Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 серпня 2016 р.

Чернігівці активно долучаються до участі в урядовій та місцевих програмах щодо надання «теплих» кредитів


Фото № 1

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України відзначає активну участь населення країни в Урядовій програмі з енергоефективності у поточному році.

За їх інформацією у державному бюджеті на цей рік передбачено 893,8 млн грн на відшкодування за "теплими" кредитами, що втричі більше суми 2015 року.

Держенергоефективності провело активну роботу з органами місцевої влади для залучення коштів місцевих бюджетів на програму утеплення. У результаті, лише за шість місяців цього року українцями вже залучено майже 954 млн грн на утеплення.

При цьому, найбільше коштів, 907 млн грн - саме на придбання енергоефективних матеріалів та обладнання, на яке надається відшкодування у розмірі 30% від суми, а для субсидіантів – 70%.

Держенергоефективності відзначає позитивну динаміку попиту на Урядову програму з енергоефективності, так звані «теплі» кредити.

Так, лише протягом червня 2016 року залучено 20 330 «теплових кредитів» на суму 350,0 млн грн, з них 332,1 млн грн - за кредитами утеплення приватного житла.

Ефект для населення особливо відчутний, коли люди отримують безповоротну грошову допомогу на енергоефективні заходи не лише з державного, а й з місцевих бюджетів (за рахунок місцевих програм компенсації частини вартості «теплих» кредитів).

Відповідно до фінансової децентралізації, дохідну частину бюджетів органів місцевого самоврядування суттєво збільшено, що, в свою чергу, може бути використано для підвищення рівня енергоефективності міст та зокрема на здешевлення «теплих» кредитів.

Енергоефективні заходи, які допомагає Уряд проводити населенню, дають змогу як мінімум удвічі зменшити плату за житлово-комунальні послуги, підвищують комфорт та вартість житла.

Як зазначає Держенергоефективності, в умовах обмеженості бюджетних коштів, яких не вистачає для фінансування Урядової програми з енергоефективності  потужну підтримку населенню в утеплені до зими можуть надати саме області та міста,

У 2016 році, за ініціативи Держенергоефективності, прийнято 178 місцевих програм, які запроваджено в усіх регіонах України.

Серед них 25 обласних програм:

-                      у 15 областях передбачено фінансування на ц.р. на загальну суму 33,2 млн грн;

-                     у 10 (Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській,Запорізькій, Луганській, Одеській, Тернопільській, Херсонській, Чернігівській відсутні механізм компенсації та/або кошти на їх реалізацію.

Також в регіонах запроваджено 153 районних та міських програми, які працюватимуть одночасно із існуючими, механізмами підтримки державного та обласного рівня. Це дає змогу людям отримати більший розмір компенсації своїх витрат - додатково 15-20%.

У розрізі 23 міст-обласних центрів ситуація виглядає наступним чином:

-                    19 міст прийняли програми;

-                    4 міста  (Івано-Франківськ, Тернопіль, Харків, Херсон) програми не прийняли.

Серед  19 прийнятих міських програм у 15 виділено фінансування у розмірі 17,5 млн грн.

Чернігівська міська рада також затвердила міські програми для стимулювання  впровадження енергоощадних заходів у житлових будинках міста:  Програму сприяння створенню ОСББ та пдтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки та Програму відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016 - 2019 роки. 

За Програмою відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016–2019 роки передбачено 20,0 млн грн для погашення 40 % від розміру суми тіла кредиту на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів, необхідних для виконання заходів з енергозбереження багатоквартирних будинків.

 

Для проведення капітального ремонту житлового фонду ОСББ та ЖБК Програмою передбачено підтримку ОСББ на всіх етапах їх функціонування та виділення коштів з міського бюджету на умовах співфінансування (80% від загальної вартості робіт). Бюджет програми складає 25580,0 тис. грн. На виконання Програми підписані договори про співпрацю з ПАТ «Ощадбанк» (від 26.07.2016) та ПАТ АБ «Укргазбанк» (від 25.07.2016).

Дія  міських Програм направлена на підтримку впровадження енергозберігаючих заходів об’єднаннями співвласників. Мешканці міста - фізичні особи активно реалізують право на відшкодування частини кредиту на енергоефективні заходи  у рамках урядової програми з енергоефективності. Так, з початку 2016 року державними банками у місті  видано 1464 кредити на загальну суму 16,8 млн грн.

Детально ознайомитись з механізмом створення ОСББ та залучення кредитних коштів можна на офіційному веб-порталі Чернігівської міської ради (окремий розділ: «Створення ОСББ»).

 

Державна підтримка енергозбереження

Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки

Про Програму відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді м. Чернігова на 2016–2019 роки


Прес-служба Чернігівської міської ради

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!