Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 травня 2017 р.

Податок на нерухомість – джерело наповнення місцевих бюджетів

Податок на нерухомість – джерело наповнення місцевих бюджетів


З початку 2017 року власники нерухомості м. Чернігова перерахували до місцевого бюджету 4,7 млн. грн., що на 233%, або на 2,7 млн.грн. більше надходжень січня-квітня 2016 року. Отже суттєвий приріст податку на нерухомість в абсолютних та відносних показниках почав відбуватись.

Безперечним лідером у сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є власники майна – юридичні особи, ними вже сплачено понад 4,5 млн. грн.

Нагадуємо, що платники - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до фіскальних органів області за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Податок сплачується авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Внесок платників – фізичних осіб протягом січня-квітня поточного року  склали 181,9 тис.грн., що на 180,0 тис.грн. більше надходжень відповідного періоду минулого року. Громадяни сплачують податок у 2017 році за минулий рік за ставками і з урахуванням пільг 2016 року.

Про суму нарахованого податку на нерухоме майно громадян – фізичних осіб повідомляють фіскальні органи області за місцем податкової адреси, вручаючи податкові повідомлення-рішення до 1 липня звітного року. У разі незгоди з визначеною у податковому повідомленні сумою податку громадяни мають право звернутися до податкового органу за місцем реєстрації та провести звірку даних. Однак, зробити це вони мають протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення, адже по завершенню цього терміну до моменту сплати податку буде нарахована пеня. 

На даний час в органах ДФС  триває активна робота щодо звірки даних  по об’єктах нерухомості, нарахуванню податку та надсилання податкових повідомлень-рішень про сплату податку громадянами.

Одним із основних завдань Чернігівської ОДПІ полягає у забезпеченні надходжень податків, обов’язкових платежів до місцевої казни – і це є одним із пріоритетних напрямів нашої роботи наголосила начальник відділу моніторингу доходів та обліково-звітних систем Тетяна Сидоренко. Адже наповнення місцевого бюджету є значним позитивним кроком для розвитку міста.

Сектор організації роботи Чернігівської ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!