Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 жовтня 2016 р.

Відповідальність за нарахування та перерахування військового збору до бюджету

Відповідальність за нарахування та перерахування військового збору до бюджету


Начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Чернігівської ОДПІ Інна Неврова нагадала про відповідальність за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового  збору до  державного бюджету. 

Згідно з п. 1.5 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, відповідальними за утримання (нара­хування) та сплату (перерахування) збору до бюджету є особи, визначе­ні у ст. 171 цього Кодексу, зокрема особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (пере­рахування) до бюджету збору з до­ходів у вигляді заробітної плати, є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника подат­ку, а з інших доходів — податковий агент.

Крім того, відповідно до п. 1.6 п. 161  підрозділу 10 розділу XX По­даткового кодексу платники збору, зокрема роботодавці та податкові агенти, зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 Податкового кодексу.

Тобто,  функції податкового агента щодо забезпечення виконання ним по­даткових обов’язків деталізовано в п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу, а саме —  своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюдже­ту збір з доходу, що виплачується на користь платника податку та опо­датковується до або під час такої ви­плати за її рахунок,  подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахова­ного (сплаченого) на користь плат­ників податку, а також суми утрима­ного з них податку до  контролюючого органу за місцем свого розташування  (Податковий розрахунок за формою № 1ДФ) .

За порушення, допущені при нарахуванні та сплаті ПДФО і військового збору, до платника податків (податкового агента) можуть бути застосовані такі види відповідальності: фінансова (штраф і пеня); адміністративна; кримінальна.

За ненарахування, неутримання та/або несплату військового збору до податкових агентів застосовується фінансова відповідальність (штраф), пеня й адміністративна відповідальність. Нагадаємо, що відповідно до пункту 127.1 статті 127 Податкового кодексу України за ненарахування, неутримання та несплату військового збору передбачено штраф у розмірі 25% суми податку, що підлягає нарахуванню та сплаті. У разі повторного порушення протягом 1095 днів штраф становитиме 50% зазначеної суми, а при порушенні втретє – 75%.

Крім того, на суму податкового боргу (несплаченого військового збору) нараховується пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України, чинної на день виплати, нарахування.

Також за несплату військового збору посадові особи платника податків можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності, а саме: попередження або штраф у  розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн.). За повторне протягом року аналогічне порушення  накладається штраф у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн.).

Крім того, нагадуємо, що 9 листопада 2016 року останній день подання  податкового розрахунку сумм доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сумм утриманого з них податку, за ІІІ квартал (форма № 1ДФ).

 

Відділ організації роботи

Чернігівської ОДПІ

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!