Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 червня 2018 р.

Чернігівський міський голова про головні реформи в Україні


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3

   Сучасний стан судової реформи, її проблеми, етапи, інструменти та стандарти безперебійного функціонування, а також перспективи та очікування від судової реформи обговорили на конференції «Господарська юрисдикція. Виклики сьогодення», що проходила 8 червня в Чернігові за участі представників органів міської державної влади та суддівського врядування.

У заході, зокрема, взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Куліч, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

        Міський голова привітав присутніх на цьому засіданні та висловив сподівання, що робота буде плідною, а також буде приємним для гостей перебування у Чернігові. 
- Як голова міської виконавчої влади, я хотів би бачити потужну державу, де усі гілки влади об’єднані однією метою - збудувати економічно потужну, дійсно суверенну державу з щасливими громадянами, - сказав міський голова на початку зустрічі. - Сьогодні реформи в Україні не в усіх аспектах гармонізують з тією моделлю, яка може працювати. Хоча це дещо не ваша проблематика, але я хочу, щоб ви почули, що досі жодна посадова особа не порахувала вартості заміни міських мереж та звідки брати на це кошти. Наразі ми не маємо навіть 1-2 відсотків коштів на вирішення цієї проблеми. І не маємо уявлення шляхів її вирішення. А це є підвалини держави, на які варто теж звертати увагу.
Наприклад, реформа Державної фіскальної служби - сьогодні її дійсно перетворили в сервісну службу. У Чернігові на сьогодні тільки 25 податківців, які обслуговують 18 тисяч господарюючих суб’єктів, з яких близько 2600 - юридичні особи, перевірка діяльності яких здійснюється близько двох тижнів. Решта - це фізичні особи, де дещо легша ситуація. Тобто можна зробити висновок, що така реформована служба не може ефективно здійснювати свою діяльність по збору податків. Оскільки спостерігаються системні випадки, які загрожують всій державі, щодо несплати податків. Крім того, жодним законодавчим документом не прописаний дозвіл  органам місцевої влади створювати свої відділи зборів і доходів.
Вважається, що реформа патрульної поліції є однією з успішних. Але сьогодні місто не може вирішити питання щодо припинення потоку великовантажних грузових машин, який заходить у таку жарку погоду на територію міста. Хоча ми виконали всі вимоги патрульної поліції, встановили відповідні знаки та визначили маршрут об’їзду. Оскільки ця реформована патрульна поліція відповідно до регламенту не має можливості встановити стаціонарні пости, то вона є неефективною.
Також практично сервісною стала місцева поліція. Після скорочення міський відділ поліції налічує 250 правоохоронців на 300 тисяч населення і 8 тис. га території. Якщо прибрати слідчих та співробітників по роботі з дитячою злочинністю, то тільки 190 поліцейських здійснюють свої функції. 
Громада міста на сьогодні має абсолютно неефективну, невпорядковану мережу освітніх та медичних закладів. Не відомо, де і який контингент в них обслуговується, які кошти за ким закріплені. У місті функціонують міські, обласні та районні лікарні. Контингент переплутаний. За міський бюджет частково утримуються пацієнти з області в міських лікарнях. Тому це питання на законодавчому рівні треба врегульовувати. 
Щоб врегульовувати такі питання, нам потрібен закон прямої демократії, завдяки якому я як міський голова міг би оголошувати вузьковизначене коло господарських питань  - господарський референдум на території громади. Тому що будь-які непопулярні питання, наприклад, як закриття якогось закладу чи його скорочення  - фактично руйнуюють місцевий бюджет. І тоді роками ми цю систему не впорядкуємо,  - зазначив Владислав Атрошенко.  
         Міський голова також звернув увагу на іншу важливу ситуацію - боротьба з корупцією. За його словами, сьогоднішня загальна ситуація по опитуванням, які також робили й іноземні інституції, показує, що  96 відсотків українців вважають, що корупція у містах є і вона збільшується. Разом з тим тільки 1 відсоток опитуваних дав стверджувальну відповідь, що хоч раз давали комусь хабар.  
         Наприкінці свого виступу Владислав Атрошенко також зазначив, що виходом з цієї ситуації, який би дав ефективний шлях розвитку держави є виборність по багатьох речах на місцевому рівні та забезпечення об’єктивних результатів цих виборів. Також важливим є реальна робота Антимонопольного комітету. 

- Повертаючись до початку своєї промови, звісно, ті речі, про які я казав, не стосуються теми вашого зібрання, але я дуже радий, що у мене була можливість вам сказати, що при будь-яких реформах судової системи, якщо не буде загальної картини, якщо всі гілки влади не будуть пронизані метою розбудови потужної незалежної суверенної держави зі щасливими українцями –решта не буде спрацьовувати, - такими словами завершив свою доповідь Чернігівський міський голова.

 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!