Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 вересня 2016 р.

Своєчасна сплата єдиного внеску - гарантія соціального захисту

Своєчасна сплата єдиного внеску - гарантія соціального захисту



Чернігівська ОДПІ звертає увагу платників податків на обов’язок своєчасно і у повному обсязі сплачувати податки, збори, обов’язкові платежі.

            Слід пам’ятати, що вирішення соціальних завдань, підтримка повноцінного функціонування економіки країни та її господарюючих суб'єктів залежить передусім від забезпечення своєчасних і у повному обсязі бюджетних надходжень.

Суб’єкти підприємницької діяльності у переважній більшості із року у рік демонструють чесність у сплаті податків. Тож, завдання податкової – продовжити стимулювати це ставлення, всебічно сприяти і підтримувати добросовісних платників, реагувати на ініціативи підприємницьких кіл і громадськості.

Так, Законом України від 24.12.2015 року № 909 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році" значно зменшено податкове навантаження на платників податків шляхом зниження ставки до  22 % для всіх страхувальників. 

За словами начальника відділу адміністрування єдиного внеску Галини Мушенок, з початку року надходження єдиного внеску від платників Чернігівської ОДПІ склали 640,3 млн. гривень.       

Податківець акцентувала увагу на тому, що своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати.

Нагадуємо: згідно з абз. 2 п.п.2 п. 6 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі – Інструкція № 449), фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного року. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто, граничний термін сплати єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Підпунктом 2 п. 2 розд. VII Інструкції № 449 визначено, що за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску на платників, які допустили зазначене порушення, починаючи з 1 січня 2015 року та надалі, накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Одночасно, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Крім того, згідно зі ст. 165 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 року № 8073 - Х несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Несплата або несвоєчасна сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від вісімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За повторне за рік вчинення таких дій - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу - підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тож, шановні платники податків, не зволікайте, та сплачуйте податки вчасно!

 

Чернігівська ОДПІ


Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!