Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 січня 2015 р.

Про нові підходи у формуванні місцевих бюджетів на 2015 рік


Фото № 1
Фото № 2

З основними показниками міського бюджету на 2015 рік та принципами його формування депутатів міської ради детально ознайомив заступник міського голови-начальник фінансового управління міської ради Віктор Бистров на спільному засіданні постійних комісій міської ради 22 січня. Проект фінансового документу міста на 2015 рік загалом він оцінив як достатньо збалансований, і навіть по багатьох показниках очікується його перевиконання. Втім, це залежатиме й від стабільності ситуації у країні.

Як пояснив Віктор Бистров, формування показників міського бюджету на 2015 рік здійснюється з урахуванням змін до Податкового та Бюджетного Кодексів України щодо податкової реформи та реформи міжбюджетних відносин. Систему балансування бюджету (коли визначалась дотація вирівнювання і майже всі міста були дотаційні) замінила система горизонтального вирівнювання, податкоспроможності територій залежно від рівня надходжень на 1-го жителя.  

Як приклад, м. Чернігів не отримає дотацій, водночас й не матиме вилучення коштів до Державного бюджету. Місто Ніжин – дотаційне, а Прилуки, навпаки, має перераховувати кошти до Державного бюджету.

Ще однією новацією 2015 року є цільові субвенції, які надаються з Державного бюджету через Міністерство освіти та Міністерство охорони здоров'я України. Так, освітня субвенція з державного бюджету становитиме 189,2 млн. грн., медична субвенція – 192,2 млн. грн.

Освітня субвенція надається на фінансування загальноосвітніх навчальних закладів, а медична – на фінансування всієї галузі охорони здоров'я міста. За словами В. Бистрова, розміри освітньої та медичної субвенцій не покривають фактичних видатків, навіть з огляду на 2014 рік. Отже, Чернігову необхідно буде за рахунок власних доходів фінансувати заклади освіти (на це потрібно буде додатково не менше 11 млн. грн.), та медичну галузь (43 млн. грн.). До цього необхідно додати видатки розвитку освітньої та медичної галузей (7,2 млн. та 8,8 млн. відповідно). Фінансування цих потреб держава пропонує здійснювати за рахунок власних надходжень до міського бюджету, як за рахунок старих податків, так і нових. 

Одночасно ВРУ змінила законодавство в галузі освіти, а саме: надбавки за складність і напруженість в роботі, надбавка 20 % педагогічним працівникам, 50 % - працівникам бібліотек, надбавка за вислугу років, класне керівництво, перевірку зошитів та інші – є необов'язковими. Аналогічна ситуація з надбавками й у галузі охорони здоров'я, культури та фізкультури і спорту. Втім, вони можуть бути збережені та виплачуватись за умови достатніх надходжень до міського бюджету. 

Запроваджується акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива (5 % від їх вартості).

Загальний фонд міського бюджету м. Чернігова передбачається у сумі 1,3 млрд. грн., що на 24 % більше фактичного обсягу за 2014 рік. Проте, він буде залежати від рівня встановлення депутатами міської ради місцевих податків і зборів та адміністрування їх фіскальною службою (податковою).

Під час обговорення фінансового документу, міський голова Олександр Соколов наголосив на необхідності збереження видатків на гаряче харчування дітей початкової школи, адже йдеться про здоров'я підростаючого покоління: "Протягом останніх декількох років, як показують дослідження медичних працівників, є позитивні результати щодо покращення здоров'я учнів 1-4 класів, які отримують повноцінне харчування". 

Також, міський голова звернув увагу й на необхідність продовження фінансової підтримки дитячо-юнацьких спортивних шкіл, адже відповідно до Порядку, встановленого Кабміном, з 2015 року діти навчатимуться у дитячо-юнацьких спортивних школах на платній основі.

Коментуючи нові підходи у формуванні місцевих бюджетів, Олександр Соколов підкреслив, що здійснені перші кроки децентралізації місцевого самоврядування, однією з ключових ознак якої є фінансова незалежність органів місцевого самоврядування.

 

 

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!