Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
7 грудня 2018 р.

Наша мета – це служіння громаді Чернігова!

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

Сьогодні – День місцевого самоврядування. З нагоди свята у великому залі Чернігівської міської ради в урочистій обстановці привітали всіх працівників самоврядування нашого міста. До них звернувся заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако:

- Зараз в Україні говорять про самоврядування, в основному, в контексті децентралізації. Я вважаю, це не зовсім правильно. Чернігів здобув своє право на самоврядування набагато раніше, у 1623 році, разом із здобуттям Магдебурзького права. Інша річ – як користувалися цим правом: ми знаємо, що були й роки занепаду міста. Але сьогодні вся громада може щиро сказати, що нам пощастило з міським головою, який своїм темпом, своєю роботою демонструє зовсім інший рівень. І наповнює місцеве самоврядування в Чернігові реальним змістом. Завдяки цьому за останні три роки у Чернігові зроблено набагато більше, ніж за попередні роки незалежності України, - сказав він.

Звертаючись до колег, Олександр Ломако підкреслив ту спільну відповідальність за ефективність місцевого самоврядування, яка покладена на кожного з них. А також подякував за роботу – адже завдяки і міському голові, і всім працівникам місцевого самоврядування в Чернігові більшість містян вважає, що місто розвивається в правильному напрямку. Цей показник підтримки значно вищий ніж у відповіді на таке ж питання щодо області та країни.

- Вітаючи зі святом усіх вас, я хочу закликати в своїй роботі пам’ятати про головне: наша мета – це служіння громаді Чернігова. Воно має бути професійним і відповідальним, самовідданим і патріотичним. І в цьому кожен із нас, на своєму місці, має показувати приклад, - додав він.

Заступник міського голови вручив почесні відзнаки – грамоти та подяки кращим працівникам з нагоди свята. 

Також привітала присутніх і вручила відзнаки Профспілки працівників державних установ України голова її обласного комітету Марія Бойправ.

Урочистості завершилися святковим концертом.

 

Довідково:

Місцеве самоврядування має потужне історичне коріння, зокрема: народне віче, Магдебурзьке право, козацьке самоврядування та інші.

Чернігів отримав Магдебурзьке право ще в 1623 році, що підкреслює його вагоме значення у суспільно-політичному та економічному житті країни в ті часи.

У 1873 році відбулося перше засідання Чернігівської думи, модель якої деякою мірою стала прообразом сучасного самоуправління: були приведені до присяги депутати та обрані міський голова і члени міської управи.

15 жовтня 1985 року європейськими державами був схвалений міжнародний пакт, який іменується «Європейська хартія місцевого самоврядування». Цей пакт зіграв і продовжує грати виключно важливу роль у становленні і розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як в старих, так і нових європейських демократіях.

Особливо важливе значення має Хартія для незалежної України, де місцеве самоврядування за часів СРСР було протягом 70 років фактично взагалі без повноважень.

15 липня 1997 року Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка таким чином стала частиною національного законодавства.

Нині місцеве самоврядування в Україні – це право територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України.

Місцеве самоврядування територіальні громади здійснюють через сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

 

 

















 









 Відеотрансляцію можна дивитися за посиланням.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!