Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 лютого 2019 р.

У Чернігівській міській лікарні №2 відкрили кардіохірургічне відділення

У Чернігівській міській лікарні №2 відкрили кардіохірургічне відділення 

Сьомого лютого 2019 року в Чернігівській міській лікарні №2 відбулося відкриття кардіохірургічного відділення на 15 ліжок, яке очолив досвідчений лікар-кардіохірург Ігор Венгер.
Як зазначив головний лікар, лауреат Державної премії, заслужений лікар України Володимир Фаль, до ідеї створення кардіохірургічного відділення медичний заклад ішов довгих п’ять років. Цьому передував виважений комплексний підхід до створення в межах Чернігівської міської лікарні №2 системи оперативного лікування хвороб серця. Отримання у 2011 році сучасного рентген-ангіохірургічного комплексу Allura Хper FD 10 виробництва фірми Philips (Нідерланди) дозволило здійснювати дослідження стану ураження коронарних судин серця та стало одним із ключових мотиваторів до створення у 2015 році Центру кардіохірургії, судинної хірургії та малоінвазивної кардіології, що цілодобово надає ургентну і планову ангіохірургічну, кардіохірургічну та інтервенційну кардіологічну допомогу населенню міста й області. Щорічно у відділенні серцево-судинної хірургії виконуються понад 1300 оперативних втручань. До складу Центра входять: відділення серцево-судинної хірургії на 60 ліжок та кардіологічне відділення на 20 ліжок, операційна, рентген-операційна, кардіохірургічна операційна, ліжка у відділенні інтенсивної терапії та реанімації.
Наступним кроком стало запровадження стентування – золотого стандарту в лікуванні гострого інфаркту міокарда та гострого коронарного синдрому (інфаркт міокарду, який не встиг повністю розвинутися) і створення відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії. Стентування артерій серця − це малотравматичне оперативне втручання, під час якого в пацієнта за допомогою спеціального обладнання відновлюють просвіт коронарних судин.
Інфаркт міокарда щорічно вражає майже 400 мешканців Чернігова. Майже 300 з цього числа – потребують стентування.
Зі створенням кардіохірургічного відділення, яке є вимогою сьогодення, можна говорити, що кардіологічна служба Чернігівської міської лікарні №2 започаткувала так звану «велику кардіохірургію», яка передбачає оперативні втручання на відкритому серці. До речі, у 2018 році наші кардіохірурги виконали більш ніж 300 операцій на відкритому серці. Тож за показниками виконаних операцій наш медичний заклад очолив почесне п’яте місце в Україні.
Наші кардіохірурги мають великий досвід, постійно тримають руку на пульсі сучасних технологій, систематично проходять стажування як у кращих вітчизняних судинних хірургів – зокрема Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова – так і зарубіжних. Важливий акцент: кардіохірургічне відділення створене власним коштом Чернігівської міської лікарні №2. Підрозділ має сучасний дизайн, необхідне обладнання. Палати відділення – одно-трьохмісні, зручні та комфортні. Також створені умови для роботи співробітників відділення. Такий комплексний підхід – запорука успішного функціонування відділення на потребу пацієнта.
У межах заходу відбулася профільна науково-практична конференція «Перспективи розвитку кардіохірургічної допомоги на Чернігівщині», де були розглянуті сучасні можливості розвитку кардіохірургії в Україні, акцентована увага аудиторії на рівні кардіологічної допомоги на Чернігівщині, зокрема на її перспективному напрямку – інтервенційній кардіології. Слушною та актуальною стала тема кардіологічного супроводу вагітних із кардіологічною патологією.
У конференції взяли участь як кардіохірурги Чернігівщини, так і провідні фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова. Серед запрошених: Василь Лазоришинець – директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, академік НАМН України, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України; Сергій Сіромаха – головний лікар Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення хірургії вроджених вад серця в новонароджених та дітей молодшого віку; Владислав Кухар – начальник управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради, Андрій Жиденко - головний лікар Чернігівської обласної лікарні, Павло Потапко - голова Чернігівської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України, Ігор Даниленко - головний лікар обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф



 




Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!