Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 квітня 2014 р.

Про роботу відділу у справах сім'ї та молоді міської ради щодо реалізації в м. Чернігові державної політики з питань сім’ї


Фото № 1

 Про роботу відділу у справах сім'ї та молоді міської ради щодо реалізації в м. Чернігові державної політики з питань сім’ї доповідав сьогодні на розширеній міській нараді начальник відділу Валерій Семенець. 

Концепція державної сімейної політики, яка була прийнята Верховної Радою України 17 вересня 1999 року, є основним документом, що регламентує страте­гію і пріоритетні напрями державної політики щодо сім’ї та передбачає здійс­нення системи заходів. Концепцією визначено основні принципи державної сі­мейної політики, а саме:

- cім’я є пріоритетом у житті демократичного суспільства;

- сім’я є суверенною та автономною в питаннях прийняття рішень щодо свого розвитку;

- сім’я має прерогативну роль у гуманістичному вихованні підростаючого покоління.

Від ефективності функціонування сім’ї залежить стабільність суспільства в цілому. Тому, міцна сім’я - це основа морально здорової, економічно стабільної та процвітаючої України.

В Україні майже 400 тисяч сімей, що мають трьох і більше дітей, 298 тис. сі­мей мають по троє дітей, 64 тисячі - по четверо, 34 тисячі - по п’ятеро. Близько 1700 родин виховують по десятеро і більше дітей. Найбільше багатодітних ро­дин налічується у Рівненській, Львівській, Закарпатській та Івано-Франківських областях. Велика шана тим батькам, що наважилися ступити на такий складний, але водночас безмірно щасливий шлях - виховання багатьох дітей та створення великої родини.

 У багатодітних сім'ях виховується близько 20 % всіх дітей в країні.Багатодітні сім'ї становлять близько 4 % від загальної кількості українських сімей. Підтримка таких сімей є пріоритетом не тільки України, але й усього сві­ту, саме тому Організація Об’єднаних Націй проголосила 2014 рік Міжнарод­ним роком сім’ї.

З метою створення правових, соціальних і економічних умов для належно­го функціонування та розвитку сім’ї, утвердження духовно і фізично здорової, матеріально та соціально благополучної сім’ї, забезпечення виконання сім’єю основних її функцій, на виконання постанови Кабінету Міністрів України та Комплексної обласної програми підтримки сім’ї, забезпечення тенде­рної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2016 року відділ у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради проводить відповідну роботу.

Сьогодні в нашому місті проживають понад 924 багатодітні сім’ї, у яких загалом виховуються 3018 дітей. Від­повідно до Закону України "Про охорону дитинства" багатодітна сі­м'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім'ї включа­ються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноо­світніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років". Серед них: троє дітей виховують 765 сімей, четверо – 116, п'ятеро – 26, шестеро – 7, семеро – 4, восьмеро – 2, дев'ятеро – 1, десять і більше – 3 сім’ї.

Одним з головних пріоритетів Чернігівської міської влади за­лишається захист та допомога сім’ї як основному інституту суспільства та осе­редку виховання майбутнього покоління. Адже важливо, особливо в нинішніх складних умовах, щоб кожна дитина виросла здоровою та щасливою, мала мож­ливість розвивати свої інтереси та здібності, отримала належну освіту та виховання.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 р. N 209 " Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багато­дітної сім'ї" на відділ покладено адміністративну послугу - видачу посвід­чень батьків та дитини з багатодітної сім'ї. 3 2010 року відділ займається цим пи­танням.

Саме посвідчення по формі та змісту є документом паспортного типу, зов­нішньо дуже схоже на Паспорт громадянина України. Посвідчення видається одне на батьків та по одному окремому посвідченню на дитину, саме цей документ є підставою для безкоштовного проїзду дитини у міському комунальному транспорті. Проте, від­сутня загальноукраїнська система обліку документації з видачі посві­дчень, відсутня автоматична база реєстрації, тому збереження інформації відбу­вається у паперовому вигляді із невизначеним терміном зберігання. Отже, часто виникають питання та проблеми правового характеру, пов’язані з видачею посвідчень, тож відділ звертається  до обласного департаменту із проханням надати роз’яснення. У І кв. 2014 року видано: посвідчень батьків - 49, посвідчень дітей – 121, подовжено: посвідчень батьків - 23, дітей – 74.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів Украї­ни з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19 травня 2009 року Верховна Рада передбачила низку пільг для таких категорій сімей, а саме:

1)  50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм (501 багатодітна сім'я користується цією пільгою);

2)  50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. (705 багатодітних сімей нашого міста користуються цією пільгою);

3)  50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі: рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення; (4 багатодітні сім’ї користуються цією пільгою);

4)  позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за ко­ристування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів (311 багатодітних сімей користуються цією пільгою).

Дітям з багатодітних сімей надаються наступні пільги:

1)  безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів (у 1 кварталі 2014 року 10 дітей з багатодітних сімей отримали ліки за рецептами лікарів);

2)  щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комуна­льних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування (Під наглядом лікарів дитячих поліклі­нік знаходяться 629 багатодітних сімей, в них виховуються 2099 дітей, з них 515 (24, 5%) дітей пройшли медичні огляди);

3)  першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, незалежно від відстані та місця проживання;

5)  безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

Протягом останніх десяти років, питання оздоровлення та відпочин­ку дітей набуло особливого значення. Дітям з багатодітних сімей приділяється особлива увага. У минулому році урядом ставилася задача оздоровити 70 % ді­тей з багатодітних сімей від загальної кількості. У 2013 році таких дітей було оздоровлено 675, послуги оздоровлення отримали 464 дитини, відпочинку - 211. Діти направлялися на оздоровлення та відпочинок до Міжнародного дитячого центру «Артек», Українського дитячого центру «Молода гвардія», дитячого са­наторію «Сперанца» (смт. Сергіївка Одеської області), дитячого санаторію «Ко­смос» (м. Миколаїв) та санаторію „Дивосвіт” (смт. Седнів).

Завдання, що ставляться урядом у 2014 році - це охоплення оздоровчими та відпочинковими послугами не менше 75% дітей з багатодітних та малозабез­печених сімей. Однак, на даний момент оздоровчі табори лише проходять стадію ліцензу­вання. Втім, відділом вже розпочата робота з прийому заяв та документів на оздоровлення дітей пільгових категорій та на сьогодні вже оздоровлено в Українському ди­тячому Центрі «Молода Гвардія» (м. Одеса) 10 чоловік.

При відділі у справах сім'ї та молоді міської ради створена та працює мі­ська координаційна рада з питань соціального супроводу сімей у кризових ситу­аціях, яка є дорадчим органом, що забезпечує координацію роботи щодо соціального супроводу сімей у кризовій ситуації у відповідності до наказу Державного комітету України у справах сім'ї та молоді від 05.02.04 №33, а також сприяє постійному вдосконаленню та розвитку цієї діяльності в місті.

Основними завданнями координаційної ради є:

- вивчення та аналіз ефективності системи заходів щодо виявлення, облі­ку та соціального супроводу сімей, члени яких перебувають у складних життє­вих обставинах та потребують сторонньої допомоги,

- визначення та обґрунтування пріоритетних напрямків діяльності щодо забезпечення реалізації основних засад соціального супроводу сімей у кризових ситуаціях.

З моменту її існування відбулося 139 засідань, розглянуто справи понад 800 сімей, стосовно яких вирішено питання встановлення соціального супроводу чи надання соціальних послуг. У 1 кварталі поточного року фахівцями з соціаль­ної роботи та спеціалістами міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді виявлено 117 сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, в яких виховуються 155 дітей. Загалом під соціальним супроводом перебували 350 сімей, в них 429 дітей. Зазначеним сім'ям було надано 16170 соціальних по­слуг.

Вирішуються соціально-побутові проблеми сімей, де виховуються 5 і бі­льше дітей. Станом на 10.04.2014 року в м. Чернігові проживають 43 таких сім'ї. Зокрема, таким багатодітнім родинам, неодноразово надавалася допомога у ви­гляді будівельних матеріалів, комплектів постільної білизни, наборів посуду, со­лодких подарунків до Дня святого Миколая та запрошень на Новорічні свята.

Організовано роботу щодо відродження та збере­ження національних сімейних традицій та цінностей. Забезпечено проведення у місті заходів до Міжнародного Дня сім’ї, Дня Матері спільно з громадськими організаціями, що опікуються проблемами сімей. Найбільш активні - це органі­зація багатодітних сімей "Родина" (керівник Мироненко A.C.), організація бага­тодітних сімей "Сім'я" (керівник Мирченко Л.В.), благодійний фонд "Милосердя і доброта (керівник Сидоренко П.Г.), обласна благодійна організація "Аратта" (керівник Філатова В.О.)

Традиційним стало проведення міських конкурсів "Читаюча родина", який проходить спільно з управлінням освіти міської ради та обласною дитячою бі­бліотекою ім. М. Островського та міський конкурс "Таланти багатодітної роди­ни".

Стан реалізації сімейної політики постійно висвітлюється у місцевих засо­бах масової інформації та на сайті міської ради безпосередньо працівниками від­ділу, а також представниками громадських організацій, в партнерстві з якими проводяться заходи.

Щаслива сім'я - це запорука успіху кожної окремої люди­ни. Справжню сім'ю пов'язують не тільки формальні родинні стосунки, але й душевні. Сім'я - велика цінність суспільства, отже, якщо міцна сім'я, то й міцна держава, - зазначив доповідач.

 

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!