Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 листопада 2017 р.

Про "зелені легені" Чернігова дбають працівники КП «Зеленбуд»

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

Садіння, догляд, прибирання та капітальний ремонт зелених насаджень у парках та скверах Чернігова здійснює комунальне підприємство «Зеленбуд» Чернігівської міської ради. Загальна площа об’єктів, що обслуговує КП «Зеленбуд», на сьогоднішній день становить 691 га – це 33% всіх зелених насаджень міста. Про це повідомив начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков сьогодні, 21 листопада, на розширеній нараді Чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради.

Підприємством також виконуються роботи з прибирання снігу в зимовий період; роботи з видалення, обрізки та кронування дерев, вирубування порослі; роботи з улаштування квітників та газонів, а також косіння трави.

Озеленення міста

Працівниками підприємства у повному обсязі виконані роботи з озеленення міста. Цією весною на квітниках загальною площею 2245 м цвіли різноманітні тюльпани, кількість яких складала 108,9 тис. шт.

На сьогоднішній день на міських клумбах на площі 2590 м2 вже висаджені тюльпани, гіацинти, нарциси та мускарі в кількості 115,9 тис. шт. Вони розквітнуть навесні наступного року.


Загалом у цьому році по місту було встановлено  752 термочаші з квітами. Так, металоконструкції з термочашами та півчаші на стовпах прикрасили місто на Алеї Героїв, Красній площі, на Валу, в сквері ім. М. Попудренка, на бульварі по пр. Миру, на пр. Миру (Гомельський в’їзд, Силікатний завод), на зелених зонах біля міського РАЦСу по вул. Пушкіна, на перехресті вул. Кільцевої та вул. Бєлова, на перехресті пр. Перемоги та вул. Міхнюка, на Привокзальній площі, на зеленій зоні, по вул. Рокоссовського та 1-го Травня, на Київському та Михайло-Коцюбинському в’їздах, у парку ім. Богдана Хмельницького. Крім минулорічних, встановлювалися й нові термочаші у вигляді пірамід та фонтанів з квітів.


Проводилися також роботи з поточного ремонту малих архітектурних споруд. Зокрема, відремонтовані: пам’ятник біля Катерининської церкви, пам’ятник та п’єдестал танку Т-34, 155 лав зі скверів та парків міста, плац у підніжжя Болдиної гори, дитячий майданчик на Валу, стела на Київському в’їзді. Також пофарбовані 40 бетонних ваз та виконані роботи з монтажу декоративної металоконструкції (логотип міста Чернігова - "клубок") на перехресті вул. Музейної та вул. Преображенської.

У поточному році працівниками підприємства проводилося обстеження стану 8 062 дерев за 1190 адресами. Загалом видані ордери на знесення 4 267 аварійних, сухостійних та фаутних дерев, на кронування (пониження) чи обрізку гілок - 3 722 дерев. У випадках, коли здорове дерево видалося через проведення будівельних робіт, виконавчий комітет Чернігівської міської ради надавав дозвіл на їх знесення з виплатою відновлювальної вартості (88 дерев – на суму понад 103,7 тис. грн).

Капітальний ремонт парків та скверів

Загальна площа всіх парків Чернігова складає 55,5 га. У цьому році працівниками підприємства був здійснений капітальний ремонт зелених насаджень двох парків загальною площею 3,4 га (6%).

Так, у цьому році завершені роботи з улаштування газону на бульварі по пр. Миру (2-га частина) в обсязі 10400 м2, що були розпочаті в 2016 році. Проводилися також роботи з озеленення пляжу «Золотий берег». Там посаджені 10 верб та 124 кущі, облаштований газон – 2720 м2.

У парку ім. Богдана Хмельницького працівниками підприємства були зроблені: реконструкція газону та зелених насаджень - садіння дерев, кущів, живоплоту, квітників, та капітальний ремонт зелених насаджень, який передбачав видалення дерев, влаштування газону, встановлення металоконструкцій з термочашами.  

На сьогоднішній день у цьому парку вже облаштовано 20144 м2 газону, 213,8 м2 квітника, висаджено 62 дерева (робінія та псевдо акація), 688 м.п. живоплоту (3440 кущів) та 334 окремих куща, встановлено 10 металоконструкцій з термочашами. У наступному році висадження дерев та кущів продовжиться, оскільки частина рослин є чутливими до заморозків і для кращої приживлюваності їх слід висаджувати навесні. Також більшість кущів будуть зростати на газонах вздовж доріжок і зимою при очищенні від снігу молоді пагони можуть бути пошкоджені. В зв’язку з цим частина договорів буде пролонгована на наступний рік.

КП «Зеленбуд» також виконало роботи з реконструкції зеленої зони по проспекту Миру від Красної площі до пр. Перемоги. А саме: влаштовано 3707 м2 нового газону та 2 м2 квітника. Роботи з озеленення цієї алеї продовжаться у наступному році.

Капітальний ремонт газонів загальною площею 0,6 га проведений вздовж вулиць: Преображенської (460 м2),Гетьмана Полуботка (880,5 м2), Шевченка та пр-т Миру (частково - встановлені 42 термочаши та улаштовано близько 4000 м2 газону.

У наступному році планується продовження оновлення зелених насаджень міста. Зокрема, планується здійснення капітального ремонту Алеї Героїв, зеленої зони біля РАЦСу, бульвару по пр. Миру (від вул. С. Русової до вул. І. Мазепи), ЦПКіВ, Мар’їного гаю, скверу ім. Попудренка, газонів вздовж доріг.

Особливим є те, що цього року працівники підприємства висаджували нові види декоративно листяних та гарно квітучих дерев та кущів, які раніше у нашому місті не висаджувалися. Зокрема, в парку ім. Богдана Хмельницького висаджено дерева Робінії «Псевдоакація», кущі гортензії волотистої «Пінкі Вінкі» та «Ваніла Фрейз», кущі спіреї (таволги) «Ентоні Ватерер» та «Голден Принсес», барбарис Тумберга «Ред рокет», ялівець горизонтальний «Блю чіп». Навесні в межах основного тендерного договору  на бульварі по проспекту Миру були висаджені дерева вишні дрібнопилчастої (сакури) «Роял Бургунді». На пляжі «Золотий Берег» висаджені саджанці дерев верби цільнолистої «Хакуронішики» та спіреї японської (таволги) «Голден Принсес».


Крім того, планується, що до кінця року по вул. Ремісничій, П’ятницькій та пр-ту Миру будуть висаджені граби пірамідальні (13 дерев), яблуні Зібольда «Фрея» (60 дерев), вишні пташині Сакури - декоративна форма «Плена» (25 дерев). Також зелені насадження будуть висаджені по вул. Кирпоноса та у мікрорайоні Масани. Загалом по вищезазначених об’єктах планується цієї осені висадити 661 дерево.

Благоустрій міста

Комунальне підприємство з травня 2016 року виконує функції з видачі дозволів на роботи, пов’язані з порушенням асфальтно-бетонного покриття тротуарів, проїзних частин та зелених зон, обстеження і контролю за станом зелених насаджень тощо.

За 9 місяців поточного року підприємствам усіх форм власності, юридичним та фізичним особам видано 449 дозволів на проведення земельних та ремонтно-будівельних робіт, пов’язаних з тимчасовим порушенням благоустрою міста. Кожний дозвіл має відповідні технічні умови, дотримання яких є обов’язковим. Однією з умов є контроль за розкопками протягом двох років та у випадку виникнення провалів або просідань негайна їх ліквідація виконавцем робіт.

В цілому на контролі підприємства знаходиться понад 1000 місць проведення земляних робіт за дозволами. На сьогоднішній день незакритими залишаються 66 дозволів на порушення об’єктів благоустрою.

З метою дієвого контролю за проведенням земельних робіт на території міста, попередження фактів самовільного їх проведення та своєчасного реагування на звернення громадян КП «Зеленбуд» з 1 червня запровадило ведення інформаційного банку (реєстру) відповідних дозволів з використанням електронних засобів. Цей реєстр доступний он-лайн для працівників КП «Муніципальна варта», Колл-центру КП «ЖЕК-10» та патрульної поліції м. Чернігова.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко подякував всім працівникам цього комунального підприємства за гарну роботу, яка обов’язково буде відзначена. Також повідомив про акцію з висадження зелених насаджень, яка відбудеться на цьому тижні 25 листопада за участю працівників міської ради.

Крім того, міський голова наголосив на необхідності проводити серед чернігівців роз’яснювальну роботу щодо обрізки дерев – ким і навіщо це проводиться в різних випадках, яка подальша доля цих насаджень – як вони ростуть та розвиваються.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради за матеріалами КП «Зеленбуд»

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!