Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 липня 2017 р.

Як вберегтися від ботулізму?


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

Цього літа Україну сколихнула хвиля інфекційного захворювання - ботулізму, який може призвести і, на жаль, призводить до смертельних наслідків.

Станом на 18 липня за даними МОЗ, в Україні цього року зареєстровано 90 випадків захворювання на ботулізм, 9 людей померло. Вісім з дев'яти померлих захворіли внаслідок вживання в’яленої риби. На початку липня за Програмою розвитку ООН в Україну поставлено  25 курсів антитоксину проти ботулізму. На даний час на відповідальному зберіганні на складах ДП «Укрвакцина» знаходиться 22 флакони сироватки, оскільки 3 флакони вже використані для термінового лікування пацієнтів, яким був встановлений діагноз - ботулізм. 

Як зазначають лікарі, до цього часу специфічної сироватки не було, тому для лікування хворих застосовували тривалу дезінтоксикаційну та симптоматичну терапію, яка не давала гарантії стовідсоткового одужання.

За словами завідувачки інфекційного відділення КЛПЗ «Чернігівська міська лікарня № 2», головного позаштатного інфекціоніста управління охорони здоров'я Чернігівської міської ради Світлани Ворони, проблема полягає у збудникові цього захворювання, який знаходиться не тільки в рибі, м'ясі, а і в консервованих овочах, грибах та інших продуктах.

- Ботулізм являє собою досить важке захворювання токсико- інфекційного характеру, особливості перебігу якого призводять до ураження нервової системи, спинного і головного мозку. При потраплянні ботулотоксину в організм розвивається гостра та прогресуюча дихальна недостатність. При відсутності належного лікування ця хвороба може призвести до летального результату.

Що стосується причин ботулізму, то вони полягають у вживанні таких продуктів в їжу, як домашня консервація (овочі та гриби), шинка, риба (солона, копчена), ковбаси. Майже всі ті продукти, які зазнали ґрунтового забруднення, містять у собі спори збудника захворювання, - пояснила лікар.

Тривалість інкубаційного періоду цього захворювання в переважній більшості випадків досить коротка і становить приблизно декілька годин. Між тим, в деяких випадках можливе його продовження до тижня, що обумовлює необхідність постійного спостереження протягом кількох діб.

Симптоматика ботулізму доволі різноманітна через враження збудником багатьох органів та систем. Наприклад, з боку шлунково-кишкового тракту з'являється виражений біль в епігастральній ділянці та блювота. Перебіг захворювання часто нагадує харчову токсикоінфекцію.

- Важливо брати до уваги той факт, що для ботулізму не характерне підвищення температури тіла, вона може бути лише субфебрильною. З боку очей - поява розладів зору, зокрема, мерехтіння, поява «мушок» або «туману» перед очима, відчуття «сітки» і втрата чіткості у розгляді контурів навколишніх предметів. Здебільшого хворий не бачить близько, з'являється далекозорість. Можливе опущення повік (птоз), двоїння в очах. Також при ботулізмі у хворих можуть виникати скарги на виражену м'язову слабкість, нестійкість ходи. Перші години захворювання можуть протікати в комплексі з сухістю слизових ротової порожнини та розладами в роботі шлунково-кишкового тракту.

Діагноз встановлюється швидко і при наявності ботуліністичної сироватки лікування буде доволі ефективним. До речі, минулого року на Чернігівщині зафіксовано шість випадків ботулізму (всі через вживання в'яленої риби). На щастя, хворим вдалося допомогти,- наголосила Світлана Ворона.

Для профілактики ботулізму необхідно ретельно дотримуватися технології та правил консервації продуктів та не купувати овочі, фрукти, м'ясо, рибу на стихійних ринках. У період появи випадків ботулізму не варто взагалі купувати рибу, адже саме влітку вона може містити збудника. В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута або деформована. При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення.

 

За повідомленням управління охорони здоров'я міської ради

Фото зі сторінки «Міністерство охорони здоров’я України» в мережі Фейсбук

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!