дорослих  (квілінг, миловаріння, боді-арт, виготовлення фетрових іграшок, виготовлення патріотичних брошок). Простір центру був відкритий для громадськості міста Чернігова, так на території Файнбуку проходили зустрічі громадських активістів проекту «Відкрите місто», зустріч учасників проекту психолого-педагогічної підтримки дітей «Схід Сонця», зустрічі для учнів та студентів з патрульними поліцейськими в рамках програми ПОЛіС. Загальний кошторис проекту склав 146 тис. грн.

 

 


ПРОЕКТ № 2:

«Клас починається з дверей», ЗОШ № 14

У рамках проекту на суму 175  тис. грн. було замінено 16 двостворчастих і 9 одностворчастих дверей відповідно до проекту, що дозволило значно покращити естетичний вигляд приміщення школи та підвищити енергозбереження.

 

ПРОЕКТ № 3:

«Сучасний дизайн приміщення бібліотеки»,  бібліотека ім. М. М. Коцюбинського

Завдяки реалізації проекту вдалося відремонтувати та покращити зовнішній фасад приміщення бібліотеки, зробити ремонт вестибюля, відремонтувати туалетну кімнату, провести ремонт коридора. Також важливим стало й те, що завдяки реалізації проекту, бібліотека отримала, Інтернет з вільним Wi-Fi,  придбані 2 комплекти комп’ютерної техніки, нові меблі: шафи для книг, стелажі, столи та стільці для роботи мешканцям міста. Вся здійснена робота свідчить про підвищення якості послуг, що надає бібліотека та збільшення кількості користувачів та відвідувачів закладу.

  



ПРОЕКТ № 4:

«Зовнішня безпека ЗОШ № 7»

 

В рамках проекту було встановлено 18 камер відео нагляду: 14 камер по зовнішньому периметру школи та 4 камери в середині школи. Камери зовнішнього нагляду додатково оснащені прожекторами (led), що дало змогу освітлювати периметр школи в економному режимі (особливо це актуально у вечірній час, коли діти повертаються до дому після закінчення уроків 2 зміни). Також було замінено освітлення в коридорах, підвалі та інших не учбових приміщеннях на освітлення класу економ (led-лампи). Загальна вартість склала 118 тис. грн.

 


ПРОЕКТ № 5:

Організація роботи центру всебічного розвитку дітей та молоді креативне творче об’єднання «Академія Зірок», Міський палац культури

За час реалізації проекту було проведено 12 творчих заходів, що були направлені на розвиток музичного, образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, художньої творчості, організації культурного дозвілля населення, також був надрукований щорічний дитячий журнал «City dools» і надано підтримку в проведенні цілого ряду культурно-масових заходів: «Міс Школа» (кількість учасниць 35), «Шкільна Майстерня Талантів» (кількість учасників 1000), «Міс Туризм» (кількість учасниць 25), Фестиваль «Академія Зірок» (кількість учасників 1000) (2 дня), Реєстрація нового рекорду в Україні, реєстрація в реєстрі рекордів у Україні «Пасхальний флешмоб», Тематичний міський інтернет - конкурс «Дитяча Фотомодель Року»,  Дитячий фестиваль краси и таланту (кількість учасниць 25) «Міні Міс та Містер Чернігова», Королева Чернігова», «Княгиня і Принцеса Чернігова»  (кількість учасниць 24), «Снігуронька року» (кількість учасниць 25), Дитячі Різдвяні Зустрічі» (кількість учасників 700) (2 дня).

 Вартість проекту склала 355 тис. грн.

 


ПРОЕКТ № 6:

«Створення служби соціального таксі у м. Чернігові», громадська організація «Логос»

В межах проекту було проведено: інформаційну компанію; розроблено положення про службу соціального таксі; організовано диспетчерську службу, де працевлаштовані 2 осіб з інвалідністю 1 і 2 групи; орендовано транспорт для надання послуг соціального таксі у «Деснапастранс».

Загалом протягом звітного періоду надано  3400 послуг, дальність склала від 7 до 16 км, тривалість – від 20 до 40 хв., собівартість 1 поїздки склала 65 грн.

Загальна кількість клієнтів (які занесені до бази даних) складає 83 особи.

По закінченню проекту було розраховано бізнес – план, з урахуванням думки користувачів послуг, для створення соціального підприємства «Служби соціального таксі». Кошторис проекту склав 185 тис.


ПРОЕКТ № 7:

Академія креативності ЧІКС (Чернігівські ініціативні креативні студенти) як педагогічно-волонтерський центр творчості, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, Чернігівський регіональний центр Інституту обдарованої дитини НАПН (при ЧНПУ)

В ході реалізації проекту проведено 8 тренінгів для педагогів міста з проектного менеджменту, освітніх інновацій, креативності (взяли участь 250 педагогів); міжнародний 3-денний навчальний семінар для креативних студентів, що проводили німецькі партнери «Креативний потенціал обдарованих студентів як ресурс розвитку університету та міста» (25 студентів-волонтерів), 3 навчальні тренінги для обдарованих студентів (50 студентів-волонтерів), фестиваль креативної освіти (110 освітян), навчальна поїздка-знайомство з креативними просторами обдарованих студентів до Києво-могилянської академії, КПІ, Інститут обдарованої дитини, створення креативного простору в університеті (естетизація, фарбування, меблі з піддонів), реалізовано проект «Схід сонця» - психолого-педагогічна підтримка дітей-переселенців (проведено 5 мк, 3 спікінг-клабів, 6 зустрічей), видано 2 посібники – щоденник творчого студента та посібник для педагогів міста. Витрати склали 56 тис. грн.




ПРОЕКТ № 8:

«Чернігів у віках»

За результатами втілення проекту в життя, на фасадах будинків нашого міста з’явилося 5 оригінальних малюнків за адресами:

вул. Івана Мазепи, буд. 37;

вул. Красносільського, буд. 23а;

вул. Генерала Бєлова, буд. 6;

вул. Генерала Бєлова, буд 8;

просп. Миру, буд. 61 - 40230,00 грн.

Всього вартість робіт склала 215 тис. грн




ПРОЕКТ № 9:

«Благоустрій берегової зони р. Десна в районі готелю Брянськ»

В ході реалізації проекту були проведені наступні роботи: улаштування маршів сходів із залізобетонних елементів, улаштування бетонних східців та площадок, установлені поручні, ремонт та фарбування навісів від сонця, ремонт та фарбування роздягальнь, установлення лавок, очищення території від дерев та порослі та пнів загальною вартістю робіт у 185 тис. грн. Як наслідок, у місті з’явилася ще одна комфортна зона відпочинку для мешканців.

 

ПРОЕКТ № 10:

«Відповідальний вибір: підготовка тренерів з первинної профілактики наркоманії, ВІЛ/СНІДу і злочинності; навчання позитивному мисленню, життєтворчості»

Метою проекту слугувало впровадження та поширення науково обґрунтованого підходу в профілактиці; формування навиків життєтворчості та позитивного дозвілля, боротьба з поширеністю вживання наркотичних речовин та боротьба з проблемою ВІЛ/СНІДу. В процесі реалізації проекту було організовано проведення 20-годинного тренінгу тренерів, 150 сесій з профілактики в школах, 3-х тренінгів для соціальних педагогів та 3-х тренінгів для психологів, проведення круглих столів, конкурсів та видання інформаційного диску. Як результат проект допоміг соціальним педагогам та психологам отримати навички науково обґрунтованої профілактики та позитивного мислення; восьмикласникам – робити відповідальний вибір в інтересах їх майбутнього; чернігівській громаді – знизити ризик девіантної поведінки, ВІЛ-інфікування, вживання наркотичних речовин; пропагувати здоровий спосіб життя. Витрати на реалізацію проекту склали 24 тис. грн.



ПРОЕКТ № 11:

«Відновлення та реорганізація військово-спортивного комплексу у школі: тир, смуга перешкод, спортивний майданчик», ЗОШ № 21

В ході реалізації проекту у навчальному закладі були здійснені  наступні заходи:

- облаштування підвального приміщення школи під тир;

- ремонт та реконструкція душових кабін;

- встановлення дитячого спортивного майданчику;

- придбання тренажерів та встановлення тренажерів.

Всього використано 154 тис. грн., що дало змогу створити спортивну базу для розвитку якостей у дітей військово-прикладного характеру.



ПРОЕКТ № 12:

«Безкоштовний культурно-освітній проект «Мова-література-культура- краєзнавство»

Реалізація культурно-освітнього проекту –це проведені десятки відкритих лекції знаних фахівців з української мови, літератури, культури, краєзнавства, десятки творчих зустрічей з письменниками, журналістами, багато відкритих дискусії для усіх охочих розширити свій кругозір. Проект допоміг чернігівцям і вимушеним переселенцям опанувати  державну мову та послуговуватися нею як у суспільно-політичному, громадському житті міста, так і повсякденні. Кошторис витрат склав 55тис. грн.

 

ПРОЕКТ № 13:

Створюємо групу майбутнього «Усе найкраще дітям», ДНЗ № 36

В ході реалізації проекту були проведені ремонтні роботи з утеплення приміщення групи № 3, штукатурно-малярні роботи, сантехнічні роботи, заміна підлоги (лінолеум), заміна дверей та освітлення. Також маленькі дітки отримали нові меблі та м’який інвентар на суму у 152 тис. грн.




Довідково:

Зараз у міській раді триває підготовка до організації прийому проектів, за які восени будуть голосувати чернігівці. Вони будуть втілюватися в 2018-му.

В 2017 ж році будуть реалізовані проекти-переможці голосування минулого року.

Тоді перемогу отримали:

У поточних видатках:

1 місце - Поточний ремонт стелі актової зали ЗНЗ № 33 м. Чернігова

кількість голосів – 1613

сума реалізації проекту -  57 246

2 місце - Все про Європу - пункти європейської інформації в міських бібліотеках

кількість голосів – 889

сума реалізації проекту - 82 000

3 місце - Стерилізація безпритульних тварин

кількість голосів – 687

сума реалізації проекту - 279 000

4 місце - Допомога онкохворим дітям міста Чернігова

кількість голосів – 656

сума реалізації проекту - 350 000

5 місце - В здоров'ї дитини, здоров'я майбутньої нації

кількість голосів – 553

сума реалізації проекту -  80 000

6 місце - Працьовита дитина-щаслива Україна!

кількість голосів – 532

сума реалізації проекту - 89 750

7 місце - Організація соціального патронату та психологічного супроводу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

кількість голосів – 409

сума реалізації проекту - 128 600

8 місця - Створення групи денного перебування для дітей з інвалідністю, які не відвідують навчальні заклади

кількість голосів – 384

сума реалізації проекту - 242 000

9 місце - Служба соціального таксі -новий крок у доступне суспільство

кількість голосів – 382

сума реалізації проекту - 183 170

10 місце - Модернізація кабінету захисту Вітчизни та створення на його базі клубу військово-патрітичного виховання "Мужність"

кількість голосів – 332

сума реалізації проекту - 92 313

11 місце - Безкоштовний проект "Залучення мешканців м. Чернігова до формування громадянського суспільства"

кількість голосів - 278

сума реалізації проекту - 105 000

12 місце - Культурно - просвітницький центр для внутрішньо переміщених осіб "Наша сила - в єдності"

кількість голосів - 239

сума реалізації проекту - 121 539

13 місце - Відкриття художньої студії "Творча майстерня"

кількість голосів - 235

сума реалізації проекту - 183 000

14 місце - Мрія (Ремонт спортивного залу Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6)

кількість голосів - 224

сума реалізації проекту - 180 000

15 місце – Безкоштовний культурно-освітній проект "Мова-література-культура-краєзнавство"

кількість голосів – 222

сума реалізації проекту - 155 000

16 місце - Вибір-5: впровадження науково обґрунтованої профілактики наркоманії, ВІЛ/СНІДу та злочинності серед п'ятикласників шкіл Чернігова"

кількість голосів – 209

сума реалізації проекту - 86 400

17 місце - Благоустрій прибудинкової території під І під`їздом вул. Шевчука, 8

кількість голосів – 420

сума реалізації проекту - 17 100

18 місце – Соціальна підтримка та реабілітація інвалідів по зору у м. Чернігові

кількість голосів – 183

сума реалізації проекту -  100 000

19 місце - Організація спортивної реабілітації інвалідів з вадами зору

кількість голосів – 168

сума реалізації проекту - 206 000

20 місце – Встановлення дитячого ігрового комплексу та обладнання прибудинкової території

кількість голосів – 138

сума реалізації проекту - 117 920

21 місце - Програма "Чернігів - місто легендарних різнобарвних мостів"

кількість голосів – 88

сума реалізації проекту - 99 500

22 місце - Програма профілактики соціально небезпечних хвороб "В ім'я життя"

кількість голосів – 86

сума реалізації проекту - 100 600

перемога, залишок - З турботою про здоров'я майбутніх берегинь України

кількість голосів - 85

сума реалізації проекту - 37 790

перемога, залишок - Навчально-пізнавальний центр "Джерело надії"

кількість голосів - 55

сума реалізації проекту - 159 920

 

У капітальних видатках

1-ше місце - Капітальний ремонт скляного даху спортивної зали ЗНЗ № 33 м. Чернігова

кількість голосів - 1622

сума реалізації проекту - 984 000

2-ге місце - Гарним людям - гарний відпочинок

кількість голосів - 1518

сума реалізації проекту - 956 000

3-тє місце - Ландшафтний дизайн та благоустрій території біля будівлі 3 поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №1

кількість голосів – 1513

сума реалізації проекту - 1 165 000

перемога, залишок - Підвищення енергоефективності клубу за місцем проживання - комплексний підхід "Крок за кроком"

кількість голосів – 49

сума реалізації проекту - 78 991

перемога, залишок - Створення сприятливих, сучасних та привабливих умов для організації безкоштовного змістовного дозвілля дітей та молоді за місцем проживання

кількість голосів – 74

сума реалізації проекту - 51 500


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!