Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 вересня 2018 р.

Майже 100% туристів зізнались, що рекомендуватимуть друзям відвідати Чернігів

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

17 вересня у Чернігові презентували результати третього маркетингового вивчення ринку в’їзних туристів міста. Дослідження, яке готували фахівці кафедри маркетингу, PR-технологій та логістики Чернігівського національного технологічного університету, охопило період з 20 квітня до 20 червня поточного року, тобто у період так званого "високого туристичного сезону".

Спікери заходу - заступник Чернігівського міського голови Ольга Хоніч, завідувач кафедри маркетингу, PR-технологій та логістики, к.е.н. ЧНТУ Вікторія Жидок, доцент кафедри маркетингу, PR-технологій та логістики, к.е.н. ЧНТУ Тетяна Забаштанська. 

Як повідомили під час презентації, безпосереднє опитування проводили протягом 2-х місяців серед українських, а також іноземних туристів, шляхом заповнення анкети українською, англійською та російською мовами. Всього опитано 881 респондент, з яких 12 пройшли анкетування в онлайн-режимі через мережу Інтернет, інші ж 869 – у режимі face-to-face в різних геолокаціях Чернігова.

Відповідаючи на запитання анкети, туристи оцінювали свою подорож до Чернігова. Із цих оцінок виводився індекс задоволення туристичними послугами та індекс туристичної привабливості, що є основними показниками конкурентоспроможності міста. 

За результатами, маємо цьогорічний індекс туристичної привабливості міста на рівні 4,01 (за 5-бальною шкалою). Для порівняння, минулого року - 3,96. Позитивні зміни пов'язані, передусім, з позитивними оцінками змін у місті.


У ході опитування також виявлено Топ-10 міст, жителі яких переважають в туристичному обороті міста Чернігова. 

Так, найбільше туристів приїжджає до міста із Чернігівської області – 29,6% від загальної кількості опитаних. 18,3% – туристів з Києва, 5,3% - з Гомеля (Республіка Білорусь), 4% - з Мінська (Республіка Білорусь), 3,7% - зі Славутича (Київська область). 

Варто відзначити збільшення кількості туристів із Гомеля та Мінська (Республіка Білорусь), а також зі Львова, Харкова, Конотопу (Сумська область) та Броварів (Київська область).

Крім ключових туристичних ринків (Україна, Білорусь, Росія, Польща, Вірменія), у Чернігів приїздили туристи з Азербайджану, Бельгії, Болгарії, Великобританії, Голландії, Ізраїлю, Китаю, Латвії, Лівану, Молдови, Німеччини, США та Франції.


Більшість опитаних туристів вказали "відпочинок та розваги" (48,8%), як характеристику першочергової мети поїздки до Чернігова. Серед популярних відповідей також фігурують «відвідування друзів та родичів» (41,2%), «шопінг» (31,3%) та «відвідування культурних об’єктів та екскурсій» (30,8%).

Щодо демографічних характеристик туристів, то жінки становлять 55,4%, а чоловіки 44,6% від загальної кількості туристів міста.

Як і у попередні періоди найбільше туристів віком 18-25 років (32,5%) та 26-35 років (28,4%). Втім кількість даних категорій туристів щороку зменшується, натомість збільшується кількість туристів віком 36-45 років – 19% (на 2,4 % більше), 46-55 років – 11,2% (на 3,7% більше), 56-65 років – 6,7% (на 2,2% більше), та 2,3% осіб 66 років і старше (на 0,9% більше).


Більшість опитаних гостей міста відвідують Чернігів регулярно (54%). Зросла частка респондентів, які вперше відвідали місто (23%), що на 5% та на 7% більше, ніж в 2017 та 2016 роках відповідно. Найбільшою є частка туристів, які приїжджають до Чернігова вдруге (77%).

Варто зазначити, що за даними анкетування майже всі туристи виявили бажання (до речі, як і у попередні періоди) відвідати Чернігів знову (96,5%). 96% - будуть рекомендувати своїм друзям відвідати це місто. 

Охайність та чистота, відреставровані сквери, а також гостинність містян - це те, що приємно вражає туристів у Чернігові.

Найпоширенішими варіантами проведення дозвілля у Чернігові залишаються самостійні екскурсії по місту (60,8%), а також відвідування кафе та ресторанів (52,3%).

Результати дослідження дають зрозуміти, що саме у туристичній галузі міста необхідно вдосконалити чи впровадити, від чого відмовитися. Тож всі дані будуть використані у практичній роботі зі стратегічного та тактичного планування розвитку туристичної галузі.


 Аналіз ринку в’їзних туристів. ПРЕЗЕНТАЦІЯ 


Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!