Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 листопада 2018 р.

У Чернігівській міській лікарні №2 провели надскладну за всю 25-річну її історію операцію

У Чернігівській міській лікарні №2 провели надскладну за всю 25-річну її історію операцію

В умовах міської  лікарні №2 її хірурги 15 листопада провели надскладне  оперативне втручання на судинах. Такого рівня операція – перша за всю історію 25- річного функціонування відділення серцево-судинної хірургії.
Пацієнту-чоловікові 55 років, він родом із Ніжина. Адаптуючи  медичній діагноз на широкий загал, завідувач відділення, керівник Центру кардіохірургії, хірургії судин та малоінвазивної кардіології Микола Шульга прокоментував, що хворий уперше був прооперований у 2014 році з приводу ненадходження кровообігу з черевної аорти до нижніх кінцівок.
Пацієнтові тоді було вживлено штучний протез  – від аорти до стегнових артерій, кровообіг  було повністю відновлено. А вже цього року чоловік  звернувся  зі скаргами на біль у нижніх кінцівках, перемежовану кульгавість та наявність пухлиноутворення.
Колегіально було прийнято рішення про оперативне втручання із залученням провідних судинних хірургів Національного  інституту  хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова.  Хірургічна бригада була досить потужна й високопрофесійна – Олександр Лексунов, Андрій Ратушнюк та Микола Шульга. Під час операції виявилось, що відбулось інфекціювання протезу. Такий стан могли спричинити віруси або ж інфекції порожнини рота тощо.  
Під час оперативного втручання виконано видалення інфікованого протеза та здійснено біфуркаційне  аутовенозне протезування. Тобто здійснено пуск крові по штучній судині. Операція  тривала майже п’ять годин. Усі повторні реконструктивні операції вкрай складні у виконанні, відрізняються великою крововтратою, наявністю спайкового процесу тощо.  
Стан пацієнта – стабільний, очікуваний після оперативного втручання. Прогноз – оптимістичний. Пацієнт отримав шанс на подальше повноцінне життя, адже прогресування даної патології могло спричинити ампутацію кінцівок.
Відтепер, наголошують у Чернігівському медичному закладі, у пацієнтів є можливість пройти лікування, так би мовити, вдома, та ще й на високому професійному рівні – і  не витрачати свій час та кошти на лікування в Києві.

Довідково:
Відділення серцево-судинної хірургії є лікувально-профілактичним і  діагностичним центром, що цілодобово надає ургентну та планову ангіохірургічну допомогу населенню області. Щорічно у відділенні виконуються понад 1300 оперативних втручань: опановано реконструктивні операції на аорті та магістральних артеріях кінцівок, венах, розроблено власні нові немедикаментозні методики лікування серцево-судинних захворювань.


Микола Шульга




Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!