Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 травня 2017 р.

«Наш край» виступає за прийняття сучасного і збалансованого Трудового кодексу

«Наш край» виступає за прийняття сучасного, справедливого та збалансованого Трудового кодексу.

За словами голови Чернігівської обласної організації ПП «Наш край» Ольги Чередник, Україна сьогодні ще й досі живе за Кодексом законів про працю 1971 року. Хоча вже всі сусідні з Україною держави модернізували своє трудове законодавство, а наша держава продовжує жити за кодексом минулого століття. «Старий трудовий кодекс у нових реаліях — це мізерні офіційні зарплати, «конверти», лікарняні без належних соцвиплат, необґрунтовані звільнення, понаднормова робота», - зазначила Ольга Чередник.

На її думку, українським політкам бракувало політичної волі ухвалити новий Трудовий кодекс. Єдине, що вони могли — це рекламувати себе як реформаторів трудового законодавства, але так і не спромоглися прийняти Кодекс.

На жаль, на сьогодні ми маємо немотивованого робітника, який не зацікавлений краще і більше працювати, та роботодавця, який безкарно експлуатує робітника чи звільняє його на свій розсуд. Українці й сьогодні не мають і половини тих прав, якими володіють громадяни інших, більш розвинених країн. А у разі ухвалення наявного проекту Трудового кодексу, українські трудівники можуть стати кріпаками.

Партія «Наш край» виступає за прийняття сучасного, справедливого та збалансованого Трудового кодексу. Адже нинішній проект Трудового кодексу надає широку одноосібну владу роботодавцям ухвалювати нормативні акти у сфері праці, що суперечить Конституції України і чинному законодавству. Партія вважає, що низка положень, які пропонуються, є неприпустимими, та не можуть бути ухваленими. Представники політичної сили вимагають вилучити із проекту Трудового кодексу:

Порушення права громадян на приватне життя. Згідно зі статтею 29 проекту, роботодавець має право здійснювати контроль за виконанням працівниками трудових обов’язків, у тому числі із використанням технічних засобів. Йдеться про будь-які засоби контролю над людиною.

Несправедливі підстави для звільнення з роботи. Наприклад, відповідно до п.2 ч.2 статті 92 проекту, працівник може бути звільнений за розголошення комерційної таємниці. Але при цьому поняття «комерційна таємниця» у законопроекті відсутнє.

Надання роботодавцю права переводити працівників до іншого роботодавця. Скасування заборони на залучення жінок з дітьми у віці до 3-х років до роботи у нічний час.

Несправедливу експлуатацію працівників: згідно із ч.2 статті 150 проекту, залучення до надурочних робіт не потребує згоди профспілки.

Зменшення прав профспілок. Наприклад, згідно ч.4 статті 161 проекту при залученні працівника до роботи у вихідні, дні державних та релігійних свят погодження профспілки не потрібне.


Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!