Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 березня 2015 р.

Реагуючи на публікацію у ЗМІ


Фото № 1

У газеті "Весть" та на інформаційному сайті "Gorod.cn.ua" була оприлюднена інформація щодо встановлення опіки над неповнолітньою дитиною її тіткою, яка проживає в іншій державі. Служба у справах дітей Новозаводської районної у місті Чернігові ради надала роз'яснення з цього питання.

 Повідомляємо, що на первинному обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, служби у справах дітей Новозаводської районної у м. Чернігові ради з 20 листопада 2009 року перебуває Єва Олександрівна Іовенко 9 червня 2004 року народження, як дитина, позбавлена батьківського піклування. Рішенням виконавчого комітету Новозаводської районної у м. Чернігові ради від 28 грудня 2009 року № 289 встановлено опіку над Євою Іовенко, у зв’язку з тим, що мати дитини має хворобу, яка перешкоджає виконанню нею батьківських обов’язків, відомості про батька в свідоцтві про народження дитини записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України. Опікуном призначено її бабусю - Тамару Іванівну Іовенко.

У листопаді 2014 року до служби у справах дітей районної у місті ради звернулись бабуся дитини та її тітка Олена Олександрівна Лавренова з питання щодо звільнення Тамари Іовенко від повноважень опікуна над Євою та призначення опікуном її тітки, громадянки Республіки Білорусь.

Питання встановлення громадянами інших держав опіки, піклування над дітьми регулюється Законом України "Про міжнародне приватне право", конвенціями, договорами укладеними між Україною та іншими державами, зокрема Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року.

Відповідно до норм Конвенції, встановлення опіки, піклування проводиться за законодавством тієї держави, громадянином якої є особа, у відношенні якої встановлюється опіка.

Згідно з  п.4 ст. 33 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року (редакція від 21 січня 2006 року) опікуном або піклувальником особи, що є громадянином однієї Договірної Сторони може бути призначений громадянин іншої Договірної Сторони, якщо він проживає на території Сторони, де буде здійснюватись опіка.

Бабусі і тітці дівчинки під час особистого прийому було надано роз’яснення щодо порядку звільнення особи від повноважень опікуна та порядку призначення іншої особи опікуном над дитиною.

До цього часу ані тітка, ані бабуся не надали до служби у справах дітей районної у місті ради заяв та необхідного пакету документів (в тому числі і документів, що підтверджують проживання потенційного опікуна на території України)

Крім того, з метою з’ясування можливості встановлення опіки та уточнення переліку документів, а саме необхідності подання документів, які б підтверджували факт можливості проживання майбутнього опікуна на території України (посвідка на тимчасове проживання в Україні) службою у справах дітей Новозаводської районної у місті ради було надіслано запити до служби у справах дітей облдержадміністрації та Міністерства соціальної політики України.

Служба у справах дітей облдержадміністрації надала відповідь, в якій зазначає, що не має повноважень стосовно офіційного тлумачення положень Конвенції.

Відповідь з Мінсоцполітики поки що не отримано.

 

За інформацією начальника служби Юрія Назаренка

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!