Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 лютого 2018 р.

У Чернігові використання гуртожитків контролюватиме спеціальна наглядова рада


Фото № 1

У Чернігові вперше створена наглядова рада з питань розподілу і утримання житла у гуртожитках та використання гуртожитків і прибудинкових територій. Відповідне рішення прийняте виконавчим комітетом Чернігівської міської ради 15 лютого.

За словами начальника міського відділу квартирного обліку та приватизації житлового фонду Михайла Католика, Наглядова рада створюється відповідно до законодавства та враховуючи те, що громадськість міста неодноразово наполягала на створенні у Чернігові такого органу.

Цим же рішенням виконкому затверджені склад та Положення про її роботу. До складу наглядової ради з питань розподілу і утримання житла у гуртожитках та використання гуртожитків і прибудинкових територій увійшли депутати Чернігівської міської ради, представники її структурних підрозділів та комунальних підприємств, начальники відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій громадян управління праці та соціального захисту населення Деснянської та Новозаводської районних у місті Чернігові рад, а також представники громадських об’єднань. Голова наглядової ради - перший заступник міського голови Олександр Шевченко.

Наглядова рада – це постійно діючий орган, який здійснюватиме громадський контроль за цільовим використанням гуртожитків як цілісних майнових комплексів та прибудинкових територій, за дотриманням законодавства з питань розподілу житлових приміщень у гуртожитках, за прийняттям рішень щодо приватизації жилих приміщень та забезпеченням реалізації правових, майнових, економічних, соціальних, організаційних питань щодо забезпечення реалізації конституційного права громадян на житло, які тривалий час на правових підставах проживають у гуртожитках.

Сфера діяльності Наглядової ради поширюється на гуртожитки, що є об’єктами права державної чи комунальної власності, та гуртожитки, що перебувають у повному господарському віданні чи оперативному управлінні підприємств, установ та організацій з управління житловим фондом незалежно від форми власності, крім гуртожитків, що перебувають на балансі військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України і МВС.

Крім того, сфера діяльності Наглядової ради не поширюється на гуртожитки, що на законних підставах перебувають у приватній власності.

Відповідно до Положення Наглядова рада має право подавати пропозиції щодо реконструкції, капітального ремонту, перепрофілювання або знесення гуртожитку як цілісного майнового комплексу після його передачі у власність територіальної громади та відселення мешканців гуртожитку відповідно до законодавства. Також щодо визнання гуртожитку аварійним чи непридатним для проживання, відселення мешканців та знесення аварійних і непридатних для проживання гуртожитків.

Крім того, Наглядова рада здійснюватиме громадський контроль за:

- володінням, використанням, управлінням та утриманням переданих у власність територіальної громади гуртожитків як цілісних майнових комплексів;

- дотриманням порядку розрахунку плати за проживання в гуртожитку та участю в утриманні місць загального користування гуртожитку і прибудинкової території;

- дотриманням мораторію на відчуження у будь-який спосіб гуртожитків як цілісних майнових комплексів або їх окремих будівель, споруд, житлових і нежитлових приміщень та іншого майна на користь фізичних чи юридичних осіб;

- укладенням між власником гуртожитку та власниками кімнат у гуртожитку, житлова площа якого частково чи повністю приватизована, угод про спільне володіння гуртожитком та участь у загальних витратах на його утримання.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!