Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
2 листопада 2017 р.

У Чернігові презентували план розвитку та шляхи підвищення ефективності громадського електротранспорту

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

Сьогодні, 2 листопада, заступники Чернігівського міського голови Олександр Ломако та Андрій Черненко провели нараду, на якій був презентований проект «Розробка та обґрунтування плану розвитку та шляхів підвищення ефективності громадського електротранспорту м. Чернігів». У зустрічі також взяли участь депутати міської ради, представники управління транспорту та зв’язку міської ради та КП «Чернігівське тролейбусне управління».

На початку зустрічі заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако повідомив, що міська рада та КП «ЧТУ» півроку проводили роботу щодо можливості залучення кредиту Європейського інвестиційного банку по Програмі "Міській громадський транспорт в Україні".

- Відповідна Угода була підписана 12 квітня 2017 року між банком та профільним Міністерством. Ряд міст, зокрема, Чернігів та Житомир – вже підготували документи для отримання кредиту на суму близько 6 млн євро на придбання 40 тролейбусів.

Останні півтора року тролейбусне управління досить активно працює над оновленням транспортної бази. У минулому році ми придбали 10 тролейбусів і 5 одиниць в цьому році, 2 з яких вже поставлені на підприємство. Рухомий склад тролейбусного управління вже частково оновлений.

Зрозуміло, що для того, щоб кардинально змінити ситуацію у громадському транспорті міста, цих коштів, які ми виділяли, недостатньо. Міський бюджет зараз не спроможний самостійно швидко оновити базу ЧТУ. Тому ми розглядали можливості кредиту і позиція міського голови була дуже обережна тому, що це все-таки валюта і ми не можемо прогнозувати, що з її курсом буде через два, три, п’ять років.

Це значне навантаження на міський бюджет, але зрозуміло, що треба рухатися вперед і базу оновлювати в будь-якому разі потрібно. Вартість одиниці цього транспорту прив’язана до валюти. Чим швидше ми його придбаємо, тим швидше ми зможемо запустити нові машини на маршрути. Відповідно до цього збільшиться виручка комунального підприємства і частково зміниться транспортна мережа.

Було прийняте рішення, щоб цей кредит все ж таки залучати. КП «ЧТУ» спільно з управлінням транспорту та зв’язку міськради підготувало необхідний пакет документів. Але однією з вимог Європейського інвестиційного банку і Міністерства інфраструктури до учасників цього проекту є надання техніко-економічного обґрунтування проектів. З метою підготовки якісної документації Чернігівська міська рада звернулася за допомогою до організації USАID, яка в рамках Програми «Муніципальна енергетична реформа України» знайшла розробника цього комплексного дослідження. Ним виступив Київський політехнічний інститут, - пояснив Олександр Ломако.

Він також додав, що ця презентація є початком завершального етапу, після якого міська влада буде подавати документи і очікувати на позитивну відповідь. Далі будуть технічні моменти пов’язані з тендером, придбанням та пошуком постачальника цих тролейбусів, а також відповідних рішень міської ради та її виконавчого комітету.

Науковий керівник цього проекту, директор Інституту енергозбереження та енергоменеджменту НТУУ "Київський політехнічний інститут" Сергій Денисюк та його колеги презентували економічний, фінансовий, енергетичний та екологічний аналіз, а також розповіли про прогнозування пасажиропотоків і розвиток маршрутної мережі у нашому місті. Зокрема, вони зазначили, що Проект міської ради включає в себе оновлення рухомого складу КП «ЧТУ» шляхом закупівлі нових енергоефективних односекційних низькопідлогових тролейбусів у кількості 40 одиниць на суму 6 млн євро (біля 180 млн грн).

В результаті проведеного дослідження був зроблений висновок, що поточний стан забезпечення роботи тролейбусних маршрутів Чернігова не є ефективним через значну кількість застарілих тролейбусів (понад 80%). Також про низьку рентабельність підприємства свідчить те, що кількість платних пасажирів на тролейбусних маршрутах становить менше 30 %, а також наявні значні втрати коштів за рахунок простоїв при аваріях на лініях та постійних ремонтах рухомого складу.

Для підвищення ефективності обслуговування пасажирів та підвищення рентабельності КП «ЧТУ» розробники проекту пропонують замінити 40 одиниць застарілих тролейбусів з додаванням двох нових пасажирських маршрутів, які дублюватимуть найбільш популярні автобусні маршрути.

Крім того, від реалізації цього проекту очікується зменшення частки зношеного рухомого складу (з 82% до 68%) та викидів парникових газів автобусами, а також створення нових робочих місць.

Довідково.

У 2015 році Міністерством інфраструктури було розпочато роботи з ініціювання розробки інвестиційного проекту з розвитку міського електричного транспорту України, який буде фінансуватись міжнародними організаціями.

Чернігівська міська рада, разом з Комунальним підприємством «Чернігівське тролейбусне управління» підготувала необхідні документи щодо реалізації проекту «Підвищення ефективності громадського електротранспорту м. Чернігів» та пройшла відбір фахівцями Європейського інвестиційного банку для участі у інвестиційному проекті «Міський громадський транспорт в Україні» (Фінансова угода між державою Україна та Європейським інвестиційним банком, ратифікована Верховною Радою України 12 квітня 2017 року).

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!