Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 травня 2019 р.

Олександр Ломако: Влада та бізнес мають забезпечувати стандарти доступності для батьків із дітьми

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

У неділю, 12 травня, у Чернігові відбулася акція "Комфортне материнство" з нагоди Дня матері. Як зазначили організатори, головна мета цього заходу - привернути увагу містян і влади до проблем, з якими щоденно стикаються батьки з маленькими дітьми. Зокрема, це відсутність пандусів, кімнат матері і дитини, непристосованість магазинів до маломобільних груп населення, або заборона заїзду всередину з коляскою, непристосований громадський транспорт, розбиті тротуари і багато іншого.

До акції, яка проходила у сквері ім.Б.Хмельницького, долучилися заступник міського голови Олександр Ломако та депутат міської ради Регіна Гусак.

Олександр Ломако подякував ініціаторам акції за їх активну позицію та повідомив, що своєю участю продемонстрував чітку позицію міської влади в напрямку організації в Чернігові доступного простору: 

- Ми не чекали нових ДБН*, а почали впроваджувати стандарти доступності з перших днів роботи. Це була чітка позиція міського голови та його вимога до всіх проектів. На жаль, за цими вимогами не завжди встигали проектанти та підрядники, але нічого, навчилися. За останні три роки Чернігів зробив суттєві кроки в плані доступності. Для цього ми не чекали нових містобудівних норм, які вступили в дію з 1 квітня 2019 року. На всіх об‘єктах, що будуються або після капітального ремонту чернігівці бачать різницю, це ж стосується міського пляжу, нових тролейбусів та будівель, які вводяться в експлуатацію. Зрозуміло, що за 3 бюджетні роки нереально вирішити всі проблеми, які накопичувалися роками. Але напрямок руху, який задав міський голова абсолютно зрозумілий та незворотній. Але організація доступного простору - це задача не лише міської влади. Користуючись нагодою, я звертаюся до представників бізнесу, які володіють приміщеннями на перших поверхах. Організуйте нормальний, людський пандус, щоб до вашого об‘єкта могла потрапити людина з коляскою чи на колясці. Це буде говорити в першу чергу, про вашу порядність та відповідальність.

Усі, хто завітав на захід, взяли участь у тест-драйві з візочками з метою практичної оцінки рівня дружності міста до потреб матері і дитини. Також обговорили пропозиції до міської влади щодо покращення комфорту материнства. Для дітей була організована розважальна програма з аніматорами.

Організатори заходу: Наталія Воскресенська-Павленко, ГО «Ініціатива "Активні громадяни" та CheTwins - спільнота мультибатьків Чернігова.

Як відомо, День матері - свято встановлене «на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації «Жіноча громада», Спілки жінок України, громадської організації «Союз українок» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99. Відзначається щороку у другу неділю травня. 

 

*ДБН (державні будівельні норми) – це нормативно-правові акти, з питань будівництва та архітектури. Зокрема, містять вимоги щодо проектування та будівництва у населених пунктах. Поширюються на проектування освітлення територій, приміщень нових та існуючих, що підлягають реконструкції, будівель і споруд різного призначення, місць виконання робіт на відкритих просторах, територій промислових та сільськогосподарських підприємств, залізничних колій площ підприємств, зовнішнього освітлення міст, поселень та сільських населених пунктів.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!