Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 березня 2018 р.

50% чернігівців вважають, що місто розвивається в правильному напрямку (Рейтинг міст України, частина 1)


Фото № 1

Результати четвертого щорічного Рейтингу міст України, який проводиться соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення «IRI» (Міжнародного республіканського інституту), представив 27 березня в Чернігівській міській раді заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако. 

Він повідомив, що буквально цієї п’ятниці, 23 березня, в Києві був презентований цей четвертий муніципальний звіт. Опитування проводилося з 20 січня по 10 лютого 2018 року методом face-to-face-інтерв'ю на дому. У Чернігові було опитано 800  респондентів. Цільова аудиторія - це постійні жителі міста віком від 18 років і старші. Вибірка є репрезентативною за статтю та віком. Згідно даних ЦВК було обрано мінімум 50 дільниць і в кожній з них опитана певна кількість людей.

Теоретична похибка не перевищує 3,5%. Досяжність - 65,2%. По Україні загалом було опитано 19800 респондентів.  

- Опитування дає три можливості, - сказав він. - По-перше - це чіткий аналіз стан справ у місті, по-друге – порівняння з іншими обласними центрами (тому що аналогічне дослідження проводилося в усіх обласних центрах України) і по-третє – порівняння динаміки, адже це вже четверте опитування, тож можемо порівнювати ситуацію за 4 роки, починаючи з 2015 року.


Загальна оцінка розвитку міста і країни:


Перший слайд: він традиційний, але тут цікаво подивитися динаміку за 4 роки. Від 2016 року ми вперше бачимо зростання  оцінки містянами справ у нашому місті і вперше вона досягнула такого високого показника - 50%.  Тобто 50% чернігівців вважають, що справи в нашому місті ідуть у правильному напрямку. І лише 26% вважають навпаки. Це в порівнянні з минулими роками дуже позитивний показник.  



Якщо подивитися на оцінку чернігівцями ситуації в Україні вцілому, то вона не настільки схвальна:

 У порівнянні з іншими містами Чернігів займає четверте місце по оцінці містян. Перед нами тільки Вінниця, Івано-Франківськ та Харків, а позаду нас усі інші обласні центри. 

Різниця між ставленням до розвитку міста і країни в чернігівців дуже велика, одна з найбільших по всій Україні: 

Індекс задоволеності чернігівців якістю 22 сфер та послуг:


Найголовніший слайд – зведена динаміка всієї ситуації по цьому опитуванню. Чернігів серед обласних центрів України посідає 11 місце з динамікою 3,1 (це середня сукупна кількість балів). 

Якщо дивитися по оцінці, то ми поділяємо місце з Маріуполем, Житомиром, Львовом, містом Рівне, Івано-Франківськом і Хмельницьким.  Мапа справа на слайді показує яскраво-помаранчевим кольором ті області, де ситуація сильно покращилася, і світлішим жовтим – ті, де індекс просто покращився в порівнянні з минулим роком (тут і Чернігів). "Індекс значно покращився" - це тільки Вінниця, Луцьк, Харків і Тернопіль



Минулого року Чернігів був на 13 місці, тобто наше місто піднялося і в рейтингу, і в оцінці в порівнянні з минулим роком.

Якщо глянути динаміку зведеного індексу: 2016 рік – у Чернігова 2,7 балів; 2017 р. – 3; 2018 р. – 3,1 бал. Тобто в нас стійка тенденція до зростання позитивної оцінки мешканцями міста ситуації в Чернігові.


Індекси оцінок по окремих сферах:





Узагальнення по сферах:

Найбільш позитивно містяни оцінюють парки та сквери, на наступному місці – заклади торгівлі, водопостачання, вуличне освітлення, школи, опалення. Якщо піти знизу перелікуц, тобто що оцінюється найнижче – то це розвиток промисловості, доступ для людей з інвалідністю, медичні заклади, паркування, діяльність поліції.

Але вцілому – і це видно наочно – позитивних оцінок більше практично по всіх категоріях:


(продовження презентації результатів дослідження дивіться в наступних наших публікаціях)



Дивіться інші матеріали на цю тему:



Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!