Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
23 грудня 2016 р.

Акцизний податок у запитаннях і відповідях

Акцизний податок у запитаннях і відповідях 


Питання 1: Чи повинен платник податків зареєструватися платником акцизного податку у разі надання для використання підакцизної продукції (пального) за договорами про виконання робіт або надання послуг, які не передбачають передання права власності або розпорядження на пальне іншій стороні договору ?

Відповідь:На умовах договору підряду здійснюється передача (відпуск) пального від Замовника до Підрядника (виконавця), що належить до операції з реалізації пального у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 п. 14.1. ст. 14 Кодексу.

Відповідно до п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – Кодекс) платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання (п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Суб’єкт господарської діяльності, який здійснюватиме будь-які операції, визначені п.п. 14.1.212 п. 14.1. ст. 14 Кодексу, є особою, яка реалізує пальне, і відповідно до п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу є платником акцизного податку. 

Особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб – підприємців до початку здійснення реалізації пального (п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 Кодексу).

З огляду на викладене, суб’єкт господарювання здійснює реалізацію пального та підлягає обов’язковій реєстрації як платник акцизного податку.

Роз’яснення з зазначеного питання надано листом ДФС  від 04.07.2016 № 14497/6/99-99-15-03-03-15.

 

Питання 2: Яка відповідальність передбачена за здійснення суб’єктом господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації платником акцизного податку ?

Відповідь: Згідно з п. 117.3 ст. 117 Кодексу здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального. 

 

Питання 3: Якщо у звітному періоді відсутній об’єкт оподаткування акцизним податком, то чи  потрібно заповнювати  Додаток 11 до Декларації ?

Відповідь: Формою Розрахунку суми акцизного податку з реалізації пального (із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 26.09.2016 № 841 «Про внесення змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку») передбачено зазначення залишків пального на початок звітного періоду шляхом перенесення його значення із попередньої звітності.

         Обсяг залишків пального на початок звітного періоду  (у цьому випадку на 01.12.2016) за відповідним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (гр. 3 додатка 11 до Декларації) зазначається за даними СЕАРП. У подальших звітних періодах залишки пального переноситимуться із попередньої звітності.

Сума податкового зобов’язання, визначена у Додатку 11 (гр. 20), переноситься до рядка В2, яким доповнено розділ В „Податкові зобов'язання з реалізації пального” Декларації.

          Додаток 11обов’язково заповнюється всіма платниками (юридичними та фізичними особами) акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування.  

Роз’яснення з зазначеного питання надано листом ДФС від 09.12.2016 № 39423/7/99-99-15-03-03-17.

Питання 4: Які особливості заповнення оновленого Додатку 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» ?

Відповідь: Додаток 6 „Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів” викладено у новій редакції, відповідно до якої бланк Додатка 6 розділено на два розділи:

розділ І заповнюється суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі – платниками акцизного податку при здійсненні роздрібної торгівлі пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну;

розділ ІІ заповнюється суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі – платниками  акцизного податку при здійсненні роздрібної торгівлі пальним.

Слід звернути увагу на те, що Додаток 6 заповнюється окремо для кожного місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.        

Роз’яснення з зазначеного питання надано листом ДФС від 09.12.2016 № 39423/7/99-99-15-03-03-17.

 

Питання 5: Чи є об’єктом оподаткування акцизним податком операції списання знищеного, зіпсованого, втраченого підакцизного товару та чи проводиться коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку внаслідок такого списання ?

Відповідь: Згідно з п.п. 213.1.6 п. 213.1 ст. 213 Кодексу об’єктом оподаткування акцизним податком є обсяги та вартість втрачених підакцизних товарів (продукції), що перевищують встановлені норми втрат з урахуванням п. 214.6 ст. 214 Кодексу.

У разі наявності наднормативних втрат спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, спирту-сирцю виноградного, спирту-сирцю плодового та алкогольних напоїв, допущених з вини виробника під час виробництва підакцизних товарів (продукції), базою оподаткування є вартість (кількість) цих товарів, які можна було б виробити з наднормативно втрачених товарів (продукції).

Норми втрат і виходу вказаних товарів (продукції) затверджуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України (п. 214.6 ст. 214 Кодексу).
            У випадку повного або часткового повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), вироблених (виготовлених) на митній території України, продавцю для усунення недоліків товару (продукції) або його знищення (переробки) у зв’язку з неможливістю усунення таких недоліків, платник податку - продавець проводить коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку у звітному періоді, у якому відбулося таке повернення. (п. 217.5 ст. 217 Кодексу).

Сума коригування обчислюється платником податку із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку, які діяли на дату виникнення податкового зобов’язання щодо таких товарів (продукції).
            Сума коригування зазначається в декларації з акцизного податку за звітний період, у якому відбулось таке повернення.

При цьому, у разі повного або часткового повернення покупцем підакцизної продукції, маркованої марками акцизного податку (алкогольних напоїв, тютюнових виробів) їх виробнику для усунення недоліків або знищення, коригування податкових зобов’язань проводиться з врахуванням норм постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1251 «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів» щодо дотримання порядку повернення марок їх продавцю.

Коригування проводиться незалежно від того, в якому періоді були нараховані податкові зобов’язання за операціями з реалізації таких підакцизних товарів (продукції).

У разі повернення покупцем підакцизних товарів (продукції) з інших причин коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку не проводиться.

Відповідь з зазначеного питання міститься в Базі знань Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу ДФС (http://zir.sfs.gov.ua), категорія 116.02.

Відділ організації роботи Чернігівської ОДПІ

 

 


 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!