Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 грудня 2019 р.

Об'єктивно про захворюваність на гепатит та інші інфекції в навчальних закладах Чернігова


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Об’єктивні дані про захворюваність на гепатит та інші інфекції в навчальних закладах Чернігова розповіли 12 грудня на брифінгу в Чернігівській міській раді головний лікар дитячої поліклініки №1 Людмила Овсієнко та лікар-епідеміолог Чернігівського міського відділу обласного лабораторного центру МОЗ Тетяна Авраменко.

Як повідомила Тетяна Авраменко, всього в Чернігові захворіло на гепатит А 44 особи. З них 30 чоловік захворіли у великих колективах (28 учнів і 2 особи з персоналу школи) і 14 людей захворіли як контактні у сім’ях. З усіх хворих клінічно, тобто коли вже почали з’являтися симптоми, хворобу виявлено у 23 випадках. 21 випадок виявили біохімічно, тобто по аналізах.

Лікуються чи лікувалися в стаціонарі станом на сьогодні 42 чоловіки з 44 захворілих. У т. ч. учнів – 27, дорослих – 12, 1 дитина, яка не відвідує дитсадок, 1 вихованець днз №45 і 1 - днз №69. Також зареєстрований випадок у днз №60 – це помічник вихователя, яка захворіла вдома, як контактна особа.

Виписані з лікарні вже 32 людини. З них учнів – 25, дорослих – 6, неорганізованих – 1 чоловік. Перебувають у стаціонарі – 10 чоловік (4 дітей і 6 дорослих).

По вогнищах проведені наступні заходи. Проведена дезінфекція як у сімейних вогнищах, так і заключна дезінфекція по кожному випадку в колективах. Проводиться лабораторне обстеження контактних осіб. Наприклад, по школі №7 обстежений 801 учень з 805 підлягаючих. Також обстежені коледж економіки і технологій, чернігівська міська лікарня №3, садочки №45, 60 і 69. Обстежуються і всі контактні особи в сім’ях.

Обстежують щодо цієї інфекції двічі. Якщо перші аналізи хвороби не виявили, це не значить, що повторно їх здавати вже не треба. Інкубаційний період у середньому – 3-4 тижні, а може бути і 5 тижнів. Реактивів достатньо, обстеження проводяться безкоштовно, дитяча поліклініка №2 їх забезпечує. Ті батьки, які виявили бажання обстежити своїх дітей не в міській поліклініці, а в приватних лабораторіях за своїм вибором, мають на це право. Головне, щоб обстеження відбулося.

Головний лікар дитячої поліклініки №1 наголосила на тому, що той вірус гепатиту, який у нас виявляється в Чернігові (гепатит А), на щастя, не такий тяжкий, як інші вірусні гепатити. Він виліковується, не переходячи у хронічну форму і не даючи ускладнень. Переноситься хворими порівняно добре. Тому в нас дуже тяжких випадків нема, а діти лікуються у стаціонарі тому, що так забезпечується подальше нерозповсюдження хвороби. Звісно, це погана і неприємна хвороба, але її варто сприймати і спокійно, тому що всі одужають. У неї фекально-оральний шлях зараження, тобто передача вірусу відбувається від людини до людини через брудні руки, непомиті фрукти тощо. Тому надалі дітей і дорослих треба виховувати, привчаючи до того, що фрукти треба мити, воду кип’ятити або фільтрувати, руки після вбиральні обов’язково мити або обробляти дезинфікуючим засобом.

- Ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб розповсюдження хвороби зменшити і ліквідувати. Для цього дезінфекція проводиться сучасними дороговартісними засобами. Всі контактні особи обстежуються. У всіх закладах, де є випадки хвороби, здійснюються спеціальні обмежувальні заходи, які триватимуть мінімум 35 днів, - підкреслила вона. Обидва лікарі зазначили, що це повний обсяг заходів, для яких були підстави у даному випадку.

Разом з тим, є й інші інфекційні захворювання, від яких варто поберегтися. Зараз у Чернігові підвищилась захворюваність на ГРВІ. Через пару тижнів очікується грип. Зараз ціла хвиля захворюваності вітряною віспою на Масанах, і цей вірус переноситься важко. Від грипу і «вітрянки» лікарі радять обов’язково вакцинуватися. Обидві вакцини у Чернігові є в аптечній мережі. Якщо про вакцину проти грипу вже широко відомо, то вакцина проти вітряної віспи для нас нова. Але в багатших країнах вона не тільки не нова, а входить до переліку обов’язкових щеплень. Це щеплення робиться раз на 10 років.

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!