Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 жовтня 2018 р.

Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози 2018


Рак молочної залози є найпоширенішим раковим захворюванням серед жінок у всьому світі і дедалі більше поширюється в розвинених країнах та країнах, що розвиваються, де більшість випадків захворювання діагностується на пізніх стадіях. За статистикою, кожна 8-ма жінка має ризик захворіти на цей вид раку.

Деякі фактори ризику розвитку раку молочної залози належним чином підтверджені різноманітними науковими дослідженнями, однак відносно більшості жінок з раком молочної залози неможливо визначити конкретні чинники ризику. Приблизно кожен двадцятий випадок раку молочної залози обумовлений спадковістю – «поломкою» в генах BRCA1 або BRCA2 – людських генах, які відносяться до класу генів, відомих як пригнічувачі пухлинного росту. Ризик захворіти у їх носіїв в 10 разів вище звичайного і становить 50-87%. Є й інші гени, мутації яких ставлять молочну залозу під удар, наприклад, TP53 і BACH1, але вони зустрічаються набагато рідше. Мутації ж BRCA1 або BRCA2 загрожують раком не тільки молочних залоз, а й яєчників – ймовірність виникнення такої злоякісної пухлини зростає до 40 відсотків.

Наявність раку молочної залози в сімейному анамнезі збільшує ризик захворіти в два-три рази. Репродуктивні чинники, пов'язані з тривалим впливом ендогенних естрогенів, такі як рання поява менструацій, пізній клімакс, народження першої дитини пізніше 30 років, є одними з найбільш важливих факторів ризику розвитку раку молочної залози. Екзогенні гормони також сприяють підвищенню розвитку раку молочної залози. Користувачі оральних контрацептивів і замісної гормонотерапії піддаються більш високому ризику в порівнянні з жінками, які не використовують їх. Грудне вигодовування, особливо протягом 1-2 років, володіє захисним ефектом проти онкологічних захворювань молочних залоз.

Найбільш ймовірними факторами ризику розвитку раку молочної   залози є:

  1. Вік. Слід бути особливо уважною до себе у віці після 30 років. Це, перш за все, щомісячні самообстеження, УЗД молочних залоз бажано раз на рік. Потрібно звертати увагу на фонові захворювання (мастопатію, кісти в молочній залозі), вчасно звертатися до лікаря та виконувати всі його рекомендації. У жінок старшого віку ризик захворіти вищий, але це не привід менш уважно ставитися до свого здоров’я в більш молодому віці. Після 40 років мамографічне дослідження потрібно проходити раз на рік, особливо це стосується жінок, в родинах яких у матері, бабусі або інших близьких родичок був рак грудей.

  2. Спадковий фактор. Пам'ятаючи про наявну схильність (рак грудей у близьких родичок) до онкологічних захворювань молочних залоз, потрібно бути більш уважною до свого здоров'я.

  3. Гормони. Безконтрольний прийом гормональних препаратів може привести до небажаних наслідків. Слід строго дотримуватися призначення лікарів та не займатися самолікуванням.

  4. Пізнє настання клімаксу (після 55 років).

  5. Пізні перші пологи. Це група жінок, у яких перша дитина народилася після 30 років.

  6. Відмова від грудного вигодовування.

  7. Травми грудей. Будь-яка травма грудей вимагає уважного спостереження.

  8. Ожиріння. Особливо збільшується ризик, коли ожиріння розвивається у жінок після настання клімаксу. Хоча варто зауважити, що зайва вага небезпечно впливає на організм людини протягом усього життя і в будь-якому віці, так як є фактором ризику для розвитку різних неінфекційних захворювань.

  9. Характер харчування. Фаст-фуди, перекушування, незбалансоване харчування також є фоном для розвитку раку молочної залози. Для профілактики даного захворювання, як і багатьох інших, необхідно, щоб харчовий раціон здебільшого складався з овочів, фруктів риби, м’яса та нежирних молочних продуктів.

  10. Радіоактивне випромінювання в зрілому дітородному віці. Як правило, це пов'язано з роботою, якщо ви не можете її змінити, то слід вживати всіх заходів обережності, які можна використовувати на виробництві.

  11. Кістозно-фіброзна мастопатія. Необхідно обов'язково лікувати даний стан та спостерігатися у мамолога, дотримуючись всіх його рекомендацій, так як це доброякісне захворювання молочної залози підвищує ризик розвитку раку молочної залози.

  12. Збільшення щитовидної залози (при зниженні її функції).

  13. Перенесений післяпологовий мастит, особливо, який лікувався консервативно. Слід зазначити, що поєднання кількох факторів підвищує ризик захворювання на рак молочної залози.

Для того, щоб убезпечити себе, необхідно робити УЗД як мінімум раз на два роки, а після 40 років – проходити скринінгову профілактичну мамографію один раз на рік. Вона дозволяє помітити перші зміни в тканинах набагато раніше, ніж будь-який інший метод обстеження. Слід пам’ятати, що вчасне виявлення пухлини у 95% випадків дає можливість вилікуватися від неї повністю без серйозних збитків для здоров'я. Тому регулярність обстежень у лікаря-мамолога має критично важливе значення для збереження здоров'я жінки, особливо в більш старшому віці, коли ймовірність розвитку раку молочної залози збільшується.

 

 

 

 

Пам’ятка


12 фактів про рак молочної залози та боротьбу з ним

 

1. Рак грудей – це захворювання, в результаті якого з мутованих клітин молочної залози утворюється злоякісна пухлина. За статистикою, серед усіх злоякісних новоутворень, дане зустрічається у жінок найбільш часто. З роками, як це не прикро, показники захворюваності на рак грудей зростають.

2. Приблизно в 40% випадків рак молочної залози виявляють на пізніх стадіях. Це пов'язано з особливостями захворювання. Коли пухлина тільки починає розвиватися і досягає в розмірах не більше 1-2 см, на самопочутті жінки це ніяк не відображається і новоутворення може лишитися непоміченим. Крім того, необхідність регулярного проходження обстежень усвідомлюють далеко не всі, що є основною причиною несвоєчасного виявлення хвороби.

3. 95% – така частка жінок з діагнозом рак молочної залози, які одужують, якщо захворювання у них виявляють на ранніх термінах.

4. Існують різні методи діагностики раку грудей: мамографія (рентгенівське дослідження молочних залоз, яке проводиться швидко і дає точні результати); ультразвукове дослідження; МРТ (магнітно-резонансна томографія – це свого роду «сканування» тканин, при якому отримують їх цифрове зображення, використовуючи магнітні поля); біопсія (забір клітинного матеріалу, який потрібен для того, щоб визначити, чи злоякісні клітини пухлини); самообстеження.

5. Хоча досягнення в області медицини надають жінкам чимало можливостей стежити за станом свого здоров'я відвідуючи фахівців, близько 70% жінок виявляють захворювання в «домашніх умовах» – за допомогою самодіагностики. Тому важливо бути уважною до свого самопочуття та будь-яких змін власного тіла.

6. Загрозу здоров'ю можна розпізнати по ряду ознак. Якщо є неприємні відчуття та біль в одній з молочних залоз, якщо здається, що її структура змінилася при обмацуванні, якщо форма грудей або сосків стала іншою чи на шкірі з'явилися ямочки та нерівності, що помітні при піднятті рук – все це тільки частина сигналів, які закликають жінку в терміновому порядку йти до лікаря і які не можна ігнорувати.

7. Виявити захворювання якомога раніше – отримати шанс на благополучне одужання. Якщо ігнорувати тривожні симптоми і пустити все на самоплив, наслідки можуть бути непоправними. Пухлина швидко збільшується і на пізніх стадіях може навіть «проростати» в шкіру, м'язи або грудну клітку, а ракові клітини починають поширюватися по всьому організму.

8. Для профілактики раку молочної залози важливо знати фактори, що впливають на ймовірність розвитку недуги. Серед них – гормональні захворювання (наприклад, ожиріння, цукровий діабет), травми молочних залоз, пізні перші пологи (після 30 років), відмова від годування грудьми, куріння, зловживання алкоголем, відсутність або нестача фізичної активності та неправильне харчування. Знаючи про ці фактори, варто коригувати свій спосіб життя, а також не нехтувати обстеженнями, які будуть найнадійнішою профілактикою.

9. 40 років – це вік, при настанні якого жінка незалежно від свого самопочуття повинна хоча б раз на рік відвідувати мамолога. До цього у фахівця потрібно перевірятися не рідше ніж один раз на два роки.

10. Деяким жінкам в якості профілактики раку молочних залоз роблять мастектомію (видалення молочної залози), навіть якщо пухлини немає, але далеко не всі згодні з тим, що варто видаляти молочні залози, якщо є тільки ризик, а не захворювання. В будь-якому разі рішення залишається за жінкою в кожному окремому випадку.

11. Мамографія – одне з найбільш нізкодозних рентгенівських досліджень. Згідно зі світовими даними, використання мамографії зменшило смертність від раку молочної залози на 25%, а виявлення злоякісних утворень на ранній стадії збільшилося до 80%.

12. Неправильне харчування, сильний стрес, надмірне перебування на сонці, механічні пошкодження грудей є провокуючими факторами розвитку раку грудей.

 

 



Симптоми, при яких обов'язково слід пройти обстеження у мамолога:

 

 

  1. ущільнення в молочній залозі або під пахвою;

  2. припухлість, почервоніння, темні плями, свербіння, висип, лущення в області грудей;

  3. зміна в розмірі або формі молочної залози;

  4. будь-які виділення з соска;

  5. втянутость чи зморщування шкіри молочної залози або соска;

  6. біль в молочній залозі, під пахвою або в плечі;

  7. підвищення температури в області молочної залози.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!