Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 грудня 2017 р.

Як розвиватиметься ЖКГ Чернігова наступні 3 роки?


Фото № 1

30 листопада поточного року на 25 сесії Чернігівської міської ради 7 скликання було затверджено Комплексну цільову Програму  розвитку житлово-комунального  господарства міста Чернігова  на 2017-2020 року (далі Програма) в новій редакції.

У Програмі описаний стан господарства міста та передбачені першочергові заходи, що мають бути реалізовані у найближчі роки.

Житловий фонд м. Чернігова налічує 2110 багатоквартирних житлових будинків. Практично всі вони обладнані централізованим опаленням,   водо-, газо-, електропостачанням та водовідведенням. Житлові будинки, більшість з яких побудована у минулому сторіччі, є вкрай неефективними з точки зору використання енергії.

У рамках Програми, пропонується впровадити механізм взаємодії міської влади та співвласників багатоквартирних житлових будинків у  питанні співфінансування робіт з капітального ремонту під’їздів з заміною вікон та встановленням приладів енергозберігаючого освітлення.

Реалізація цих заходів можлива на умовах співфінансування, а саме: 70% - кошти міського бюджету, 30% - виконавці послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, управителі багатоквартирними будинками (за рахунок частки статті тарифу «поточний ремонт»). 

Зміни передбачені і в ліфтовому господарстві міста.

У багатоповерхових будинках Чернігова зараз налічується1208 ліфтів. З них близько 600 ліфти експлуатується більше 25 років. До переліку житлових будинках міста, у яких проводитиметься капітальний ремонт ліфтів, включені також й ті, де створені ОСББ та ЖБК.

Програмою також передбачено заміну та встановлення поштових скриньок та покажчиків вулиць.

Вулично-дорожня мережаміста налічує 556 вулиць та провулків. Площа покриття доріг складає 3511 тис. м2. Загальна площа прибудинкових територій складає 981,5 тис. м2.

Відповідно до нормативів, капітальний ремонт необхідно проводити через 8-10 років. А тому щороку слід робити заміну 10% площі покриття доріг та проїздів.

Наразі у місті функціонує 63 світлофорних об’єкта, 22 з яких уже мають світлодіодне обладнання. Заміни потребує 41 світлофорний об’єкт лампового типу на світлодіодний, що покращить якість їх роботи та дозволить економити електроенергію. Ще на 3 ділянках, що становлять підвищену небезпеку, необхідно побудувати світлофорні об’єкти (за адресами: перехрестя вул. Героїв Чорнобиля – вул. Мстиславська; проспект Миру, 40; проспект Миру 32).

Загалом, для безпеки дорожнього руху водіїв та пішоходів варто замінити застарілі дорожні знаків, нанести в повному обсязі та з необхідною частотою дорожню розмітку.

Дорожнє господарство включає також мережузливової каналізації, яка охоплює 45,3 км, що становить всього 12% від всієї протяжності вулиць міста.

На теперішній час відсутня повна інформація стосовно мережі зливової каналізації, тому необхідно розробити географічну інформаційну систему. До того ж, існуюча мережа потребує суттєвого покращення пропускної здатності та повного охоплення території міста.

Програмою передбачені заходи з розробки проектно-кошторисної документації та капітального ремонту вулично-дорожньої мережі з забезпеченням облаштування велосипедної інфраструктури, будівництва та реконструкції мереж зливової каналізації та очисних споруд, будівництва та капремонт світлофорних об`єктів, паспортизацію доріг та створення географічної інформаційної системи мереж зливової каналізації, утримання об`єктів вулично-дорожньої мережі.

Передбачений в Програмі капремонт та реконструкція мереж зовнішнього освітлення, зокрема, кабельних та повітряних ліній, опор зовнішнього освітлення, заміна світильників різної потужності, освітлення нерегульованих пішохідних переходів, а також розширення мережі вуличного освітлення на околицях міста та на в’їздах. 

Зелені насадження в місті Чернігові складають 27% загальної площі міста і займають 2100 га. Наразі більшість зелених насаджень міста досягла вікової межі та потребує відновлення.

Для цього щороку необхідно здійснювати висадку близько 1650 дерев, 223 кущів, 0,5 га квітників з однорічних та 0,3 га квітників з багаторічних та цибулинних рослин, улаштування 7,45 га газонів та 14 тис. м. п. системи поливальних водопроводів

З метою естетичного вигляду міста в продовж десяти років необхідно виконати капітальний ремонт найбільших об’єктів благоустрою у місті, а для забезпечення дозвілля мешканців міста в мікрорайонах необхідно облаштувати прилеглі до вулиць міста зелені зони.

Санітарне очищення міста передбачає прибираннядорожньо-тротуарної мережі міста в літній та зимовий час, утримання та ремонт підземних переходів, утримання та ремонт громадських вбиралень.

Програмою передбачається фінансування з міського бюджету робіт по встановленню у місцях масового скупчення людей туалетів модульного типу, утримання та ремонт існуючих вбиралень, а також проведення заходів в рамках інформаційної кампанії «Чисте місто».

Для забезпечення функціонування безперебійної роботи з приймання та захоронення відходів  на полігоні твердих побутових відходів Програмою передбачено реалізацію наступних завдань: освітлення території, ремонт під’їзної дороги, встановлення відеокамер, відновлення  дезінфікуючого бар’єру, облаштування протипожежного водопроводу; рекультивацію кар’єру під ставок на території Новобілоуської сільської ради із використанням ґрунту для пересипки робочих карт полігону ТПВ.

Проблема безпритульних тварин також актуалізована в Програмі.

На сьогоднішній день в місці Чернігів налічується близько 4000 безпритульних тварин, популяція яких поповнюється за рахунок розмноження існуючих безпритульних тварин та особин, які мігрували з приміських районів.

Для врегулювання цього питання здійснюється будівництво  пункту  тимчасового утримання тварин, до функцій якого входить стерилізація, вакцинація, швидка медична допомога для тварин. 

Регулювання чисельності безпритульних тварин у місті буде вирішуватися методом масової стерилізації з поверненням їх на місце вилову під нагляд опікунів. Такі дії дозволять зупинити ріст популяції виключно гуманними методами. Фінансування роботи пункту тимчасового утримання тварин проводитиметься з міського бюджету.

Передбачені видатки для утримання місць поховання на території міста, капремонтінфраструктурних об`єктів, забезпечення поховання безрідних, викуп земельних паїв під кладовище.

Увага приділена поточному ремонту та утриманню в належному стані об`єктів благоустрою у місті Чернігові, встановленню дитячих та спортивних майданчиків в мікрорайонах міста.Передбачені роботи щодо святкового оформлення міста до урочистих подій, свят та інших заходів

З метою збільшення пропускної спроможності проїзних частин вулиць міста (особливо його центральної частини) та підвищення безпеки дорожнього руху здійснюватиметься впорядкування місць паркування транспортних засобів на вулицях міста та облаштування нових паркувальних місць.

Детальніше проектом Програми та обсягами призначень можна ознайомитися на сайті Чернігівської міської ради за посиланням http://www.chernigiv-rada.gov.ua/project/rada/14346.



За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!