Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
12 вересня 2016 р.

Використання землі без правовстановлюючих документів загрожує кримінальною відповідальністю

Використання землі без правовстановлюючих документів загрожує кримінальною відповідальністю


Земельний кодекс України містить заборону щодо використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації.

Однак, використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів на теперішній час залишається  найбільш поширеним порушенням земельного законодавства, що зазіхає на права та законні інтереси власників земель, землекористувачів, у тому числі орендарів.

Насамперед, використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів позбавляє міську раду як власника землі права отримувати дохід у розмірі орендної плати (неодержаний дохід).

Такі порушення земельного законодавства є об’єктом підвищеної уваги відповідних державних органів та органів місцевого самоврядування, які активно реагують на зазначені прояви у межах своєї компетенції.

Так, Чернігівською об’єднаною державною податковою інспекцією  спільно з органами місцевого самоврядування проводиться щорічна інвентаризація використання земель. Зокрема, за результатами проведеної в поточному році  інвентаризації  встановлено ряд фактів використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів. По 2 суб’єктах господарювання - порушниках підготовлені та передані матеріали до Чернігівської місцевої прокуратури. За даними фактами розпочаті кримінальні провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.197-1 Кримінального кодексу України.

На даний час робота в даному напрямку триває.

В Чернігівській ОДПІ наголошують: рівень дотримання суб’єктами господарювання та громадянами законодавства визначається, насамперед, рівнем їх правової свідомості і культури, а також виховуванням у них поваги до Закону.

Чернігівська ОДПІ

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!