Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
2 серпня 2017 р.

Про кір

Про кір

 

Кір – висококонтагіозна інфекція. До впровадження в практику вакцинації більш, ніж 90% дітей до 10-річного віку хворіли на кір. На кір хворіють тільки люди. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом і при прямому контакті. Інкубаційний період – 10-14 днів (з коливанням від 8 до 15 днів) з моменту впливу вірусу до початку появи висипу, а захворювання стає заразним за 4 дні до появи висипу та протягом 4-х днів після висипу. Пік захворюваності  спостерігається наприкінці зими та на початку весни.

Кір може бути легко відвернена шляхом вакцинації. Кір залишається важливою причиною смерті і інвалідності в країнах з низьким обсягом щеплень.

Вірус кору відноситься до роду Morbillivirus сімейства Paramixoviridae.

До кінця інкубаційного періоду розвиваються продромальні симптоми у вигляді високої температури, кашлю, гострого риніту і кон’юнктивіту. Типовий макулопапульозний висип з'являється через 3-4 дні, часто супроводжується лихоманкою до 39-40°С. З початком появи висипу на слизовій порожнини рота спостерігаються білі плями Коплика, які є патогномонічними для кору. Стан хворих покращується на третій день після появи висипу і повне одужання настає через 7-10 днів після початку захворювання.

Тяжкість перебігу кору широко варіює залежно від числа хворих і факторів навколишнього середовища. Ризик розвитку важкої форми кору або смертельного результату зростає у дітей до 5 років, хто живе в умовах перенаселеності, хто страждає від нестачі харчування (особливо, що супроводжується дефіцитом вітаміну А), у кого є імунологічні порушення, такі як ВІЛ-інфекція.

У країнах, що розвиваються, показник летальності серед дітей молодшого віку може досягати 5-10%. В індустріально- розвинених країнах смертельні випадки при кору спостерігаються рідко, хоча важкі форми захворювання і навіть смертельні випадки можуть спостерігатися серед раніше здорових осіб.

Ускладнення кору: середній отит, ларинготрахеобронхіт і пневмонія. Середній отит зустрічається у дітей в 5-15% випадків кору, а пневмонія в 5-10%. У країнах, що розвиваються, особливо у дітей раннього віку, може розвинутися стійка діарейна ентеропатія з втратою білка. Енцефаліт спостерігається у 1 на 1000 хворих на кір, а підгострий склерозуючий паненцефаліт, повільно прогресуюча інфекція центральної нервової системи, спостерігається у 1 на 10000-100000 випадків кору.

 

Кір і вітамін А

Дефіцит вітаміну А уповільнює одужання і сприяє розвитку ускладнень при кору, тому рекомендується призначення вітаміну А при всіх гострих випадках інфекції.

Вакцинація проти кору

Існує кілька живих аттеніюрованних вакцин проти кору або у вигляді моновалентної вакцини, або у вигляді вакцини, що містить коровий компонент у комбінації з вакцинами проти краснухи, ендемічного паротиту та вітряної віспи. В Україні проводиться вакцинація кору, паротиту та краснухи комбінованою вакциною «Priorix» дітям у віці 12 місяців і 6 років.

 

Побічні реакції

Побічні реакції після вакцинації кору в цілому легкі і носять тимчасовий характер. Незначний біль і ригідність у місці ін'єкції можуть відзначатися протягом 24 годин, іноді це супроводжується підвищеною температурою тіла і місцевою аденопатією. Через 7-12 днів після вакцинації у 5% осіб протягом 1-2 днів спостерігається лихоманка до 39,4°С. Тимчасові висипання спостерігаються в 2%, тромбоцитопемія - у 1 на 30000 вакцинованих осіб.

Алергічні реакції на компоненти вакцини, включаючи неоміцин, стабілізатори, желатин, або сорбітол, можуть спостерігатися після вакцинації. Анафілактичні реакції спостерігаються рідко, в 1 випадку на 100000 доз введеної вакцини.

 

Показання, застереження і протипоказання.

При відсутності протипоказань вакцина проти кору повинна бути введена всім немовлятам і дітям раннього віку згідно національного календаря щеплень. Вакцина може використовуватися у підлітків і дорослих, які є легко сприймаючими і мають ризик впливу вірусу кору, наприклад, тим, хто подорожує в райони, де кір ендемічний.

Важливість вакцинації медичних працівників обумовлена фактом виникнення великого числа спалахів кору в медичних установах, що вражають медпрацівників і пацієнтів.

Введення імуноглобулінів або інших препаратів крові, що містять антитіла, може нейтралізувати дію вакцини на 3-11 місяців.

Необхідно уникати прийому препаратів крові протягом двох тижнів після вакцинації. Легкі супутні інфекції не є протипоказанням до вакцинації. Ранні стадії ВІЛ-інфекції також не можуть бути протипоказанням для імунізації.

Особи з анафілактичними реакціями на неоміцин, желатин або інші компоненти вакцини, не повинні бути вакциновані. Вакцинація протипоказана особам з важкими первинними імунодефіцитами, важко протікаючою ВІЛ-інфекцією, прогресуючою лейкемією або лімфомою, важким онкологічним захворюванням; лікуванням високими дозами стероїдних гормонів, алкілірованими або метаболічними препаратами; або особам, які отримують променеву терапію.

 

Матеріал підготовлений на основі позицій ВООЗ по кору

 

Дитячий імунолог                                    Л. Д. Ніконець

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!