Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 січня 2019 р.

Владислав Атрошенко проситиме Президента та Уряд полегшити чернігівцям тягар тарифів


Фото № 1

Відповідне звернення чернігівський міський голова вносить на розгляд наступної сесії міської ради. Про це очільник міста повідомив сьогодні, 15 січня, за підсумками обговорення стану заборгованості населення за теплопостачання та гарячу воду.

Як відомо, з 1 січня зростала вартість теплопостачання та гарячої води, як наслідок минулорічного рішення Кабміну про здорожчання газу на 23,5% (з 1 листопада 2018 року).

Водночас, у зв’язку зі змінами методики, кількість домогосподарств Чернігова, які користуються субсидіями та пільгами, зменшилась майже на третину.

Під час загальноміської наради очільник «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко навів статистику по своєму підприємству. Так, у грудні 2017 року субсидіями та пільгами користувались 71,96% споживачів, сума субсидій становила 42,7 млн грн, у грудні  2018 року – вже 47,3% споживачів, сума субсидій 21,6 млн грн. Це пов’язане із прийняттям змін до порядку нарахування та отримання субсидій. Приміром, не можуть розраховувати на субсидію домогосподарства, у яких зареєстровані, але фактично не проживають споживачі. Також дещо зросли соціальні виплати, пенсії, доходи населення.

Очевидно, що всі ці фактори поширюються на значну частину населення, яке не може у повній мірі сплачувати за теплопостачання та гарячу воду в опалювальний період. Так, за повідомленнями теплопостачальних підприємств міста, заборгованість населення Чернігова за тепло та гарячу воду станом на 1 січня 2019 року становить 121 млн грн (для порівняння, рік тому – 91,3 млн грн).

Схожа ситуація і по іншому теплогенеруючому підприємству - ТОВ «Технова». 

Відтак, з пропозицією полегшити тягар опалювального періоду для чернігівців виступив міський голова Владислав Атрошенко, який висловив стурбованість чіткій тенденції - тарифи ростуть, кількість отримувачів субсидії зменшилася, сума боргів - зросла. На думку міського голови, це свідчить про те, що багатьом людям просто нічим сплачувати платіжки.

«Пропоную на наступній сесії міської ради розглянути проект звернення до Президента України та Кабінету Міністрів України з проханням компенсувати фінансове навантаження на людей у цей опалювальний сезон. Це можуть бути якісь кошти, або інші варіанти. Головне – просимо знайти можливість допомогти тим чернігівцям, яким складно. Я буду звертатися до Президента України, щоб він дав доручення Кабінету міністрів знайти в державному бюджеті кошти для чернігівців, щоб полегшити навантаження на людей», - сказав міський голова.

Нагадаємо, чергова сесія міської ради відбудеться 31 січня.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!