Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
3 серпня 2015 р.

У Чернігові проведений семінар з метою впровадження практики "партиципаторного бюджету" в органах місцевого самоврядування

У Чернігові проведений семінар з метою впровадження практики "партиципаторного бюджету" в органах місцевого самоврядування

 

У Чернігівській міській раді пройшов семінар на тему: "Партиципаторний бюджет: методологія, досвід Республіки Польща, можливості запровадження в містах України". Організатор семінару – Фундація українсько-польської співпраці ПАУСІ, яка за сприяння Польсько-канадської програми підтримки демократії реалізує в Україні проект  "Партиципаторний бюджет". До реалізації цього проекту залучені українські міста: Черкаси, Полтава й Чернігів.

З метою впровадження європейських стандартів роботи в органах місцевого самоврядування Фундація ПАУСІ залучає польських та українських експертів для проведення навчань для посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатів міських рад, представників громадських організацій.

Поняття "партиципаторний бюджет" означає демократичний процес, який передбачає надання громадянам права розподілу частини коштів з міського бюджету. За інформацією польських експертів, модель партиципаторного бюджету вперше виникла у 1989 році в Бразилії у м. Порто Алегрі і до 2000 року поширилась майже по всіх містах Латинської Америки. З 2000 року практика залучення громади міста до внесення пропозицій стосовно витрати частини коштів бюджету на ті потреби громади, які жителі міста вважають найбільш актуальними, досягла країн Північної Америки, Європи, Африки, Азії та Австралії.  

Експерти семінару Борис Мартеля (Асоціація "Topografie", м. Лодзь), Юстина Півко ("Центр суспільних комунікацій", Варшава) ознайомили представників різних структурних підрозділів міської ради з досвідом впровадження партиципаторного бюджету у Республіці Польща на прикладі міст Лодзь та Варшава.

З 2011 року проект застосовується у Польщі, вперше у м. Сопот, а у 2014 році охоплює понад 100 польських міст.  Внесені представниками громадськості міста пропозиції щодо витрачання частини міського бюджету затверджуються шляхом голосування жителями міста. Так, у м. Лодзь, з 900 внесених пропозицій 700 були допущені до голосування, а з них для реалізації визначені 80 пропозицій на суму, яка була виділена з міського бюджету, зокрема 1%, або 40 млн. польських злотих. Цього року міська влада виділятиме з муніципального бюджету на реалізацію пропозицій громади вже 2,5 %. За словами польських гостей, більшість проектів стосувалась сфери благоустрою міста, зокрема: облаштування зони відпочинку, доріг, тротуарів, спортивних майданчиків, а також, ремонту та облаштування  закладів освіти.

На думку учасників семінару, впровадження механізму "партиципаторного бюджету" дозволить розширити діалог з місцевою громадою, максимально враховувати думку жителів міста у частині формування місцевого бюджету, більш чітко визначити пріоритети мешканців та підвищити рівень прозорості процесу прийняття рішень міською владою, отже й рівень довіри громади до міської влади. 

Польські експерти підкреслили, що подібні семінари вже відбулись у Черкасах та Полтаві, й згодом у Чернігові пройдуть відповідні навчання й для громадських організацій міста.

 

 

 Відділ зв'язків з громадськістю міської ради 


Відео надане КП "ТРА "Новий Чернігів"

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!