Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 листопада 2015 р.

В Чернігівській області розпочато акцію «16 днів проти насильства»


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

Тема домашнього насильства не перестає бути надзвичайно актуальною. Насильство у родині спричиняє загальну агресію, породжує конфлікти у суспільстві. Особливо тяжкі наслідки насильство завдає особистості дитини, яка стала його свідком або жертвою.

Про причини цього ганебного явища та дії щодо його подолання і попередження говорили 25 листопада на прес-брифінгу в облдержадміністрації.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш презентувала план участі області у Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства», яка триватиме з 25 листопада по 10 грудня. Акція покликана привернути увагу громадськості до проблеми подолання насильства в сім’ї та сприяти формуванню у свідомості громадян нетерпимого ставлення до насильства. Акція також спрямована на активізацію партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та громадських організацій.

Ніна Лемеш озвучила статистичні дані щодо випадків сімейного насильства. За 9 місяців цього року в області зафіксовано 3060 звернень щодо фактів насильства в сім’ї. Це на 20% менше, ніж надійшло в аналогічному періоді минулого року. Майже у 94% зверталися за допомогою жінки.

Зі слів старшого інспектора управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в області Марини Нітченко, викликають особливе занепокоєння повторні звернення. Адже це означає, що проблема не вирішується, і зачасту жінки самі не готові радикально змінювати ситуацію. Діють стереотипи стосовно насильства. Важливим, на думку представника правоохоронних органів, є зміни в законодавстві. Запроваджені адміністративні арешти мають вплив на кривдників, змушують їх замислитись над своєю жорстокою поведінкою та змінювати її.

На профілактичному обліку правоохоронних органів на даний час перебуває 2081 особа, яка вчинила домашнє насильство. Офіційні попередження про недопустимість вчинення насильства в сім’ї винесено 1751 особі, захисні приписи – 217.

Заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Юлія Олифіренко розповіла про дії стосовно попередження насильства по відношенню до дітей. Вона зазначила, що наразі на обліках служб у справах дітей області перебувають 32 дитини, які зазнали різного роду насильства та жорстокого поводження. Розроблено Індивідуальні плани щодо їх соціального захисту.

Дієвим інструментом надання допомоги дітям, які стикнулися з такою проблемою, є діяльність трьох центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Центри розташовані у Чернігові, Ніжині та селі Хмільниця Чернігівського району. Тут дітям надається поглиблена психологічна, педагогічна, соціальна, медична та правова допомога, здійснюється психолого-педагогічна корекція та реабілітація. Із 292 дітей, які з початку року проходили реабілітацію в центрах, 7 потребували цього через жорстоке поводження в родині або загрозу його вчинення.

Заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Старовойт розповіла про Обласний центр соціально-психологічної допомоги, до якого можуть звертатися члени сімей, по відношенню до яких вчинено насильство. Також вона зупинилася на важливості проведення індивідуальної роботи з постраждалими особами у кожному конкретному випадку. Зазначила, що саме на це спрямовують допомогу жертвам насильства спеціалісти центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Учасники брифінгу відзначили важливість тісної співпраці всіх суб’єктів, які здійснюють заходи щодо попередження насильства: як органів виконавчої влади, так і громадських організацій, зокрема, представників Спілки жінок України.

 До відома

За даними опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, хоча б одного з видів насильства зазнавали 65% дітей віком від 12 до 17 років та 89% дорослих. Діти найчастіше потерпали від психологічного насильства (45% опитаних дітей), дорослі – від фізичного насильства (63% опитаних) та психологічного (62%).

За даними ООН, щороку кожна третя жінка у світі потерпає від домашнього насильства, а 70% загиблих насильницькою смертю жінок – вбиті колишніми або нинішніми партнерами.

 
За інформацією з офіційного сайту облдержадміністрації

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!