Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 серпня 2018 р.

У Чернігові розпочинають заміну зношеного трубопроводу під руслом річки Стрижень


Фото № 1

У Чернігові розпочинають заміну зношеного трубопроводу діаметром 800 мм під руслом річки Стрижень у районі навпроти школи №2. Це самопливний колектор, по якому проходять стоки ледь не з третини міста. Зараз він у неналежному стані: проіржавів, є небезпека проривів та потрапляння стоків у річку. Ремонт плановий, спеціалізоване комунальне підприємство готувалося до нього відповідно до всіх процедурних вимог і зараз все готове до початку робіт.

У зв'язку з цим сьогодні, 9 серпня, виконком Чернігівської міської ради прийняв рішення про перекриття руху автотранспорту по вулиці Олега Міхнюка в районі школи №2. Вулицю буде перекрито з 10 серпня 2018 року по 31 жовтня 2018 року включно.


Навіщо це потрібно

У період  з 10 серпня 2018 року по 31 жовтня 2018 року планується провести реконструкцію каналізаційного дюкеру через річку Стрижень в районі КНС (каналізаційної насосної станції) № 1 по вулиці Пушкіна, 1а. 

Зазначені роботи є плановими для КП «Чернігівводоканал» і направлені на забезпечення якісними та безперебійними послугами з водовідведення мешканців будинків району вулиці Кільцева, Шевченка, Міхнюка, 1 Травня, включаючи вулиці Доценка, Бєлова, Рокосовського, Всіхсвятську, Захисників України, проспекту Перемоги та ін. 

Окрім того реконструкція дюкеру* сприятиме запобіганню екологічній катастрофі, яка може статися внаслідок виходу стічних вод на поверхню землі та їх потрапляння у річку Стрижень.


Скільки коштуватиме

Кошторисна вартість будівництва становить 14 млн 799,286 тис. грн. Після проведення процедури закупівлі (https://water.cn.ua/news/chernigivvodokanal-viznachaetsya-z-vikonavtsem-robit_226) виконавцем робіт було визнано компанію «УТБ-Інжинірінг». Вартість роюіт за договором складає 12 915 681,95 грн.


Технічна сторона проекту

Треба зазначити, що існуючий каналізаційний дюкер із стальних труб 800 мм був побудований у 1972 році та на даний час знаходиться в незадовільному стані. Проектом реконструкції передбачено будівництво нового самопливного каналізаційного дюкеру з поліетиленових труб ПЕ SDR 17 PN10 ПРОТЕКТ (із зовнішнім захисним шаром) діаметром 900 мм загальною довжиною 55 пог. м  паралельно існуючому  (на відстані 11 метрів від нього) вниз по течії річки Стрижень. Прокладання каналізаційного дюкеру буде виконуватися в дві лінії з відстанню між нитками дюкеру у просвіті 1,5 м.   

У зв'язку зі зміною траси каналізаційного дюкеру приєднання його до трас самопливних трубопроводів передбачено шляхом влаштування на них оглядових колодязів. Також від існуючого оглядового колодязя передбачено заміну існуючого бетонного трубопроводу діаметром 1000 мм на поліетиленовий із труб СПІРОКОР DN800/888 SN4 зі зміною ухилу укладання трубопроводу у відповідності до існуючого бетонного трубопроводу діаметром 800 мм та заміну бетонних труб існуючого самопливного каналізаційного колектору на поліетиленові  труби марки СПІРОКОР діаметром 1200 мм. 

У місцях від'єднання, зміни напрямку колектору передбачено влаштування трьох оглядових колодязів, на вході в дюкер та на  виході з дюкеру влаштовується вхідна та вихідна камери.

 

*Дюкер (рос. дюкер; англ. inverted siphon, tunnel; нім. Düker m, Durchlaß m, Unterführung f) — напірний трубопровід для транспортування рідин або газів, що прокладається при перетині водних перешкод (річок, озер, водоймищ, морських акваторій тощо), під руслом річки, по схилах та дну яру, під залізницею чи дорогою. За типом водоймища розрізняють дюкери річкові, морські та болотні; за характером транспортного продукту — водопровідні, нафтопровідні, нафтопродуктопровідні і газопровідні; за конструкцією — однотрубні і двотрубні; крім того, дюкери різняться за глибиною занурення у воду, внутрішнім тиском, діаметром, видом укладки на дні водоймища, кількістю паралельно прокладених труб, а також характером впливу транспортного продукту на навколишнє середовище.

 

 

За матеріалами інформаційної служби КП «Чернігівводоканал»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!